Yeni Kiraz Çeşidiyle, Çiftçi Daha Çok Kazanacak

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü(EBKAE) yeni bir kiraz çeşidi üretti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Temmuz 2011 18:08
Yeni Kiraz Çeşidiyle, Çiftçi Daha Çok Kazanacak

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü(EBKAE) yeni bir kiraz çeşidi üretti. Halk arasında Ziraat 0900 diye bilinen kiraz türü ile aynı özelliklere sahip olan kiraza Davraz adı verildi. Ziraat 0900 kirazından 4- 5 gün erken çiçek açan Davraz, yine diğer türlere göre 4- 5 gün daha erken hasat edilebiliyor. Çiftçi, yeni üretilen Davraz'ın diğer türlere göre daha erken hasat edilmesi sebebi ile ürünü daha pahalıya pazarlayabilecek.

EBKAE Müdürlüğü yeni üretilen Davraz kirazını tanıtmak için basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan EBKAE Müdürü Enver Murat Dolunay, "Türkiye'de kiraz yetiştiriciliği Yaygın olarak yapılmakta olup, diğer birçok meyve türünün aksine taze olarak ihraç edilebilmektedir. Ancak üretim ve ihraç miktarı yıldan yıla büyük farklılıklar göstermektedir. İhraç edilen kirazın tamamına yakını 0900 Ziraat çeşididir. Kiraz ihracatında ilk sıralarda yer alan Türkiye ve ABD, Avrupa ülkelerine kiraz ihracatında büyük rekabet yaşamaktadırlar. Bu pazarda rekabet gücümüzü artırmak, kaliteli ve uzun zaman pazarda meyve bulundurmakla mümkündür. 0900 Ziraat çeşidinin dışında ihraç edilebilen erkenci ve geçici alternatif çeşit hemen hemen yoktur. İhracatta rekabet gücümüzü artırmak için Davraz çeşidini ürettik. " dedi.

Davraz kiraz çeşidinin 1996 yılında başlayan ve 15 yıl süren bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirildiğini belirten EBKAE Islah Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi İsmail Demirtaş, şu bilgileri verdi: "15 yıllık süreçte 0900 Ziraat, Salihli, Uluborlu, Akşehir Napolyonu ve Dalbastı adlarıyla anılan kiraz tipleri incelenmiştir. Kemalpaşa (İzmir), Honaz (Denizli), Salihli (Manisa), Uluborlu (Isparta), Sultandağı (Afyon) ve Akşehir (Konya) bölgelerinde saha çalışmaları yapılmış ve bu tiplerin birbirinden farklı olabileceği bilimsel yollarla ortaya koyulmuştur. Uzun yıllar yapılan gözlem, ölçüm ve DNA çalışmaları ile farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç olarak Davraz kiraz çeşidi verim, kalite, çiçeklenme ve hasat zamanı gibi özellikler nedeniyle diğer tiplerden ayrılmış ve 11. 4. 2011 tarihinde tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tescil edilerek milli çeşit listesine eklenmiştir. "

Islah Bölüm Başkanı İsmail Demirtaş, Davraz kirazının, 0900 Ziraat çeşidinden 3 -4 gün önce çiçeklendiğini ve 4 -5 gün önce hasat edildiğini söyledi. Davraz çeşidinin ortalama meyve ağırlığı 10 g, ortalama meyve çapı 28-30 mm, ortalama sap uzunluğu ise 55 mm olduğunu aktaran Demirtaş, "Sayılan kalite özellikleri bakımından üstün olan bu çeşit, 0900 Ziraat çeşidiyle birlikte uygun tozlayıcılarla dikildiğinde ilkbahar geç donları ve hasada yakın zamanlardaki yağmurdan kaynaklanan çatlama riskini azaltmak için uygun olabilir. " şeklinde konuştu.

Davraz kiraz çeşidini tescil ettirdiklerini aktaran EBKAE Müdürü Dolunay, Davraz kiraz çeşitine ait yeni fidan ve aşı için kalem üretimine de başladıklarını, isteyen çiftçilere verebileceklerini belirtti

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum