Yerli Kaynaklar Hayati Önem Taşıyor

Yerli Kaynaklar Hayati Önem Taşıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mart 2015 12:10
Yerli Kaynaklar Hayati Önem Taşıyor

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, Isparta’nın ihraç ettiği ürünlerin tamamına yakının kendi kaynaklarından oluştuğuna dikkat çekti.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Isparta’nın sürdürülebilir kalkınmasına ekonomik gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor. İhracat rakamlarını değerlendiren ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’nın ihracatının tamamına yakının kendi öz kaynaklarından oluştuğuna dikkat çekti. Özellikle maden, kimyevi maddeler (gül yağı lavanta yağı gibi) ile meyve sebze ihracatının tamamının Isparta’da üretilen ve işlenen ürünlerden oluştuğunu belirten Sarıkaya, “Birçok yönüyle verimli topraklara sahip olan ilimizde ihracat potansiyeli çok yüksek ürünler mevcut. Pazar payı değerlendirildiğinde öz kaynaklarımızın pazarlanmasında ve ihracatının yapılmasında hiçbir engel olmadığını düşünüyorum. “dedi.

Isparta’nın ekonomisi güçlü iller arasında yerini alması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerine yönelik yurtdışı iş gezileri, seminerler, bilgilendirme toplantıları gibi birçok faaliyette bulunduklarını belirten Sarıkaya, “İlimizin kalkınma sürecine katkı sağlayacak kendi öz değerlerimizi daha fazla tanıtmalı ve daha fazla pazarlamalıyız. Katma değeri yüksek ürünlerimizin çoğunu hammadde olarak ihraç ediyoruz. Ancak sanayicilerimiz ve firmalarımız araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vererek, öz değerlerimizi daha fazla katma değerle pazarlama imkânına sahipler. Bunun için küresel pazar payını artırmalı. Daha yüksek kaliteli mallar üretmeli, kalite ve teknolojiyi artırmalıyız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda gereken önemi ve desteği her zaman vermeye hazırız. “diye konuştu.

Isparta’nın ihracat rakamlarını da değerlendiren ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya şu bilgileri verdi:
“İlimiz 2013-2014 ve ilk 2 aylık 2015 yılı ihracat rakamını değerlendirecek olursak; bildiğiniz üzere Isparta ilinin 2013 yılı ihracat rakamı ciddi bir artış ile 234 Milyon Dolar olarak kapandı. En önemli sektör ise 79 Milyon dolar ile mermer sektörü idi.

Dış ticareti ülkelerin dış politikaları ve dünya siyasi konjonktürü, maalesef doğrudan etkilemektedir. Bu açıdan 2014 yılında orta doğudaki siyasi kriz ve Çin’in ithalat politikasındaki değişiklikten dolayı ihracat rakamımızı 229 Milyon Dolar olarak kapattık. Yaşanan bu sorunlara rağmen rakamsal olarak ihracatımızın çok düşmemesini sağlayan sektörlerimiz oldu. Bunun sebebine rakamlar ile bakacak olursak, Çin’e yapılan mermer ihracatında ve Çimento ihracatında 9’ar Milyon dolarlık azalma görülürken 2014 yılında bir önceki yıla göre: Orman Ürünleri ihracatı 9 Milyon Dolardan 17 Milyon Dolara çıktı. Kimyevi Madde (Gül Yağı-Kozmetik) 20 Milyon Dolardan 28 Milyon Dolara çıktı.

İhracatımızda bir önceki yıla göre siyasi konjonktürden dolayı 9 Milyon Dolar Mermer ve yine 9 Milyon Dolar Çimento ihracatında kayıp oldu.
Ülke bazlı ihracat rakamımızda 2014 yılında ilk 4 sırada 33 Milyon Dolar ile Çin, 21 Milyon Dolar ile Fransa, 19 Milyon Dolar ile Birleşik Devletler, 14 Milyon Dolar ile Almaya yer aldı.

2015 yılında ise ilk 2 aylık süreçte en çok ihracat yapılan sektörler şu şekilde: 10 Milyon Dolar ile mermer, 4 Milyon Dolar ile meyve sebze mamulleri, 3 Milyon Dolar ile çimento, 2.5 Milyon Dolar ile tekstil ve 2 milyon Dolar ile Kimyevi Madde (Kozmetik-Gül Yağı).

Isparta ili dış ticaretinde ihracat ithalat dengesine bakacak olursak ilimiz olarak ithal ikameli değil, öz üretimimizin ihracatını yapmaktayız. Bu da ilimizin cari işlemlerinde pozitif yönlü hareketlilik sağlamaktadır.

Rakamlarla bakacak olursak Isparta ili 2014 yılı değindiğimiz üzere 229.370.210,00 Dolar ve aynı yıl ithalat rakamı ise 48.307.207,00 Dolar ve dış ticaret fazlası farkı ise 181.063.003,00 Dolardır. Bu da gösteriyor ki ilimiz olarak ülkemize de dış ticaretimize oransal olarak arzu edilen katma değeri sağlamaktayız.

Cari işlemlerdeki pozitif yönlü rakamlarımızın en büyük sebebi öz üretimimiz olan tarımsal ürünler, maden, tekstil sanayi gibi ürünlerin ihracatını yapıyor olmamızdır.

Tabi bu değerlerimizi iyi şekilde değerlendirebilip değerlendiremediğimiz noktasına değinecek olursak: özellikle ilimizde üretip ihracatını gerçekleştirdiğimiz gül yağı ve mamulleri ve mermer üretiminde özellikle hammadde ihraç etmemiz ülkemize daha az katma değer sağlamaktadır. Özellikle mermeri Çin’e ihraç ediyoruz ve bu ülke mermeri işleyip kendisi daha fazla katma değer elde etmektedir. Aynı şekilde gül yağı ve mamulleri ihracatımızda yaptığımız hammadde ihracatını Avrupa ülkeleri kozmetik ve ilaç sanayinde mamule çevirip yüksek katma değerler elde etmektedir.

Görüldüğü üzere Oda olarak sadece ihracat rakamımızı artırmak için değil ülkemizin daha fazla katma değer elde etmesi için hammadde ihracı yerine mamul ya da yarı mamul ürün ihracatı yapmamız önem arz etmekte ve bunun için hep birlikte çalışmak durumundayız. “

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.