Yönetici Atamalarına Bir Tepki Daha

Aktif Eğitim Sen Isparta Temsilciliği de yönetici atamalarına tepki gösterdi. Sendika Başkanı Kemal Aydın, atamaların hükümete yakın sendika tarafından yapıldığını ileri sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ağustos 2014 16:55
Yönetici Atamalarına Bir Tepki Daha

Ülke olarak tarihi günlerden geçtiğimiz şu süreçte biz eğitimciler de -klişe tabirle- gün geçmiyor ki yeni bir garabetle karşılaşmayalım ve her garabet katlanarak skandallar yumağına dönüşmesin.

MEB’in 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle görevlerinden alınan yaklaşık 16 bin okul müdürünün yeniden görevlendirilebilmeleri için yapılan değerlendirme süresi tamamlandı ve puanlar açıklandı.

Okul ve kurum yöneticilerinin performans değerlendirilmesi için 40 puanı okul içi, 60 puanı da Milli Eğitim müdürlüklerince yapılan puanlamada 75 puanı alabilen müdürler başarılı sayılmışlardır. Okul içi öğretmen, öğrenci ve veliden 40 tam puan alan birçok okul müdürü ise ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinden 35 puan verilmeyerek başarısız sayılmışlardır.

Değerlendirmenin yüzde 60 gibi sonucu doğrudan belirleyen kısmını ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü ‘kanaat getirmişlerdir’. Tamamına yakını hükümete payanda sendikanın belirlediği kişilerden oluşan yeni atanan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile, bir kısmı atamaları iptal edilen, bir kısmı da geçici olarak görevlendirilen şube müdürlerinin, önceden birlikte çalışmadıkları, adını bile bilmedikleri, yeteri kadar tanımadıkları okul müdürlerine 100 puanlık değerlendirmenin 60 puanlık kısmını nasıl takdir ettikleri merak edilmektedir. Kendi sendikalarına üye olmayanların dışlandığı ve malum sendikanın hazırladığı listeler üzerinden çalışılarak puanlamaların yapıldığı; üyeleri bu milletin evladı ve devlete vatandaşlık bağıyla da bağlı, vergi mükellefiyeti olan diğer sendika mensuplarına ise düşük puanların verildiği görülmektedir.

Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde okul yöneticilerinin puanlamaları belli oldu. Günler öncesinden yüksek sesle vurguladığımız ‘liyakat esas alınmalı’ söylemimize karşı maalesef kulaklar tıkanmış, tecrübe, başarı ve liyakat hiçe sayılmıştır. Uzun yıllardan beri okulları idare eden başarılı okul müdürleri, görevden alınarak tasfiye edilmiştir. Bu görevden almalar, hangi kritere göre yapılmıştır? Başarılı okul müdürleri adeta siyasi kıyıma uğramıştır.

İlimizde değerlendirmeye alınan 138 okul müdüründen 58’i 75 puan ve üzeri alarak barajı geçmiştir. Bu 58 kişinin 49'u yandaş sendika üyelerinden oluşmaktadır. Yani %84,48 oranında yandaş sendika üyelerine geçer not verilmiştir. Diğer okul müdürleri o sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle adeta cezalandırılmışlardır. Burada sitemimiz 75 ve üzeri puan alan okul müdürlerine değil, değerlendirmede adil davranmayan ve malum sendikanın hazırladığı listelerle hareket eden yetkilileredir. Yapılan bu hukuksuz işlemin adalet imbiğinden süzülerek hakikatin tecelli edeceğine inanıyor, birileri tarafından başarısız sayılsalar da o müdürlerimizin kamu vicdanında başarılı olduklarını da buradan ilan ediyoruz.

Bu hususta ilimizde onlarca somut örnek arasından bir ikisine değinecek olursak;

Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi Okul Müdürü Kemal AYDIN, 2009/2014 yıllarında 5 yıllık müdürlük yapmıştr. Kemal AYDIN 1 aylıkla ödüllendirme, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 1 Teşekkür Belgesi, Milli Eğitim Müdürlüğünden defalarca Teşekkür Belgesi ile ödüllendirilmiş, bunun yanında 10 civarında hizmet içi semineri, kurs ve çalıştay sertifikası almış, Okuluna TKY Isparta 2.’liği ve 3.lüğü, 2 kez arka arkaya okulunun temiz, sağlıklı ve düzenli olmasından dolayı beyaz bayrak ödülü, TÜBİTAK TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ, 4 kez TÜBİTAK BÖLGE İKİNCİLİĞİ, AB BAKANLIĞI TARAFINDAN STAR PROJE ÖDÜLÜ, BİR ÇOK ALANDA ISPARTA VE BÖLGE ŞAMPİYONLUKLARI kazandırmıştır.
ve daha bir çok başarılı çalışmaları, bu süreçteki değerlendirmede öğretmen, öğrenci ve velilerinden 40 tam puan almasına rağmen, bu okul müdürü, şu anki ilçe yönetimi tarafından 15 puanla notlandırılarak toplamda 55 puanla başarılı bulunmamıştır.

Yine Eğirdir ilçemizde Eğirdir Meslek Lisesi Müdürü İrfan KAŞLI; 1 aylıkla ödüllendirme, 2 başarı belgesi, 4 takdirname, 5 teşekkür belgelerinin yanında, Avrupa birliği projelerine başarıyla yürütmüştür. Buna rağmen yeterli görülmemiş 54 puanla elenmiştir.

Yine geçmişi başarılarla dolu olan Ticaret Meslek Lisesi Müdürü İsmail DÖNMEZ’in başarıları hiç dikkate alınmamış ve elenmiştir.

Yine Isparta 3.Bölge Müdürlüğünü yürüten aynı zamanda Hacı Ahmet ERSÖZ Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü olan Ömer ÖZEN, Isparta’ya çok mükemmel bir pansiyon binası kazandırmış ve geçmişi başarılarla doludur. Buna rağmen elenmiştir.

Okullarında başarılı olduğunu öğrenci, veli ve öğretmen puanlamasında tam puan alarak kanıtlayan okul müdürleri, Milli Eğitim müdürlüklerinde masa başında kaybetmiştir. Bu utanç, masa başında hür iradeleriyle karar veremeyen karar sahiplerine aittir. Öğretmenin müdüre puan vermesi için altı ay beraber çalışma süresi gerekirken daha bir ay önce göreve başlayan şube müdürü, neye göre puan veriyor? Siyasi baskılarla sadece yandaş sendikanın istediği kişilere yüksek puan vermek adalet midir? Bu ülkeye yıllarca hizmet etmiş insanların alın teri çalınmış, hakkı gasp edilmemiş midir, diye soruyoruz.

Aktif Eğitim-Sen, hep doğrunun yanında olmayı ilke edinmiş bir sendikadır. Bundan dolayı gelip geçici siyasi mülahazaları değil de ülkemizin ve geleceğimizin teminatı olan genç nesilleri düşünmek zorunda olduğumuzun bilincinde olarak bazı uygulamaların getireceği acı sonuçları önceden tespit ve ifade etmeyi bir borç biliyoruz. Bu nedenle şu an uygulanmakta olan ve yarın ciddi sıkıntılar doğuracağından emin olduğumuz idareci atamalarında % 60’lık idari puanlamanın değil de, liyakatin esas alındığı, eğitimin gerçek paydaşlarının belirleyeceği bir değerlendirme sistemi olmasını istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum