Yönerge İlk Darbeyi Oğuzata'ya Vurdu

Bu yıl içinde çalışmalarına izin verilen dershaneler Eylül 2015 tarihinde kapatılacak.

Yayınlanma:
Yönerge İlk Darbeyi Oğuzata'ya Vurdu

Üniversiteye giriş sisteminin halen sınavla yapılıyor olması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alternatif olarak takviye kursları sistemi getirildi. Sistem dershanelerin yanı sıra etüt merkezleri ve Oğuz Ata Derneği gibi ücretsiz kurs veren yerlere de yasak getiriyor.

Dershanelerin kapatılması için başlatılan çalışmalar kapsamında öğrencilerin sınava hazırlanması için örgün öğretim öğrencileri için okullarda mezun öğrenciler için ise halk eğitim merkezlerinde kurslar açılacak. Bu konuda çıkarılan Yönerge ilk darbeyi Isparta Belediyesinin destek verdiği Oğuz Ata Derneğinin kurslarına vurdu. Oğuz Ata’nın kurslarına bu yıl 400 örgün eğitim öğrencisi, 11’de mezun öğrenci başvurdu. Halk Eğitim Müdürlüğünün örgün eğitim öğrencileri için okullarda takviye kurslarının başlaması ve mezun öğrenci sayısının az olması nedeniyle Oğuz Ata kurslarına öğretmen vermediği iddia edildi. Oğuz Ata Derneğinin 411 öğrencisi için kurslar kendi bünyesindeki 7 öğretmen tarafından veriliyor.

Hükümetin dershanelerin kapatılması için açıkladığı Eylül 2015 tarihi gelmeden Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesini yayınlayarak takviye kurslarını hayata geçirdi. Yönerge gereği okullarda ders saatleri dışında kalan zamanlarda takviye kursları açıldı. Mezun öğrenciler için ise Halk Eğitim Merkezi tarafından kurs açılacak. Eylül 2015’te ise dershaneler, 12 yaş üstüne LYS’ye hazırlık kursları veren etüt merkezleri ve diğer ücretsiz kurs veren dernek merkezleri kapatılacak. Isparta Belediyesinin desteği ile çalışan Oğuz Ata Derneğinin kursları ile Eğitim Gönüllüleri Derneği ve ALDER’in kursları da dershanelerle birlikte kapatılacak.

YÖNERGE ÇIKTI TAKVİYE BAŞLADI
MEB'in ücretsiz ‘sınavlara destek’ kursları projesi hayata geçiyor. Eylül ayında yayımlanan Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesine göre açılacak olan kurslar hafta içi ve hafta sonu hatta yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Öğrenci ve veli öğretmen seçebilecek, başka okullardan öğretmen transfer edilebilecek. Kurslar gece saat 22.00’ye kadar devam edebilecek.

Bu yıl son kez öğrenci alan dershaneler Eylül 2015’te kapatılacak. Lise geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarına dershanelerde hazırlanan öğrenciler için alternatif Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi. Kurslar için ücret alınmayacak. Halen öğrenimi devam eden öğrenciler için birçok okulda kurslar açıldı.

MEZUNLAR İÇİN HALK EĞİTİM
Mezun öğrenciler içinse Halk Eğitim Merkezinde kurs açılacak. Halk Eğitim Merkezi Müdürü İhsan Arıcı istenilen derslerde kurslar açmak için öğrencilerin başvurularını almaya başladıklarını söyleyerek “mezun öğrenciler için açılacak kurslar hakkında öğrencilerle bir toplantı yaptık. Şuan için 27 müracaat var. Dershanelerin son yılı olması nedeniyle birçok mezun öğrenci dershanelere kayıt yaptırmış. Bu nedenle ilgi az. Dershanelerin kapatılmasının ardından ilgi artacaktır. Ancak biz bu yıl içinde talep eden öğrencilere kurs açacağız. Ayrıca Isparta’da Oğuz Ata Derneğinin verdiği kurslarda müdürlüğümüzle işbirliği halinde verilecek” dedi.

HALK EĞİTİM ÖĞRETMEN VERMEDİ İDDİASI
Isparta Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Oğuzata Derneği işbirliğinde, maddi imkansızlık içerisinde olan öğrencilere yönelik başlatılan kurslarda Yönergeten etkileniyor. Dershanelerin bir yıl daha çalışmasına izin verilmesine rağmen Oğuz Ata Derneğinin Yönergeten erken etkilendiği belirtildi. Halk Eğitim Müdürlüğü ile on yıllık protokol imzalanarak açılan kurslarda Halk Eğitim Merkezinin yükümlülükleri arasında sıralanan faaliyetlerin yürütülmesi ile ilgili kurslarda görev yapacak öğretmen ve diğer personeli temin etmek, görevlendirme onaylarını almak ve ilgili birimlere ulaşmasını sağlamak, kursların düzenli yürütülmesini sağlamak, eğitim faaliyetlerini yerinde izlemek, denetim ve rehberlik işlerini yürütmek, kursların puantaj, ücret ve bordrolarının tanzimi ve bu tanzimden doğan ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamak, faaliyetlerin yürütülmesinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi hususunda ilgililerle ortak ve tedbir almak gibi yükümlülükleri yerine getirmediği iddia edildi.

OĞUZATA ÖĞRETMENSİZ KALDI
Okullarda takviye kurslarının açılaması nedeniyle geçen yıl 500’den fazla öğrencinin katıldığı Oğuz Ata Derneğinin ücretsiz kurslarına katılım bu yıl 411’de kaldı. 400 örgün eğitim öğrencisinin katıldığı kurslara 11 mezun öğrenci kayıt yaptırdı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yönerge gereği örgün eğitim öğrencilerine okullarda takviye kursları açıldığı gerekçesi ile sadece mezun öğrenciler için açılan sınıflara öğretmen verebileceklerini belirterek yeni dönemde Oğuz Ata kurslarına öğretmen görevlendirmediği iddia ediliyor. Bu nedenle Oğuz Ata Derneğinde eğitimleri dernek bünyesinde görevli 7 öğretmen tarafından veriliyor.

YENİ ÖZEL OKULLAR AÇILACAK
Dershanelerin kapatılması sürecinde hükümetin dershanelerin özel okula dönüştürülmesine destek vereceğini açıklaması Isparta’daki bazı dershaneleri de harekete geçirdi. Metro Dershanesinin sahibi Mustafa Özaydın’ın özel okul açacağını açıklamasının yanı sıra başka dershanelerinde birleşerek özel okul açmak için çalışma başlattıkları belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.