Yaşlı ve Hastalara Özel Yaşam Merkezi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde, 'yaşlı rehabilitasyon merkezi' kurulacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ağustos 2011 10:58
Yaşlı ve Hastalara Özel Yaşam Merkezi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde, yaşlı grubunda yer alan ve çeşitli hastalıkları bulunan kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi amacıyla 'yaşlı rehabilitasyon merkezi' kurulacak.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yaşlı hasta grubunda bir artış gözlendiğini belirterek, yaşlılıkla birlikte çeşitli hastalıkların da gün yüzüne çıktığını anlattı. Yaşlı grubunda yer alan hastalarda kalp, böbrek yetmezliği, akciğer, tansiyon, şeker gibi çeşitli hastalıkların yer aldığını ifade eden Sezer, bu insanların kontrollü bir şekilde bakıma ihtiyaç duyduklarını, ancak yaşlı olmaları nedeniyle kendi bakımlarını kendilerinin sağlıklı şekilde yürütemediklerini kaydetti.

Yaşlı ve hasta olanların bir başkası tarafından evde bakımları sırasında da çeşitli sıkıntılar yaşanabildiğini belirten Sezer, yaşlı ve hasta olan insanlara yeni bir yaşam merkezinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yaşlı ve hasta insanların ölünceye kadar hastanelerde tutulamayacağını, huzurevlerindeki bakımın da sağlık kontrolleri açısından yetersiz kalacağını anlatan Sezer, şöyle konuştu: "Yaşlı ve çeşitli hastalığı bulunan kişi, hastaneye getiriliyor, tedavisi yapılıyor. Biz hastayı evine gönderiyoruz. Ancak hastanın yaşlı olması yüzünden başka rahatsızlıkları da olabiliyor. Hasta gün geçmeden farklı bir şikayetle yeniden hastaneye geliyor. Hasta yakını da bu durumda hastayı hastanede bırakmak istiyor. Bu tür vakalar çok sık karşımıza çıkıyor. Ama bizim de yeterli ölçüde yatağımız yok, diğer hastaların haklarına tecavüz etmiş oluyoruz. "

Sezer, bu sorunun çözümü için hastane ve huzurevi hizmetlerinin birarada verilebileceği 'Yaşlı rehabilitasyon merkezi' yapma kararı aldıklarını bildirdi. Proje çalışmalarına başladıklarını, merkezin hayata geçirilmesi için 4 milyon TL'ye ihtiyaçları olduğunu ifade eden Sezer, kaynak bulunduğu takdirde hemen inşaat çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Merkezde yaşlı bakım uzmanları ve hemşirelerin görev yapacağını, hastanedeki doktorların da günde yarım saat buradaki yaşlıları kontrol edeceğini anlatan Sezer, yaşlı ve hasta kişi ağırlaştığında da hastaneye getirileceğini die getirdi.

Merkez bünyesinde çeşitli sosyal aktiviteler düzenleyeceklerini de belirten Sezer, resim, müzik atölyeleri kuracaklarını, yaşlılara yeni uğraş alanları kazandıracaklarını söyledi. Hastane bünyesinde spor hekimliği bölümünün de bulunduğunu hatırlatan Sezer, yaşlılara günlük olarak bilinçli spor egzersizleri yaptırılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Tuğrul Sezer, "İyi yaşamak herkesin hakkıdır, yaşınız kaç olursa olsun. Biz de yapacağımız merkezle yaşlı ve hasta olanlarımıza iyi ve kaliteli bir yaşam sunacağız" diye konuştu. Sezer, merkezin yapımında ihtiyaç duyulan kaynak için destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.