Yılda 1 Çeyrek Altın İster misiniz?

Yapmanız Gerekekn Tek Şey...

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Kasım 2015 14:22
Yılda 1 Çeyrek Altın İster misiniz?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ev kadınlarına tasarrufu anlatmak için geliştirdiği 'Enerji Hanım' Projesi dün Isparta’da anlatıldı. Toplantının açış konuşmasını Enerji Verimliliği Derneği İl Temsilcisi Alaattin Erkoç yaptı. Dernek olarak ülkemizi kuzeyden güneye, doğudan batıya dolaşarak enerji verimliliği konusunda toplum bilincini yaygınlaştırmak ve bu toplumsal bilincin oluşabilmesi için farklı projelere imza atmak istediklerini belirten Erkoç, ‘’Türkiye’ye ekonomik değer katmak için bir takım kurduk. Adı Enerji Takımı… Enerji takımı çalışmasıyla evde, okulda, yolda, sanayide, 7’den 70’e her kesime ulaşarak, herkesin bu takımın parçası ve aktif üyesi olmasını istiyoruz.

PROJEDE ÖNGÖRÜLEN TASARRUF
YILDA BİR ÇEYREK ALTINA DENK GELMEKTİR
Böylece 2023 yılına kadar 150 Milyar TL kaynak oluşturmayı hedefliyoruz. Kampanyamızda birincil hedef kitlesi olarak kadınlarımızı yani evimizin ekonomistlerini belirledik. Bizler kadınlarımız aracılığıyla toplumumuzun her kesimine ulaşabileceğimizi biliyoruz. Projede öngörülen tasarruf yılda bir çeyrek altına denk gelmektir. Türkiye geneline yayıldığında bu rakam ülkenin enerji harcamalarına ayırdığı 4 Milyar TL rakamının cebimizde kalması demektir. Bu parayla 1000 adet okul veya 200 adet tam teşekküllü hastane yapmak mümkündür’’ dedi.

ANLATTIKLARIMIZI UYGULAYANLARIN FATURALARI 25-30 TL DÜŞTÜ
Öte yandan Enerji Verimliliği Derneği Proje ve İletişim Sorumlusu Esra Yüce de 2012’de başladıkları yolculukta bugün Isparta’ya ulaştıklarını bildirdi. Isparta’nın 24’üncü il olduğunu belirten Yüce, ‘’2013 yılında 21 il gezdik. Hakkâri’den Edirne’ye kadar 34 bin bayana ulaştık. Anlatılanları uygulayan bayanlara anket çalışması yaptık. Aylık 25-30 TL faturalarının düştüğünü söylediler. Dernek olarak enerji verimliliğini anlatıyoruz. Enerji Hanım ile birlikte Enerji Çocuk, Enerji Verimliliği Ulaşım, Enerji Verimliliği Sanayi projelerini uyguluyoruz. Enerji takımıyla 7’den 70’e herkes enerji verimliliğinin farkındalığını bilsin ve ülke genelinde 2023 hedefleri için 150 milyar TL kaynak sağlamak hedefindeyiz.

Örneğin bilgisayarın fişini çekmek, televizyonu kumandadan değil düğmesinden kapatmak, beyaz eşyaları 5’er santim aralıklarla yerleştirmek gerekiyor. Buzdolabı ile fırın yan yana konulmaması gerekiyor. Su ısıtıcıları fişte bırakılmamalı. Bu tür ayrıntılara dikkat ettiğimizde ev için ekonomik katkı oluyor’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN KURUŞ TASARRUFA İHTİYACI VAR
Diğer taraftan Enerji Hanım’ı canlandıran dizi oyuncusu Süeda Çil de ev hanımlarına kendileri için küçük ama ülke için büyük bir adım atmaları yönünde tavsiyelerde bulunduklarını belirterek, ‘’Uzmanlarca saptanmış olan araştırmaların sonuçlarını paylaşıyoruz ki sizler de birer enerji hanım olun. Hem ödediğiniz faturanın rakamlarını düşürün hem de faydalı olma adına dev bir adım atın.

Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Türkiye’nin de kuruş tasarrufa ihtiyacı var. Bu paraları yurtdışına saçmanın âlemi yok. Ben bu paraları yurtiçinde kullanırsam bu bana yol, okul ve hastane olarak geri dönecek. Ülkemizde olabildiğince hastane ve okulumuz var. Daha da fazla olsun istiyoruz. Bunun için de bizim yapabileceğimiz çok küçük tedbirler var. Ben yaptım, gelen elektrik faturalarımı düşürdüm. Gerçekten de yılda bir çeyrek altın tasarrufu yaptım.

Nasıl yaptım? Mutfak, banyo, salonda kullandığımız aletlerle ilgili küçük tedbirler aldım. Örneğin buzdolabını kullanırken enerjiyi nasıl verimli kullanabilirim? Buzluk ve soğutma sıcaklıklarını doğru ayarlayarak. Buzluk ayarımız -4 derece olmalı. Amaç buzdolabımızın daha fazla enerji harcamasını önlemiş oluruz. Buzdolabını diğer beyaz eşyalara yakın koymuyoruz. Çünkü buzdolabı soğutma için harcadığını enerjiyi eğer yanında fırın varsa fırınla paylaşıyor. 15 dakikada soğutması gereken yiyeceği 25 dakikada soğutuyor. Buzdolabına gıdaları kapalı kaplarla koyun diyorlar. Kapısını açık bırakmayın, sık sık açıp kapatmayın’’ şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum