Yeterli Mi?

Ulaştırma Bakanlığı Burdur – Isparta arası DAĞ yolunu duble yol yapacak. Dereboğazı ise 2015 yılına kaldı. Bu gelişme yeterli mi? Bütün mesele bu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2012 13:18
Yeterli Mi?

Isparta – Antalya Dereboğazı yolunun duble yol olması için Isparta yıllardır göstermediği birlikteliği gösterdi. Bazıları hariç, herkes siyaseti bir kenara bıraktı ve bu konunun siyaset üstü olduğunun altını çizerek, Dereboğazı yolu için seferber oldu.

Her ne kadar benim istediğim noktada olmasa da hasret kaldığımız noktaya gelindi. Ben hala taşın altına vücudunu koyması gereken siyasetçi, sivil toplum örgütlerinin kaçak güreştiği, bırakın vücudunu koymayı, parmağını bile zor gösterdiği görüşündeyim.
Bütün bunlara rağmen Isparta varlığını gösterdi ve önem
li bir kamuoyu oluştu. AK Parti Isparta Milletvekili ve Plan – Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’da yerel gazeteleri, açıklamaları, tepkileri ve Başbakan Erdoğan’ın Isparta mitinginde konu ile ilgili konuşmasını da bir dosya yaparak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile uzun bir görüşme yaptı. Bilgiç, Bakan Yıldırım’a durumun hassasiyetini ve önemini anlattı.

Ortaya çıkan sonuç Isparta için yeterli mi? İşte burası tartışılır. Sevindirici gelişme Isparta- Burdur dağ yolu olarak bilinen ve oldukça işlek olan yolun “devlet yolu” statüsüne alınması ve duble yol yapılma kararı ile yaşandı. Bu yol Isparta’ya ciddi katkı sağlayacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Ama kamuoyunun beklentisi ağırlıklı olarak Dereboğazı yolunun duble yol olarak 2013, en geç 2014 yılı yatırım programına alınmasıydı. Bakan en erken 2015 yılını göstermiş. İşte bu sonuç olumlu değil.

Ufukta görünen Dereboğazı yolunun önümüzdeki yakın yıllarda duble yol programında olmadığı. Ben 2015 yılı programına alınması razıyım. Ama “en erken” denildiği anda kafamda soru işareti oluştu. Yani “daha geçte” olabilir.

Gelişmeler, “hiç yoktan” çok ama çok daha iyi. Ama yeterli mi? Diye sorarsanız bana göre “değil.” Dağ yolu tamam, iyi bir kazanım, ama Dereboğazı için ucu açık bir süre verilmesi bu kazanımı gölgede bırakıyor.
Isparta için dağ yolundan çok daha acil olanı Dereboğazı yoludur. Sadece Isparta için değil aslında bu yolun önemi. Antalya’dan, Mersine, Afyon’dan, İzmir’e, Uşak’tan Bursa’ya kadar, Dereboğazı bir geçiş yoludur. Dolayısıyla Ankara’da bu yolun lobisini sadece Isparta değil, en az Türkiye’nin yarısı yapmalıdır.

Her şey bitti mi? Tabii ki hayır. AK Parti Isparta Milletvekillerinin Ankara’da bu konudaki girişimlerini yakından takip ediyorum, önemli mücadele veriyorlar. Muhalefet milletvekilleri ve Isparta’ya hizmet etmek isteyen diğer bürokrat ve siyasetçilerin de mutlaka mevcut milletvekillerine desteği var.

Hala şansımız var. 2013 programına olmasa bile, 2014 için adım atabilir, Dereboğazını programa aldırabiliriz.

Ve hala, Isparta’da bu konuda kamuoyu oluşmasına rağmen, Ankara istikametli bir lobi çalışması noktasında beklenen olmadı, umut edilen kurumlar açıklama ötesine geçemedi.

Ayrıca, bu işin çözüm noktası bana göre Sayın Başbakan. Başbakan’a konu iletilmeden Dereboğazı yolu ile ilgili sevindirici haberin geleceğinden umudum yok. Adres Başbakandır ve bu konuda girişimler yapılmalıdır. Yoksa, diğer iyi niyetli girişimler yetersiz kalacaktır.

Biz yanlış adresleri zorluyoruz. En yetkili adresin kapısını çalalım ve sonuca bakalım. Oradan da sonuç alamazsak boşuna uğraşmayalım. Ben En yetkili adresin kapısını açacağını ve gerekeni yapacağını tahmin ediyorum. Yeter ki biz kapıyı çalalım. Siz kapıyı çalmadan hiç kimse kapıyı açıyı açıp sizi beklemez.

Tekrar ediyorum; Talep, açıklama, girişim hepsi güzel ve yerinde. Ama yeterli değil, sesimizi daha gür duyurmak için el ele vererek Ankara’da, Sayın Başbakanın makamında olmamız gerekiyor. Bunun içinde öncü lazım, lider lazım. Bu liderlik görevini de yapacak kurum Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’dır. ITSO gibi bir kurum açıklama yaparak bu konuyu geçiştiremez, açıklama ITSO için yeterli olamaz. Bu durum diğer bütün kurumlar için geçerlidir. Daha iyisi, daha etkilisi, daha sistemlisi gerekiyor tepkinin.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum