Yargıtay ‘halkı askerlikten soğutma’ Cezasını Bozdu

"Halkı askerlikten soğutmak" suçundan yargılanan kişiye verilen 6 ay hapis cezası, "3. Yargı Paketi" kapsamında bozuldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mayıs 2013 17:36
Yargıtay ‘halkı askerlikten soğutma’ Cezasını Bozdu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "halkı askerlikten soğutmak" suçundan yargılanan kişiye verilen 6 ay hapis cezasını, düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen suçlarda davaların ertelenmesine imkan tanıyan "3. Yargı Paketi" kapsamında bozdu.

Bozma ilamında, Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gördüğü davaya ilişkin suç tarihinin 6 Ocak 2010 olduğu, sanık Halil Savda'nın "halkı askerlikten soğutmak" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen kanunun 5 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdiğine dikkat çekilen ilamda, kanunun geçici 1. maddesinde, düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen suçlarda davaların ertelenmesi düzenlemesinin yer aldığı anımsatıldı.

İlamda, bu düzenleme karşısında sanığın hukuki durumunun yeniden takdir ve tayininde zorunluluk bulunduğu belirtilerek, yerinde görülen temyiz itirazları nedeniyle kararın bozulmasına karar verildiği bildirildi.
Savda'nın da arasında bulunduğu 19 kişi hakkında, 6 Ocak 2010'da Ankara Yüksel Caddesi'nde "vicdani ret" eylemine katıldıkları gerekçesiyle "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırılık", "suçu ve suçluyu övme" ve "halkı askerlikten soğutma" gibi bir dizi suçtan dava açılmıştı.
Sanıklardan Savda'nın da arasında bulunduğu 3 sanık, "halkı askerlikten soğuttukları" gerekçesiyle 6'şar ay hapis cezasına mahkum edilirken, Savda dışındakilere verilen cezaların hükmünün açıklanması geri bırakılmıştı.

Cumhuriyet savcısı, davada verdiği esas hakkındaki görüşünde, bütün sanıkların üzerlerine atılı suçlardan beraatlarını talep etmişti. Hüküm de Savda'nın avukatının yanı sıra savcı tarafından temyiz edilmişti

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.