Yarasa Ölümleri Mercek Altında

Zindan Mağarası'nda görülen çoklu yarasa ölümleriyle ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesinden biyologlarca araştırma yapıldığı bildirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ekim 2013 09:04
Yarasa Ölümleri Mercek Altında

Türkiye Tabiatı Koruma Derneğince (TTKD) ilk kez düzenlenen "Türkiye Yarasaları Sempozyumu", Balıkesir'de sürüyor.

Sempozyum sırasında Zindan Mağarası'nda yaşanan toplu yarasa ölümleri gündeme geldi. Buradaki görevlilerin, çok sayıda yarasa iskeleti çıkararak durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkililerine ilettikleri anlatıldı. Ankara'dan sempozyum için gelen katılımcılar, ölümlerle ilgili incelemelerin sürdüğünü söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürvekili Dr. Selim Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zindan Mağarası'nda çoklu yarasa ölümleri yaşandığını belirterek, tedirginlik oluşturacak bir durum bulunmadığını kaydetti.

Genel müdürlük ile Boğaziçi Üniversitesinden biyologların ölümlerle ilgili araştırmasını yürüttüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ölümler, boğulma yoksa virütik kaynaklı mı araştırıyoruz. Zindan Mağarası, kış aylarında sel olaylarının yaşandığı bir yer. Yarasalar, sel anında su altında kalsa bile kış uykusundan uyanmaz, boğulurlar. İskeletlere bakıldığında ölümlerin bir iki aylık olmadığı, kış aylarında gerçekleştiği anlaşılıyor. Biz de boğulma kaynaklı toplu ölüm üzerinde duruyoruz ancak yine de bir sorun yaşanmaması için çalışma yapıyoruz."
Erdoğan, ekosistem ve yaşam açısından bir sıkıntı şimdilik görülmediğini ifade ederek, paniğe yol açacak bir durum olmadığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.