Yaşını Değiştir Erken Emekli Ol

Yaşını değiştir erken emekli ol

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ağustos 2015 14:39
Yaşını Değiştir Erken Emekli Ol

Sigortalı olmadan önce ya da sonra yaşının yanlış yazıldığını ispatlayan, nüfus müdürlüğünde düzeltme yaptırarak emeklilik yaşını erkene çekebilecek.

Emeklilikle ilgili önemli bir gelişme ortaya çıktı. Sigortalı olmadan önce ya da sonra yaşının yanlış yazıldığını ispatlayan, bu durumu nüfus müdürlüklerinde düzelttirerek, yeni yaşıyla emekliliğini hesaplatabilecek. Bu yolla emeklilik yaşı erkene çekilebilecek. Yaş düzeltmesi yaptığı halde emekli olamayanlar için de yeni bir yol açılmış olacak.


KOLAYLIK SAĞLIYOR

Sosyal güvenlik sisteminde, ilk kez sigortalı olunan tarih kadar, yaş da büyük önem taşıyor. Sigortalı olduktan sonra mahkeme kararıyla bile olsa, yapılan yaş düzeltmeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından dikkate alınmıyor. Sigortalılık tarihinden sonra açılan davada, mahkeme yaş düzeltmesi yapsa da emeklilikle ilgili şartlar değişmiyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan genelge sayesinde, mahkemeye gitmeden nüfus müdürlüklerinde yaş düzeltmesi yapmak mümkün olacak. İspat halinde yaş düzeltilecek. Üstelik, sigortalı olmadan önce ya da sonra yapıldığı fark etmeksizin, düzeltmeye gidildiğinde, emeklilik hesabında yeni yaş dikkate alınacak. Erken emeklilik yolunu açan genelgede, şöyle deniliyor:

İŞTE GENELGE

"5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 38'inci maddesinde, aile kütüklerine tescil edilmesi gereken bilgilerden; dayanak belgesinde bulunduğu halde nüfus kütüklerine hatalı veya eksik olarak tescil edilen ya da hiç yazılmayan bilgiler maddi hata kapsamında değerlendirilmektedir. Geçmişte yapılan bu tür maddi hatalar mahkemeye gerek kalmaksızın Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü ya da nüfus müdürlükleri tarafından düzeltilebilmektedir. Bu hususların belgelendirilmesi halinde, düzeltilmiş yaş dikkate alınarak işlem yapılacaktır." Genelgeye göre; hatası düzeltilen kişilerin emekliliğinde, bu işlem sigorta kollarına tabi oldukları tarihten sonra yapılmış olsa bile, düzeltilmiş yaş dikkate alınacak.

EMEKLİLER AĞUSTOS AYINI BEKLİYOR

TEMMUZ ayında zam ve enflasyon farklarını alan emekliler, şimdi de gözlerini Ağustos ayına dikti. Haftaya başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde emeklilerin özellikle beklediği promosyon konusu da çözülecek. Ayrıca memur emeklilerinin yeni yıldaki zamları belli olacak. Öte yandan Ağustos'tan itibaren çalışan Bağ-Kur'lu emeklilerin kesintisi azalacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.