Yılmaz: Büyümeye Devam Edeceğiz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,Türkiye Kent Ekonomileri Forumu Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2014 16:04
Yılmaz: Büyümeye Devam Edeceğiz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, döviz kurundaki dalgalanmayla ilgili olarak, "FED'in karaları, içeride yaşanan siyasi tartışmalar... Döviz piyasamızda dalgalanmalar yaşanıyor ama ben inanıyorum ki, bunlar geçici dalgalanmalar. Bir süre sonra kendi dengesini bulacaktır" dedi.

AKParti Ekonomi İşleri Başkanlığı'nın Kırşehir'de bir otelde düzenlediği Türkiye Kent EkonomileriForumu Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Yılmaz, Türkiye'nin son 10-12 yıllık sürede, vesayet yapılarının ortadan kalktığı, halkın seçtiği insanların politikaları belirlediği ve halka karşıhesap verdiği ülke haline geldiğini söyledi.

Hükümetin yaptığı reformların kalkınma açısından önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"10-12 yıllık gerçekten bir sıçrama diyebileceğimiz, bir dönüşüm diyebileceğimiz süreci yaşadıTürkiye. Şöyle bir tuzağa düşmemeliyiz, 'Biz başardık, yaptık, artık işleri normal haline bırakabiliriz' diye bir anlayışa girecek olursak bütün kazanımlarımız adına gerçekten yazık etmiş oluruz.
Türkiye, 10-12 yılda başardıklarını bir ikinci sıçramayla atılımla daha üst noktalara taşımak durumunda olan bir ülke. Vesayetçi demokrasiden normal demokrasiye geldik. Şimdi ileri demokrasiyi hedeflemek durumundayız. 2023 vizyonuna giderken ekonomik, ileri bir demokratik yapıyı hep birlikte inşa etmek durumundayız."

Son dönemde yaşanan bazı olayların Türkiye'nin yaşadığı dönüşümün kolay olmadığını gösterdiğini, bazı yapılar tasfiye edilirken, başka yapılar ortaya çıktığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bazı yapıları tasfiye ediyorsunuz, karşınıza yeni bir takım yapılar çıkıyor. İşte bütün bunları bir anlamda bu sistemden tasfiye ederek, gerçek anlamda bir hukuk düzenini, sadece adalet içinçalışan bağımsız ve tarafsız bir hukuk düzenini tesis etmek durumundayız.

Adalet ve hukukunbir takım başka hedefler için araçsallaştırıldığı bir ülke olmaktan çıkmak durumundayız. Bunun olduğu bir yerde ekonomik gelişmeyi de sağlayamazsınız. İdare yanlış yaparsa hukuk var,siyaset yanlış yaparsa seçimler var. Halka hesap verirsiniz. Ama hukuk içindeki yapılar yanlış yaparsa, adalet içindeki mekanizmalar yanlış çalışırsa bunun gerçekten büyük bir sorunolduğunu görmemiz lazım.

Bunu çözmeden, halletmeden kalkınmamızı da ekonomikbüyümemizi de sağlıklı bir zemine oturtamayız. Bu zeminlerin mutlaka temizlenmesi lazım.Hukukun sadece hukuki hedefler için çalıştığı, adalet dağıtmak için çalıştığı bir ülke olmak durumundayız. Adaletin başka emellere, siyasi hedeflere araç haline dönüştüğü bir ülke olmak Türkiye'ye yakışmıyor. Bunu bir an önce gündemimizden çıkarmak durumundayız. Demokratikstandartlarımızı artırmaya devam etmek zorundayız."

DERSHANE TARTIŞMALARI
Yaşanan dershane tartışmalarına da değinen Yılmaz, dershanelerin ciddi kaynak israfı olduğuna inandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Dershaneye harcadığımız kaynağı normal eğitime transfer ettiğimiz zaman, normal eğitimsistemimizin kalitesini artırdığımız zaman, Türkiye'nin başarısının çok daha iyi olacağına yürekten inanıyorum.

Bu, kaynak israfının ötesinde, dershane sistemi ve sınav sisteminin en büyük kötülüklerinden birisi de şu, verili seçenekler içinden bir şeyleri seçmeye zorluyor sizi. Zihninizi ona göre şekillendiriyor. Çocuklarımızın, gelecek kuşaklarımızın zihnini sadecekendilerine verilen seçeneklerden birini seçmeye yönlendiren bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yapı ile Türkiye birinci sınıf bir ülke olamaz. Çocuklarımız sadece önüne konan seçeneklerden birinitercih etmeye zorladığımız bir yapıdan birinci sınıf bir ülke çıkaramayız."

DÖVİZDEKİ DALGALANMA
Bakan Yılmaz, son günlerde döviz kurundaki dalgalanmaların geçici olduğunu savunarak, şunları söyledi:
"FED'in karaları, içeride yaşanan siyasi tartışmalar... Döviz piyasamızda dalgalanmalaryaşanıyor ama ben inanıyorum ki, bunlar geçici dalgalanmalar. Bir süre sonra kendi dengesini bulacaktır. Serbest kur rejimi uyguluyoruz. Merkez Bankamızın da kullandığı çeşitli politikalarvar, kendi araç bağımsızlığı içinde.

Ben burada en fazla piyasa faizlerini önemsiyorum. Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu faizlerin ötesinde piyasanın faizi nedir, buna bakmak lazım. Bu çok artmadığı sürece büyümemizin, yatırımlarımızın çok da fazla olumsuz etkilenmeyeceğini umut ediyorum. Nitekim, Hazine'nin 10 yıllık tahvilleri, 2 yıllık tahvillerinde faizlerin az da olsa geriye gittiğini görüyorum.

Bu, kamuya yük açısından olumlu bir durum. Piyasa faizleri de son dönemlerde çok fazla değişmedi. Bu açıdan büyümemizin en az hasarla bu dönemdençıkacağını umuyorum. İlk çeyrekte belki bir miktar etkilenme olabilir. 'Bekle gör' mantığıylayatırımlarını erteleyenler olabilir."

YEREL SEÇİMLER
Yerel seçimlerin siyasi ve ekonomik istikrar açısından önem taşıdığına dikkati çeken Yılmaz,siyasetle ekonominin iç içe olduğunu kaydetti:
Yerel seçimler yaklaşırken Türkiye'nin güven ve istikrar noktasında güçlü ülke konumunda bulunduğunu, bunu pekiştirmek gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"30 Mart seçimlerinin sonuçları aslında Türkiye'deki siyasi istikrara, güvene, halkımızın vereceği desteğin görüleceği bir süreç olacaktır inşallah. Bunu gördükçe ekonomik dengelerin de çok daha iyi noktalarda şekillendiğini hep birlikte göreceğiz. Bugün yaşanan bir takım hadiselerinyerini çok farklı bir ortama bırakacağına ben yürekten inanıyorum.

Bir takım operasyonlar, tuzaklar, siyasi mühendislikler, bütün bunların 30 Mart sürecinde boşa çıkacağına, halkımızın bu tuzakları boşa çıkaracağına hem siyasi istikrarımızı hem ekonomik istikrarımızı yenidengüçlü bir şekilde destekleyeceğine de yürekten inanıyorum." dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.