Yalvaç'ta Köylü ile Madenci Karşı Karşıya

Yalvaç İlçesi'ne bağlı Yukarı Kaşıkara Beldesi'nde 24 yıldır işletilen kömür madeni, yerleşim alanlarında çöküntülere neden olmaya başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ekim 2011 14:46
Yalvaç'ta Köylü ile Madenci Karşı Karşıya

Yalvaç İlçesi'ne bağlı Yukarı Kaşıkara Beldesi'nde 24 yıldır işletilen kömür madeni, yerleşim alanlarında çöküntülere neden olmaya başladı.

Çökme ve heyelanlar, madeni işleten firma ile belediye ve belde sakinlerini karşı karşıya getirdi.

Kaşıkara Beldesi'nde 24 yıldır işletilen kömür madeni sahasına yakın bölgelerin toprak zemininde derin çatlaklar oluştu. Yer yer 2 metre derinliğe varan çatlaklar evlerin bazılarında önemli hasara neden oldu. Madeni işleten NGS Turizm Yatçılık Şirketi, tehlike arz eden bazı evleri boşaltarak mülkiyetlerini satın aldı. Halen içerisinde insanların yaşadığı 3 evin boşaltılması gerektiği halde sahipleri ile fiyat konusunda anlaşılamaması üzerine bu evlerde yaşam devam ediyor. Çökme ve heyelanlar, madeni işleten firma ile belediye ve belde sakinlerini karşı karşıya getirdi. Evlerde yaşanan çatlakların sebebinin kömür ocağı olduğunu söyleyen belde sakinleri, mahkemeye başvurup hasar tespiti istiyor.

BELEDİYE BAŞKANI DA TEPKİLİ

Belde Belediye Başkanı Mustafa Bıçaklı, maden ruhsatı bulunan şirketle ev sahiplerini anlaştırmaya gayret ettiklerini ancak şirket yetkililerinin buna yanaşmadığını evlere değerinden çok aşağı fiyat teklif ettiklerini iddia etti. Başkan Bıçaklı Mahkemeye başvurarak hasar gören evler için hasar tespiti istedik. Madenin çalışmasını durdurma imkanımız yok. Belediye olarak bizden geçici yol izin belgesi istediler ben o izni vermedim dedi.

'GECELERİ UYUYAMIYORUZ'

Alparslan Caddesi üzerinde 2 katlı evi ve ahırı bulunan Hasan Ali Kara kendi evinde de çatlaklar oluştuğunu her an evin yıkılma tehlikesi altında olduğunu söyledi. İşçilik yaparak ailesini geçindirdiğini belirten Kara, Evim burada oluşan heyelan nedeniyle tehlike altında. Dört çocuğumla beraber bu riskli yerde kalmaktan korkuyoruz diye konuştu.

Evinde çatlaklar oluştuğu için tedirgin olanlardan Hüseyin Kara da Kızılay çadırı ya da başka barınacak bir yer bulması halinde evi boşaltacağını anlattı.

'KÖYLÜ FAHİŞ FİYAT İSTİYOR'

NGS Şirketi Genel Müdürü Kadri Özyeşil, zeminde ve evlerde oluşan yarıkların maden ocağında yapılan çalışmadan kaynaklandığını kabul etti. Özyeşil, buradaki mağduriyeti önlemek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ancak köylülerin 35-40 yıllık kerpiç evlere 250 bin lira gibi fahiş fiyat istediklerini iddia etti. Makul bir fiyatla tüm evleri satın almak istediklerini belirten Özyeşil sözlerini şöyle sürdürdü

Biz maden işletmesi olarak anlaşma yanlısıyız. Ne var ki bugüne kadar attığımız her adımda önümüze yüksek rakamlar çıkarıldı. Bu kadar yüksek fiyata bu evleri satın alamayız. Madeni çalıştırma konusunda yasal bir engelimiz bulunmuyor. Çalışmaya devam edeceğiz.

Maden Ocağı İşletme Müdürü Bekir Resuloğlu kanunun emrettiği şekilde maden ocağında yerleşim yerine 60 metre, tarım arazilerine 20 metre mesafe bırakılması gerektiğini bu mesafelere aynen uyulduğunu sözlerine ekledi.

1987 yılında maden ruhsatı alınan kömür ocağında 4 bin 300 kalorisi bulunan linyit kömürü bulunduğu ve 70 bin ton civarında rezervi olduğu belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.