YÖK Başkanı: YÖK Düzeltilecek Gibi Değil

YÖK Başkanı'nın YÖK'e yönelik açıklamaları sürüyor! Başkan Gökhan Çetinsaya bazı üniversite yönetimlerinin yasal öğrenci konseyleriyle bile iletişim kuramadığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Nisan 2013 16:51
YÖK Başkanı: YÖK Düzeltilecek Gibi Değil

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "YÖK gerçekten de geçmişte antidemokratik dönemlerde, askeri dönemlerde hep vesayet aracı, hep müdahale aracı olarak kullanıldı" dedi.

Çetinsaya, YÖK'ün müdahaleci zihniyetin değişmesi gerektiğini, bu doğrultuda bölge toplantıları yaptıklarını, rektörlerle, öğretim üyeleriyle, akademisyenlerle, özellikle öğrencilerle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. İstişarenin her zaman yararlı sonuçlar doğurduğunu, doğrudan diyalog kurmanın meseleleri daha iyi anlamayı sağladığını dile getiren Çetinsaya, "YÖK algısını değiştirmeye uğraşmıyorum çünkü düzeltilecek gibi değil. YÖK gerçekten geçmişte antidemokratik dönemlerde, askeri dönemlerde hep vesayet aracı, müdahale aracı olarak kullanıldı" diye konuştu.

YÖK'ün dönüştürülmesi, değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Çetinsaya, eski YÖK'ün ne zihniyet ne de mekanizma olarak devam edebileceğini vurguladı. Eski zihniyeti devam ettirmek isteyen insanlar olsa da pratikte bunun işlemediğini belirten Çetinsaya, "Çünkü 170 üniversite, 4 milyon öğrenci, 120 bin öğretim üyenizin olduğu yerde eski YÖK'ü o kadar müdahaleci, her ayrıntıya müdahale eden yapıda hayal etseniz de uygulayamazsınız. YÖK'ün bir planlama, denetleme ve koordinasyon kurumu gibi görülmesi gerekir" dedi.

'DİSİPLİN YÖNETMELİKLERİ İŞLEVSİZ'
Çetinsaya, öğrenci ve öğretim üyeleri disiplin yönetmeliğinin 1980'lerden kalmasından dolayı o dönemin zihniyetini yansıtan metinler olduğunu söyledi. Geçen yıl öğrencilerin disiplin yönetmeliğini değiştirmeyi başardıklarını ancak yasa çalışmaları nedeniyle öğretim üyeleri disiplin yönetmeliğini değiştirmeye ara verdiklerini anlatan Çetinsaya, şöyle devam etti: "Son ortamda eskiden kalma reflekslerin kullanıldığı ve toplumda haklı olarak tepkiye neden olan öğretim üyeleri disiplin yönetmeliğinin de masaya yatırılmasını teklif edeceğim. Disiplin yönetmeliği metinleri o kadar eski ki bugünün Türkiye 'si için anlamını yitirmiş veya diğer hukuki metinlerle çelişir hale gelmiş. Türkiye son 10 yılda o kadar önemli demokratik açılımlar yaptı, hukuk düzeninde o kadar gelişmeler ve ileri demokrasiye yönelik hamleler kaydetti ki bizim yönetmelik çoğu maddeleri itibarıyla işlevini yitirmiş durumda. Zaten Danıştay kararlarıyla bazı maddeleri iptal ediliyor."
Çetinsaya, üniversitelerin farklı fikirlerin bir arada barınabildiği, tartışılabildiği yerler olduğuna işaret ederek, tek tip üniversite düşünülemeyeceğini ifade etti.
Münakaşa ve farklı fikir tartışmalarının şiddet içermemesi gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, demokratik, akademik usullerde herkesin fikirlerini, eleştirilerini beyan edebileceklerini kaydetti. Çetinsaya, çözüm süreci kapsamında en kısa zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu 'daki bütün üniversiteleri ziyaret edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.