Yeni Yılda Yeni Bütçe

ITSO önderliğinde, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Ticaret Borsası, Yalvaç TSO başkanları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı ziyaret ederek, Teşvikler, elmaya verilen teşvik, gümrük uygulamaları ile güldeki KDV oranı ve Isparta ile ilgili ekonomik konular

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2013 14:30
Yeni Yılda Yeni Bütçe

ITSO önderliğinde, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Ticaret Borsası, Yalvaç TSO başkanları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı ziyaret ederek, Teşvikler, elmaya verilen teşvik, gümrük uygulamaları ile güldeki KDV oranı ve Isparta ile ilgili ekonomik konularda destek istediler.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) önderliğinde, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Başkan Yardımcıları Metin Çelik ve Salih Sarıkaya, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gök ve Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik ile birlikte Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı ziyaret ederek, başta Teşvik Kanunu, elma, gül ve ekonomik konularla ilgili taleplerini ileterek destek istediler. Isparta heyetini ilgiyle karşılayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, taleplerin değerlendirerek, Isparta’nın gelişmesi ve teşvikler konusunda olumlu yönde her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Heyet adına konuşan ITSO Başkanı Başdeğirmen, öncelikle Isparta’nın en büyük sorunlarından biri olan Teşvik sistemi konusunu Bakan Çağlayan’a aktardı. Teşvik kriterlerin değişmesini isteyen Başdeğirmen, Isparta’nın sektörel bazda daha fazla desteklenmeyi hak ettiğini anlattı. Elmaya verilen teşvikin de gözden geçirilmesini isteyen Başkan Başdeğirmen, Gülde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranında yüzde 1’e düşürülmesini istedi. Bakan Çağlayan’a sunulan raporlar özetle şöyle:

TEŞVİK SİSTEMİNDE ISPARTA’NIN YERİ DEĞİŞMELİ
Isparta’nın teşvik sistemiyle ilgili yaşadığı sıkıntılardan bahseden Milletvekili Bilgiç, Bakan Çağlayan’a TR 61 kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

ITSO Başkanı Başdeğirmen de, Isparta’ya verilen teşviklerin ve bölgesel sıralamanın değiştirilmesi konusunda destek beklediklerini belirterek, “Zira Ispartalı işadamları teşvik konusunda çok mağdur oldu. Biz işadamları temsilcileri olarak Isparta’nın teşvikte yerinin değiştirilerek mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz.”dedi.

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan da, Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nin canlandırılması ve işadamlarının diğer illerle eşit şartlarda rekabet edebilmesi için Isparta’nın teşvikteki yerinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini anlattı.

GÜL’E UYGULANAN KDV DÜŞÜRÜLSÜN
Dünya gül yağı üretiminin %65’ini karşılayan, kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde hammadde olarak kullanılan,10.000 ailenin geçim kaynağı olan yağlık Isparta Gülü’nün (Rosa damascena Mill.) ve üretilen yağlık gül çiçeğinin en az 60 kuruş/kg olarak desteklenmesi ile Yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranın % 1’e düşürülmesini istiyoruz.

ELMA’YA DESTEK ARTIRILSIN
Elma'ya ilişkin Mısır'ın ülkemize uyguladığı Gümrük Vergisi oranı % 30 ve Satış Vergisi oranı da % 10'dur. Benzer şekilde ülkemizin de Mısır elmasına uyguladığı Gümrük Vergisi % 60,3 ve KDV de % 8'dir. Bu örnekte olduğu gibi elma ihracatında çeşitli ülkelerin uyguladığı gümrük vergilerinin değerlendirilmesi, Elmacılık sektörü ile ilgili yapılan ve araştırmamızda elma ihracatında önemli bir paya sahip olan Isparta’da bulunan işletmelerin 100 $/ton tutarından az olmamak üzere ihracat iadesi yardımlarından faydalanması ve ilimizde bulunan atmosfer kontrollü depolama sistemleri sayesinde 12 ay boyunca saklanabilen elma olduğu için bu yardımın yıl boyunca sürekliliğinin sağlanması konularda desteklerinizi bekliyoruz.

BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN ISPARTA’YA SAMİMİ YAKLAŞIM
Tüm talepleri dinleyen Bakan Çağlayan, konuşmasına başlamadan Isparta’ya olan ilgisini ve sevgisini anlattı. Isparta ile ilgili önüne gelen her türlü konuda olumlu görüş belirteceğini samimiyetle ifade eden Ekonomi Bakanı Çağlayan şöyle devam etti:

“Bakan olmadan önceki görüşlerimle şimdiki görüşlerim arasında fark var. Ankara Sanayi Odası Başkanı iken bende sizin gibi teşvik sistemini eleştiriyor ve adil bir düzenleme yapılmasını istiyordum. Herşeyden önce şuan için çok müsterihim.

Zira Kalkınma Bakanlığı’nın ülke genelindeki kriterleri göz önüne alarak beş bölgede teşvik uygulamasını adil bir şekilde yaptığına inanıyorum. Ayrıca biliyorsunuz Stratejik, Genel teşvik, öncelikli iller ve büyük teşvik adı altında 5 kategoride verilen teşviklerden Isparta sadece bölgesel bazda mağdur olmuş olabilir ama diğer teşviklerden başka iller nasıl yararlanıyorsa Isparta’da pekala yararlanabilir. Yıl başından sonra kriterlerdeki değişim illerin gelişmişliğine göre bir üst lige yada bir alt lige yükselmesi ve düşmesini sağlayabilir.

Öte yandan elma ve gül konusuna gelince, yıl sonuna geldiğimiz şu günlerde bu taleplerinizin bu yıl içinde olması mümkün değil. Ancak yeni yılda yeni bütçe ile taleplerinizi olumlu yönde değerlendireceğimizden hatta diğer Bakan arkadaşlarla da bu konularda istişare edeceğimizden şüpheniz olmasın. “

MİLLETVEKİLİ BİLGİÇ: KONULARIN TAKİPÇİSİYİM
ITSO öncülüğündeki Ankara’ya yapılan tüm ziyaretlerde ve Bakanlık görüşmelerinde yer alan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, de işadamlarının taleplerini takip edeceğini belirterek, “Ispartamızdaki birlik ve beraberlikle her türlü sorunun çözüleceğine inanıyorum. İşadamlarımızla daha öncede Bakanlıklar nezdinde ziyaretlerde bulunduk ve başarılı çalışmalara imza attığımıza inanıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde yapılan tüm bu ziyaretlerde taleplerimizin takipçisiyiz.”dedi.

Ardından Isparta heyeti Bakan Çağlayan’a elma, gül lokumu, gül ürünleri, Yalvaç kaymağı hediye etti. Isparta elmasına çok sevdiğini söyleyen Bakan Çağlayan elma konusuyla özellikle ilgileneceğinin de altını çizdi.
Bu arada, ITSO Başkanı Başdeğirmen, Bakan Çağlayan’a Ankara Sanayi Odası Başkanı iken 2007 yılında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde çekilen bir fotoğrafla nostalji yaşattı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum