Yamyam Balıklar Eğirdir'i Kurutacak!

Otuz yıl önce başta İsrail olmak üzere ABD ve Avrupa'dan getirilen tatlı su balıkları yaygınlaşınca, Türkiye'deki göllere has balıkları yok etmeye başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ocak 2011 10:52
Yamyam Balıklar Eğirdir'i Kurutacak!

Balık türlerinin çoğaltılması için Türkiye'deki göllere bırakılan "İsrail Sazanı" birkaç yıl içinde Türkiye'deki en değerli balık türlerini yok etti.

Bilim insanlarına göre bu balık türleri, çevre etkileriyle birlikte önümüzdeki 30 yılda göllerdeki balık popülasyonunun yarısını yok edebilir.

Eğirdir Gölünde Göle has Kavinle balığı İsrail Sazanı nedeniyle tamamen yok oldu.

Süleyman Demirel Üniversitesi (S.D.Ü) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük'e göre 1970'lerden itibaren Türkiye'deki balık çeşitliliğini arttırmak için devlet kontrolünde yurtdışından getirilerek göllerimize bırakılan balıklar şimdilerde Türkiye göllerine has balıkların soyunu tüketiyor. Latince isimlerinden Türkçeleştirilen ve aralarında "İsrail Sazanı" olarak da bilinen Gümüş (Açık denizlerden) Gümüşi Havuz (Avrupa) Güneş (ABD) ve Tatlısu Balıkları (Avrupa), Türkiye'deki balık yapısını bozarak yerli türlerin sayısını azalttı. Küçük 78 tür yerli balığın bölgeye has balıklar olduğunu söyleyerek, "Bu balıklardan Eğirdir'de yaşayan Kavinle Balığı ve Beyşehir'deki Gökçe Balığı tamamen yok oldu. Akgöl'de ise balık kalmadı. Hali hazırda 20 tür de yok olma tehdidiyle karşı karşıya" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesin Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erol Kesici ise yanlış ve kaçak avlanma ve göl kaynaklarının engellenmesine bağlı olarak Türkiye'de çok sayıda gölün kuruduğunu ya da kurumak üzere olduğunu belirterek, "Bu bir zincir. Önce kirlenir, balıklar yok olur. Üzerine bir de yamyam balıklar getirildi mi bu hızlanır. Göle giden sular barajlarla engellenir, su kaynağı göle gitmez. Göl bataklık olur sonra da çöl" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.