Yaşasın Cumhuriyet

Yıl 1923... Aylardan Ekim… Ekim’in 29’u… Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bundan tam 90 yıl önce Cumhuriyet’i ilan etti… 90 yıldır yanan Cumhuriyet ateşi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Yayınlanma:
Yaşasın Cumhuriyet

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilk olarak dün saat 13:00’de Cumhuriyet alanına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Isparta Belediyesi’nin saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okumasının ardında çelenk sunmasıyla başladı.



Protokolle birlikte çelenk sunumuna mevzuat gereği izin verilmeyen siyasi parti ve kitle örgütleri de protokolün çelenk sunumunun ardından Atatürk anıtına çelenk sundu. Siyasi Parti ve Kitle Örgütleri burada hep bir ağızdan andımızı okudu.




Kutlamalar bugün de devam edecek. Saat 09:30’da Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı törene katılan halkın bayramını kutlayacak. Vali Özkan bir konuşma yapacak. Şiirler ve Halk oyunları gösterilerinin ardından tören geçişi yapılacak.





Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl saat 17:30’de Belediye önünden başlayacak olan bir fener alayı gerçekleşecek. Çeşitli siyasi parti ve kitle örgütlerinin ortak çağrısıyla düzenlenen fener alayında sadece Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri taşınacak.




Bundan tam 90 yıl önce ilan edilmişti Cumhuriyet. O gün bugündür büyük Türk Milleti Cumhuriyet’i benimsedi ve onu bir yaşam biçimi olarak kabul etti.

Cumhuriyet Bayramı bu yıl da büyük bir coşku ile tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da kutlanıyor.

Kutlamalar dün saat 13:00’da Cumhuriyet alanında Atatürk Anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Isparta Belediyesi’nin çelenk sunumuyla başladı.

Yapılan son düzenlemelerden sonra mevzuat gereği resmi törenlerde çelenk sunmasına izin verilmeyen siyasi partiler ve kitle örgütleri ise saat 14:00’de kalabalık bir grup halinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.



CHP, İşçi Partisi, ADD, Eğitim İş, Eğitim Sen ve TEMAD üyeleri “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları eşliğinde Cumhuriyet meydanına girdi. Siyasi parti ve kitle örgütleri tek tek Atatürk Anıtına çelenklerini sunduktan sonra Atatürk, silah arkadaşları ve tüm cumhuriyet devrimi şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşının okunmasıyla katılımcı örgütler adına ADD Başkan Yardımcısı Doğan Elçi kısa bir açıklama yaptı.

Elçi açıklamasında, “‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ diyen kurucumuz ve kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i halkın kendi kendini yönetmesi olduğu içim benimsemiştir. Kuruluşa ve kurtuluşa da halkla birlikte hareket etmiştir. Günümüzde ise Cumhuriyet’ten, Atatürk’ün ilke ve devrimlerinde öç almak isteyenler Cumhuriyet’i savunan komutanları, Atatürkçü gazetecileri, bilim adamlarını zindanlara hapsetmektedir” dedi.



Türk adı ve kimliğinin etnik bir kilmiş gibi gösterildiğini iddia eden Elçi, “Dışarıda kalan, zulme, adaletsizliğe, baskıya başkaldıran halk ise tomalar, gazlar, coplarla korkutulmaya çalışmaktadır. Türk adı ve kimliği bir etnik kimlikmiş gibi gösterilmeye çalışılmakta, içinde ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ ve ‘Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun’ cümleleri geçen Andımız kaldırılmakta, devlet dairelerinden düşen, sessiz, durgun, başı eğik kalmamaktır, uyanmaktır. Milli Bağımsızlığımızı çiğnetmemektir. Halkımızı savunmak için birleşmektir. Düşmanın karşısına dikilmektir ve bütün dünyaya ‘Ben Türküm, bağımsızlık bana atalarımdan miras kaldı, onu sana vermem’ diye haykırmaktır” diye konuştu.
Konuşmanın ardından etkinliğe katılanlar hep bir ağızdan ‘Andımız’ı okudu.

Cumhuriyet’in 90’ıncı yılı bugün devam edecek etkinliklerle de kutlanacak. Saat 09:00’da Vali Vahdettin Özkan makamında tebrikat töreni yapılacak.
Saat 09:30’u gösterdiğinde ise Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı Valilik önünde törene katılan halkın bayramını kutlayacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Milli Eğitim Öğretmenler Halk Oyunları Topluluğunun folklor gösterileri sahnelenecek. Şiirlerin okunmasının ardından ise ödül töreni ve tören geçişi yapılacak.

Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında Halil Hamit Paşa Halk Kütüphanesi’nde “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu kitap sergisi düzenlenecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.