Yılan Hikayesi Bilirkişi 5 Ay Daha Süre İstedi

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davada görevlendirilen bilirkişiler için 5 ay daha ek süre verildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Eylül 2011 07:35
Yılan Hikayesi Bilirkişi 5 Ay Daha Süre İstedi

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davada görevlendirilen bilirkişiler için 5 ay daha ek süre verildi.

Bugün 13'sü görülen uçak kazası duruşmasına tutuksuz yargılanan 17 sanıktan sadece düşen uçakla son konuşmayı gerçekleştiren Süleyman Demirel Havalimanı'nda Hava Trafik Kontrolörü Hilmi Tülemen katıldı.

Bir önceki duruşmada bilirkişi olarak görevlendirilen Anadolu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Karakâhya, Yrd. Doç. Dr. Serdar Dalkılıç, Sivil Havacılık Yüksekokulu Başpilotu Mehmet Özler ile bağımsız şirket konumundaki THY Teknik A.Ş'den Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Bekbay, mahkemeye gönderdikleri dilekçede ek süre talebinde bulundular.

Bilirkişi heyeti dilekçede, "İncelenmesi gereken dava dosyasının nitelik ve nicelik açısından çok miktarda olması ve iki farklı ilde sırayla incelenmesinin zaman aldığı, tarafımızca hazırlanacak olan bilirkişi raporunun ileride oluşabilecek hava aracı kazaları ile ilgili adli olaylarda örnek teşkil edebileceğinden çok dikkatli ve titiz bir çalışma gerektiği ve bu nedenle incelemelerin hayli zaman aldığından tarafımıza 3 ay daha süre verilmesini arz ederiz" talebinde bulundu.

Ayrıca bilirkişi heyeti, Atlas jet ile Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş arasındaki sub-charter anlaşmasının taraflara yüklediği yükümlülükler, hava trafik kontrolünün kazayı uçak düştükten 10 dakika 23 saniye sonra rapor etmesi, havalimanı içinde en yüksek arazi kesimi ve yüksek gerilim hatlarının mania ışıklandırma donanımı ve son olarak bölgeden Antalya Yaklaşma ile Isparta Kule arasında yapılan kontrol devrinin incelenmesi için bu konularda uzman bilirkişilerin tayini talebinde de bulundu.

Mahkeme, bilirkişilerin talebi doğrultusunda Türk Hava Yolları ve Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Hava Trafik Kontrol Bölümü'nden uzman talebinde bulunma kararı verdi.

AVUKATTAN WİKİLEAKS SORUSU
Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, 25 Ağustos'ta yayınlanan Wikileaks belgelerinde Isparta'da düşen uçakla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun konuşmalarının yer aldığını belirtti.

Bununla ilgili gazete haberini mahkemeye sunan Yüzer, "O belgelerde Ali Arıduru kaza soruşturmasına yardım için Antalya'ya gelecekleri öğrenilen ABD'li diplomatların kazayla ilgili yardım ettiklerinin açıklanmamasını istiyor. Bu durumun sanık Arıduru'ya sorulmasını istiyoruz" diye konuştu. Duruşmanın bir sonraki tarihi 22 Şubat 2012 olarak belirtildi.

AVUKAT YÜZER TEPKİLİ
Duruşma çıkışında kazada oğlu Hayri Tokgöz'ü kaybeden Şerafettin Tokgöz, "Daha önce de söylemiştim şimdi de söylüyorum. Artık sadece Mahkeme-i Kübra'da hesaplaşacağız" diyerek ek süre verilmesine tepki gösterdi. Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer ise bilirkişi heyetine ek süre verilmesine şöyle tepki gösterdi: "Bilirkişide bu dosya 4 aydan beri var bunların içinde pilotlar, teknik kişiler hukukçular var. Biz bu aşamada bütün bilirkişilerin aynı şehirden olmasını talep ettik. Şimdi bilirkişiler 'klasörler çok fazla farklı şehirlerde olduğumuz için güçlük çekiyoruz' diyorlar. Bunu mahkemeye söyledik ama talebimiz alınmadı. 3 ayda bir şey yapılmamış şimdi de bilirkişi istiyorlar ve ek süre istiyorlar. Bu nedenle duruşma tarihi 22 Şubat'a atıldı. Yani 5 ay süre tanınmış oldu. Yargılama hızlı gidiyor diye sevinirken bu noktada üzüldük. Onlar üç isterken mahkemenin 5 ay vermesi şaşırtıcı. Ama şu aşamada yapacak bir şey yok. Aslında Ulaştırma Bakanlığı'nın raporunda ne kadar eksik var ne yapılmamış bunların hepsi var. Sonuçta bu kaza yaşandı ateş düştüğü yeri yakıyor. Herkes 'uçak kazası davası halen devam ediyor mu?' diyor ama kimsenin umurunda değil. İnşallah geç de olsa hak yerini bulacak diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.