Yılmaz Özdil Nuri Okutan'ı Yazdı!

"...Vatandaşa “gavat” diyeni vali yaptılar... Nuri Okutan’ı bir daha asla vali yapmadılar... Çünkü suçu büyüktü!"

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Nisan 2015 10:10
Yılmaz Özdil Nuri Okutan'ı Yazdı!

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, MHP Isparta Milletvekili Adayı Nuri Okutan hakkında 10 sene önce kaleme aldığı bir yazıyı hatırlatarak bugünü değerlendirdi.

İşte Özdil'in OKUTAN başlıklı ve bugün Sözcü Gazetesi'nde yayınlanan yazısı;


44 yaşındasınız.
Evlisiniz.
3 çocuğunuz var.
Maaşınız 2 bin 500 lira.
Piyango vurdu.
100 bin dolar çıktı.
Ne yaparsınız?

2 bin 500 lira maaştan ayda bin lira biriktirseniz, bu paraya anca 20 sene sonra sahip olabilirsiniz. 20 sene… Ama dedim ya, piyango vurdu, 100 bin dolar çıktı. Ne yaparsınız?

Nuri Okutan.
Sakarya Valisi.
Türkiye’deki valiler “ne yaparım da bir tane daha mercedes makam otomobili alırım” diye kafa yorarken… Bu vali “ne yaparım da bir çocuğun daha okumasını sağlayabilirim” diye kafa yoruyor.

Soyadı üstünde “Okutan…”

Sakarya’dan önce Siirt valisiydi. Kalıpları kırdı, ilginç yöntemlere başvurdu. Kız çocuklarının okumasını teşvik eden muhtarları protokole aldı, onore etti. Yöresel gerçekleri kullandı, kızını okula gönderen babalara altın dağıttı. Görülmemiş sayıda kız çocuğunun okula başlamasını sağladı. Siirt’ten Sakarya’ya geldi. Okul öncesi eğitim oranı yüzde 7’ydi, yüzde 90’a çıkardı! Gelişme hızında Türkiye şampiyonu yaptı. Valiliğin tüm imkanlarını, dar gelirli ailelerin çocukları için kullandı.

Bu müthiş kişisel çaba ve kişisel başarı, Vehbi Koç Vakfı’nın dikkatini çekti. 100 bin dolarlık Vehbi Koç Vakfı ödülü, kız çocuklarının eğitimine katkılarından ötürü, Nuri Okutan’a verildi.

Anasının ak sütü gibi helal paraydı. Son kuruşuna kadar güle güle harcasın diye verildi.

Ne yaptı Nuri Okutan?
Kendisine verilen bu parayı, kendi ailesi için harcamadı, tek kuruşuna bile dokunmadı, okul yaptırmak için bağışladı!

Sakarya Camili Mahallesi’ndeki inşaatı derhal başlattı. Pekçok firma, benim de tuzum bulunsun dedi, ücretsiz mal verdi. Vehbi Koç Vakfı, bu onurlu tavrı daha da desteklemek için 50 bin dolar daha gönderdi. 100 öğrenci kapasiteli okula, Fatmana Anaokulu adı verildi.

Isparta Eğirdir’de yaşayan Fatmana, Nuri Okutan’ın anacığıydı. Oğlunun ödül aldığını duyunca “bilirim, benim oğlan o parayı çocuklara harcar” demişti. Haklıydı.

İnşaat bir sene sürdü. Maalesef, Fatmana’nın ömrü vefa etmedi. Tamamlanmasına bir ay kala rahmetli oldu. Ama eminiz ki, bu evladı yetiştiren ana… Cennetten gülümseyerek seyretti okulunun açılışını.

Tee 10 sene evvel, 2006’da yazmıştım bu yazıyı…

Sakarya’dan sonra Trabzon ve Şanlıurfa valiliği yapan Nuri Okutan, akp valilerine yer açılması için, 2011’de kızağa çekildi. Kariyerinin zirvesinde, gelmiş geçmiş en başarılı valilerden biriydi ama, adeta sihirli bir el tarafından defterden silindi.

Vatandaşa “gavat” diyeni vali yaptılar, 25 şehit morgda yatarken poz vererek sucuk hediye edeni vali yaptılar, TC’yi kaldırtanları vali yaptılar, 10’uncu Yıl Marşı yerine akp’nin seçim şarkısını çaldırtanı vali yaptılar, ilkokulları denetlerken tahtaya Arapça yazı yazanları vali yaptılar… Nuri Okutan’ı bir daha asla vali yapmadılar.

Çünkü suçu büyüktü!

“Kadın erkek eşitliği fıtrata ters”ken, kız çocuklarının okutulması ve “eşit birey”olmaları için çaba harcıyordu.

Profesör Türkan Saylan, Profesör Filiz Ali, Profesör Mehmet Özdoğan, Profesör Aziz Sancar, Profesör Turgay Dalkara, Profesör Nermin Abadan Unat, Profesör Gökhan Hotamışlıgil, Profesör Zeynep Çelik ve Profesör Ali Nesin’i ödüllendiren Vehbi Koç Vakfı’ndan, Türkiye’nin en prestijli ödülünü alarak… Topluma örnek insan olma gafletinde bulunmuştu!*Ve şimdi… Fatmana’nın oğlu Nuri Okutan, doğup büyüdüğü Isparta’da, MHP’nin birinci sıra milletvekili adayı oldu.

Sağcı solcu, ülkücü devrimci meselesi değildir bu… Kız çocukları “eşit birey” mi olacak, “ikinci sınıf insan” mı olacak?
Bunun seçimidir.

Ayakkabı kutusu’ndaki dolarlara, üstüne faiz alanlar mı kazanacak? Yoksa, kendi dolarlarını kendine ayakkabı bile almadan eğitime bağışlayanlar mı?
Bunun tercihidir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
39 Yorum