Yaşanan Siyasi Kriz Ekonomik Dalgalanmalara Neden Oldu

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa selim Özkutlu, MÜSİAD genel merkezi tarafından hazırlanan Sanmeks verilerini paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mart 2014 18:47
Yaşanan Siyasi Kriz Ekonomik Dalgalanmalara Neden Oldu

2013 yılının son ayında yaşanan siyasi krizle birlikte ekonominin dalgalanmalar yaşadığını belirten Özkutlu, “Yeni bir siyasi veya ekonomik olumsuzluğun olmaması durumunda, Mart ayında da bu trendin devam etmesi beklenebilir” dedi.

Veriler hakkında bilgilen veren Özkutlu, “Sanayi sektörü üretim ve yeni siparişlerdeki artışla, SAMEKS yeniden 50 baz puan sınırına yaklaşarak 49,57'ye yükselmiştir. Sanayi sektörü endeksi 5,77 puan artışla 51,32 olurken, hizmetler sektöründeki artış sınırlı kalmış, 0,63 puan artışla 48,79 olarak hesaplanmıştır.

Bir önceki aya göre, Şubat ayında piyasaların ilk şoku atlatarak sınırlı da olsa toparlanmaya başladığı görülmektedir. Faiz düzenlemesi ve kur volatilesinin azalması ve ek olarak ta Ocak ayındaki girdi alımlarındaki artışın etkisiyle, sanayi sektörü üretim endeksinin 11,75 puan, yeni siparişlerin ise 6,91 puan arttığı gözlenmiştir. Hizmetler endeksinde, iş hacminde 0,83 puanlık bir daralma, diğer bileşenlerinde ise küçük artışlar gözlenmiştir. Sanayi endeksi yeniden 50 baz puanın üstüne çıkarken, hizmetler endeksi baz puanın altında seyretmeye devam etmiştir.
Sonuç olarak, 2013 yılının son ayında başlayan siyasi belirsizlikler, takip eden ayda, ekonomik göstergelerde dalgalanmalara neden olmuş ve makroekonomik göstergelerde olduğu gibi, SAMEKS endeks değerlerinde de önemli düşüşler gözlenmiştir. Ancak hem sanayi hem hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların satın alma müdürlerinden alman görüşlere göre, bu olumsuz havanın sınırlı da olsa etkisinin azaldığı hatta olumluya dönüştüğü görülmektedir. Sanayi Endeksi, ortalamada 5,77 puan artışla, 50 baz puanın üzerine çıkarak 51,32 puana ulaşmış, hizmetler endeksi ortalaması ise 0,63 puan artışla 48,79 değerine çıkarak 50 baz değerine yakınlaşmıştır. Bunda, Merkez Bankasının dövizdeki yükselmeyi önlemeye yönelik düzenlemeleri ve faiz oranı düzenlemelerinin etkisi olabilir.

Özellikle sanayi üretim endeksi önceki aya göre 11,75 puan, yeni sipariş endeksi ise 6,91 puan artış göstermiştir. Sanayi sektörü işletmeleri, girdi ve hammadde alımlarına da devam etmişlerdir. Hizmet işletmelerinde iş hacmi az da olsa daralmış olsa da, girdi satın alımları ve istihdam da sınırlı artışlar gözlenmiştir. Yeni bir siyasi veya ekonomik olumsuzluğun olmaması durumunda, Mart ayında da bu trendin devam etmesi beklenebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.