Yeşil Kartlılar Gelir Testini İhmal Etmesin

1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlatıldı. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların, yeşilkartlıların dahil olacağı sistemden yararlanmak için gelir testi yaptırmak gerekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ocak 2012 12:24
Yeşil Kartlılar Gelir Testini İhmal Etmesin

Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Salih İlhan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gelir testi yapan tek kurum olduğunun altını çizdi.

İlhan, “Yeşilkartı olanlar sosyal yardımlaşma vakfına müracaat edecekler. Burada gelir testi yapılacak. Gelir, asgari ücretin 3’te birinden aşağı ise yani 295 lira ise bunlar yine SGK’ya müracaatını yapacaklar, prim ödemeyecekler. Ama 295 lira ile asgari ücret arasında bir geliri tespit edilirse bunlar prim ödeyecekler. Yani 35 lira 46 kuruş prim ödeyecekler. Kazançları asgari ücretin 2 katı kadarsa bunlar 106 lira ödeyecek. 1773 liradan fazla aylık kazançları varsa, 212 lira 76 kuruş prim ödeyecekler” dedi.

GELİR TESTİ NASIL YAPILACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü İlhan, gelir testinin nasıl yapılacağını da şöyle anlattı: “Aile halkının gelir ve giderleri tespit ediliyor. Bunlar aile birey sayısına bölünüyor. Kazanç durumuna göre ödeme planı yapılıyor. Şayet, müracaat edilmezse idari para cezası ödemek zorunda kalacaklar.”

KİMLER BU KAPSAMDA YER ALIYOR?

Sosyal güvenlik kapsamına alınan kişileri de sıralayan İlhan, özellikle kız çocuklarının durumuna dikkat çekti. İlhan, “Kayıt yaptıracak olanlar, yeşilkartı olanlar, 25 yaşını geçmiş olan erkek çocukları ve liseden sonra okumayan erkek çocukları. Kız çocukları çalışmıyorsa, anne veya babası üzerinden bakılıyorsa, evleninceye kadar bu imkandan yararlanabilecek” dedi.

Genel sağlık sigortası kapsamına alınacak oranın Isparta’da yüzde 8’ler civarında olduğunu söyleyen İlhan, yüzde 89 vatandaşın sosyal güvencesinin olduğunun da altını çizdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.