Yargı Tokadı

Yargı Tokadı

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Temmuz 2015 11:17
Yargı Tokadı

Isparta, Antalya ve Burdur’da, ormana zarar verdikleri için 100’e yakın Doğal Taş Maden Ocağı ruhsat sahibi ve yöneticilerine dava açıldı.

Açılan davaların büyük bir çoğunluğu, ocak sahiplerinin orman sınırlarını aşmak ve işgal yapmak fiili kaynaklı. Orman Yasası’na göre 2- 7 yıl hapis; TCK’nın 53/ 1 maddesi gereğince de seçme ve seçilme haklarından men cezaları talep ediliyor.

Özellikle Isparta ve Burdur’da artık talan boyutuna ulaşan Doğal Taş Maden Ocakları’na karşı umut verici bir gelişmeler yaşanıyor.
Isparta, Antalya ve Burdur’da, ormana zarar verdikleri için 100’e yakın Doğal Taş Maden Ocağı ruhsat sahibi ve yöneticilerine davalar açıldı.
» SINIRINI AŞTI
» İGŞGAL ETTİ
» TAHRİP ETTİ
Açılan davaların birçoğu, ocak sahiplerini orman sınırlarını aşması, işgal etmesi kaynaklı.

Bu davalarda mermerciler için Orman Yasası’na göre, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis, TCK’nın 53/1 maddesi gereğince de seçme ve seçilme haklarından men gibi cezalar talep ediliyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle mermercilik sektörünün kömür ocağı işletmeciliği ile bir tutularak hedef gösterildiğini iddia etti.
Satıcı şöyle dedi:

«Son dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü arasındaki uyumsuzluk ve koordinasyon eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. İki resmi kurumunun birbirine tezat oluşturacak uygulamalarından kaynaklanan sorun, sektörde iş yapan firmaları bunalttı. Bölgemizde 100’e yakın firma sahibi yargılanmaya başlandı ve hapis cezaları ile karşı karşıyalar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 107-108-109-110-111-112-113. maddelerine göre Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) onayı ile her sahaya bir teknik eleman (daimi nezaretçi) görevlendirilmesi zorunlu. Bu teknik eleman ruhsat sahibi firma tarafından teklif edilir ve MİGEM onayladıktan sonra ataması yapılır.”

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı,Türkiye’de hızlı büyümeye en açık sektörlerinin başında doğaltaş ve mermer sektörünün geldiğini ifade ederek, “Gerek dünya doğaltaş ve mermer rezervinin yüzde 30-40’ının Türkiye’de bulunması, gerekse ithalata dayanmayan bir sektör olması sebebiyle sektör, ihracat ve cari açığın kapatılmasında etkin bir rol oynuyor. Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan bölge illerinde sektör her gün biraz daha büyüyor. Geçen yıl bölgemizden yapılan madencilik ihracatı yaklaşık 800 milyon dolar” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum