Yeşil Kart Uygulaması Kaldırılıyor

9,5 milyon düşük gelirli insanı kapsayan Yeşil Kart uygulaması kaldırılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Kasım 2011 01:54
Yeşil Kart Uygulaması Kaldırılıyor

ümetin 2012 programına göre, yılbaşından sonra yaklaşık 5 milyon Yeşil Kart sahibi Genel Sağlık Sigortası (GSG) kapsamına geçirilecek ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumları'na (SGK) prim ödeyecek.

Yeşil Kart uygulaması süresince 9,5 milyon kişi sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden yararlanabiliyorken, yeni program, bu hizmetten yararlanmaları için aylık gelirleri üzerlerinden hesaplanacak bir prim ödemelerini gerektiriyor.

Yeşil Kart sahipleri testten geçecek
SGK'lara ödenecek primler hesaplanırken asgari ücret esas alınacak. Bu hesaba göre yalnızca aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri devlet tarafından ödenecek. Bu durumda, geliri ayda yalnızca 279 liranın üzerinde olan herkes, doğal bir hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için maaşlarını %12 kesinti ile alacak. Maaşlardan kesilecek olan bu prim, asgari ücret alan bir işçi için 34 lira gibi bir rakama tekabül ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla şu anki yeşil kart sahipleri banka kredi kartı harcamalarından kira ödemelerine, kira gelirlerinden elektrik, su, telefon kullanımlarına kadar birçok ayrıntıyı içeren yöntemler ve veriler kullanılarak teste tabi tutulacak. Yaklaşık 9.5 milyon yeşil kart sahibinden en az 5 milyonunun gelir testini geçemeyeceği ve bu nedenle prim ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.