YÖREX’te Isparta Rüzgarı

ITSO önderliğinde, BAKA desteğiyle Ticaret Borsası, Yalvaç TSO, Isparta Belediyesi ve ilçe belediyeleri ve özel sektörün katılımıyla Antalya’da düzenlenen 5. Yöresel Ürün Fuarı’nda Isparta’nın yöresel ürünleri, tarihi ve doğal güzellikleri tanıtıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ekim 2014 16:27
YÖREX’te Isparta Rüzgarı

Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın 5.’si (YÖREX)Antalya Expo Fuar Merkezi’nde açıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin desteği ile düzenlenen fuarın açılışı büyük bir katılımla yapıldı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Isparta Ticaret Borsası Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası ile Isparta Belediyesi, ilçe belediyeleri ve firmalar tek çatı altında toplanarak, Isparta’nın yöresel ve tarihi ve turist değerlerini tanıttılar.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ve Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin ve ilçe belediye başkanları ve yetkilileri ile firma temsilcilerinin ev sahipliğinde Isparta standını, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ile Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik ile çok sayıda ticaret ve sanayi odası ve ticaret borsası başkanları ziyaret etti.

Isparta’nın önemli değerlerinin tanıtıldığı stant ziyaretçi akınına uğradı. Isparta elmasından, gülüne, halısından, mermerine ekmeğinden gül lokumuna, kerevitinden, tahin helvasına kadar birçok ürünün sergilendiği stantta Misafirlere, gül lokumu, gül ürünleri, elma ikram edildi, marka değeri taşıyan tarihi ve turistik değerleri tanıtıldı.

ZENGİN ANADOLU KÜLTÜRÜ
Açılış töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu'nun mutfaktan el sanatlarına çok zengin bir kültüre sahip olduğunu, Yöresel Ürünler Fuarı'nın da ekonomik değerinin yanı sıra kültürel mirasın tanınması açısından da önem taşıdığını söyledi. Dünya bir taraftan küreselleşirken bir taraftan da yerelleşmenin güçlendiğini kaydeden Yılmaz, küreselleşme ve yerelleşmenin iç içe geçtiği bu dönemde özgün kültürel ürünlerin kırsal kalkınmanın aracı olacağını bildirdi.

179 COĞRAFİ İŞARET
Bakan Yılmaz, bu yıl Ekim ayı itibarıyla TPE'den tescil almış 179 coğrafi işaret bulunduğunubildirerek, Antalya'nın henüz coğrafi işaret alamadığını kaydetti. Yılmaz, "Antalya tavşan yüreği zeytini tescil edilme sürecinde. Antalya'nın mutlaka coğrafi işaretlerini artırması gerekiyor" dedi.

Dünyada yöresel ürün pazarının 100 milyar dolar olduğunu, sadece AB'nin bin 500'e yakın yöresel üründen 55 milyar avroluk ekonomik değer oluşturduğunun altını çizen ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de ekonomiye kazandırılmayı bekleyen 3 bin 500 yöresel ürün bulunduğunu ifade etti.

HİSARCIKLIOĞLU BAŞKANLARI KUTLADI
Isparta’nın önemli değerlerinin de tanıtıldığı stantta konuşan ve Isparta’nın markalaşma konusunda önemli adımlar attığına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ITSO Başkanı Başdeğirmen ve Ticaret Borsası Başkanı Adar başta olmak üzere tüm Ispartalıları gayretlerinden dolayı kutladı.

Yöresel zenginliklere önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "İnsanların en büyük zenginliği yöresel olan zenginlikleridir. Türkiye'nin her ilinde ilçesinde kendi yöresine ait meşhur ürünleri var. Ama bunları markalaştıramayınca maalesef yurt dışına kaptırıyoruz ve zenginliğe dönüştüremiyoruz. Zenginliğe dönüştürmemiz için kendi yöresel ürünlerimizi marka haline getirmemiz lazım. Ben Başkanlarımın gayretlerini görüyorum ve kendilerini tebrik ediyorum. Fuar Türkiye'nin 81 iline katkı sağlıyor. Birlik olarak bunu destekliyoruz. Önümüzdeki dönem en büyük farklılığımız ve zenginliğimiz yöresel ürünlerimize sahip çıkmamızla olacaktır. Bu açıdan ben Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın geleceğini çok başarılı buluyor, doğru yolda olduğunu düşünüyorum. Başarılar diliyorum.”dedi.

ISPARTA ŞANSLI BİR İL
Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Isparta’yı bir çok ilden ayıran önemli tarihi doğal ve turistik değerleri olduğunu anlattı. Gülün, elmanın yanı sıra markalaşma yönünde birçok ürüne sahip olan Isparta’nın şanslı bir il olduğunu belirten Özkan, “Ispartamızı tanıtmak ve geleceğe taşıma gayreti içindeyiz. Isparta olarak hep birlikte hareket ederek ilimizi tanıtmaya devem edeceğiz.”dedi,

ITSO Başkanı Başdeğirmen, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Ticaret ve Sanayi Odası olarak Isparta’nın değerlerinin markalaştırılması yönündeki çalışmalarını anlattı. Isparta’nın birçok marka değerinin varlığından bahseden Başdeğirmen, patent alma konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Adar ise, fuarda yöresel ürünlerin tanıtılmasına büyük katkı sağlayan YÖREX Fuarını organize eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’a teşekkür etti.

Ziyaret etmek isteyenler için fuar 26 Ekim'e kadar açık kalacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.