Yunan Gizli Servisinin Okuttuğu 20 Türk

Turquie Diplomatique Gazetesi'nin Ocak sayısında gündemi sarsacak bir iddia yer aldı. Gazete, Yunan Gizli Servisi'nin Trabzonun köylerinden 20 genci Yunanistana götürüp okuttuğunu belirtiyor ve soruyor 'bu 20 öğrenci kim?'

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2011 13:57
Yunan Gizli Servisinin Okuttuğu 20 Türk

Suriye'den Kenya'ya uzanan "kaçış" yolculuğunda Abdullah Öcalan'ın yanında bulunan eski Yunan istihbaratçısı Savvas Kalenderidis’in iddiasına göre, Yunan Gizli Servisi EYP, 1997-1998 yıllarında Trabzon’un çeşitli köylerinden 20 genci Atina’ya götürdü ve Yunan üniversitelerinde okuttu.

Karadeniz'de Rum Pontus Devleti kurmak amacıyla faaliyette bulunduğu iddiasıyla Ekim 2002’de tutuklanan Fethi Gültepe de, polisteki sorgusunda, Trabzon'un Tonya ilçesinde yaşarken, 1998 yılında Teodoros Spardopulos tarafından Yunanistan'a götürüldüğünü itiraf etmişti. Kamuoyu şimdi bu 20 öğrencinin kim olduğunu merak ediyor.

İddianın sahibi, 1997 yılında Kırıkkale MKE Fabrikası’ndaki patlamalarla da ilişkilendirilen Savas Kalenderidis.

Kalenderidis’in, Yunanistan’da yayınlanan 7 Ocak tarihli “Demokrasi” gazetesinde yayınlanan konuya ilişkin makalesinin tam metni şöyle:

“3 Ocak 2011 tarihinde The Independent gazetesinde Steve Connor’un “Jason ve Argonotlar; Antik Yunan Dilinin Yaşamakta Olduğu Topraklarda” başlıklı yazısı yer aldı.

Söz konusu yazıda Cambridge Üniversitesi profesörü İoanna Sitaridu’nun bilimsel incelemesi de yer alıyor. Sitaridu’ya göre Trabzon iline ait Tonya (antik Toania) bölgesinin uzak bir köyünün 5 bin sakinin ana dili ve günlük hayatlarında kullandıkları dil, antik Yunanların; Perikles, Platon ve Sokrates’in konuştuğu dile çok yakın bir diyalekt. Yunan profesöre göre bölge dil bilimciler için bir “altın madeni” çünkü dünyanın herhangi bir yerinde konuşulan Yunancadan antik Yunancaya; bir kültürün aracı olan dile en fazla benzeyen canlı bir dili burada duyma yeteneğine sahip olacaklarını vurguluyor.

İngiliz gazetesindeki yazı Yunanistan’da ve diğer ülkelerde yüzlerce internet sayfasına aktarıldı, şimdiye kadar kuşkuyla bakan ya da ilgi göstermeyen Yunan gazetelerinin tümünde geniş bir şekilde yer aldı.

Yunanistan’ın ideolojik ve ahlaki yozlaşmasının ve patolojik durumunun örneği olan bu kuşku ve ilgisizlik karışımı bir dizi faktörden kaynaklanıyor.

Yunanca konuşan Pontusluların kimler olduğuna ve nüfuslarına bir göz atalım.

Trabzon bölgesinde Yunanca konuşanlar 1980’li yıllarda, örgütlenmiş Pontusluların ve politikacıların konuya yaklaşma ve bunu ön plana çıkarmaya çalıştıkları sırada Yunan kamuoyunun ilgisini çekti. Ancak sarf edilen çabalara rağmen politikacılar ve Yunan bürokrasisi -Yunan Dışişleri Bakanlığıyla diğer yetkili birimlerden söz ediyoruz- için aslında öyle bir konu yok gibiydi.

1990’lı yılların başlarında özellikle Yunanca konuşan çevrelerde hareketlenmeden dolayı Yunan makamları konuyla ilgilenmeye başladılar. Bunlardan bazıları Türkiye’deki Yunan diplomatik makamlarıyla temasa geçti, kökleri hakkında bilgi edinmek ve dillerini yaşatabilmek için uygulamada yardım istediler.

O dönemde söz konusu temaslar ve talepler üzerine Yunan makamları tarafından Pontus’un Yunancanın konuşulduğu bölge ve köylerinin ilk kayıtları yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre Trabzon ilinin dört farklı bölgesinde; Katohori, Sürmene, Maçka ve Tonya’da nüfusu 150 bini aşan yaklaşık 100 köyde Yunanca, Of/Sürmene ve Toania (Tonya) diyalektleri konuşuluyor. Ayrıca bir sonuç daha elde edildi: 1950’li yıllardan bu yana Van, Erzincan, İskenderun, işgal altındaki Kıbrıs, Bursa ve İstanbul’a yerleşmiş olan ve Yunanca konuşan Pontuslu toplumlar var. Bunların nüfusu değerlendirmelere göre 1 milyon.

Pontus’un Yunanca konuşanları konusu çok büyük ve bir yazı çerçevesinde genel hatlarının çizilmesi çok zordur. On yıllardan bu yana, belki de geçmişin konuyla ilgili büyük sorumluluklarını örtbas etmek amacıyla, siyasi liderliği böyle bir konu olmadığı yönünde ikna etmeye çalışan Dışişleri Bakanlığının çekmecelerinde gizlenmesi artık mümkün değildi.

Yunan Dışişleri Bakanlığının fobili tepkilerine rağmen 1997 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos büyük, akil ve cesur bir anında, Yunan Devleti'nin konuyla ilgilenmesi gerektiğini, konunun kültürel boyutunun çok önemli olduğunu hem Yunanistan’ı hem de bütün insanlığı ilgilendirdiğini düşündü ve Yunan üniversitelerinde okumak isteyen Trabzon köylerinden gençlerin taleplerini destekleme kararı aldı. Hedef bu çocukların Yunan dilini öğrenmeleri, Yunan üniversitelerinde okumaları ardından da kökenlerini ve kültürlerini araştırmalarıydı.

Bu karar çerçevesinde 1997 ve 1998 yıllarında Trabzon’un Yunancanın konuşulan çeşitli köylerinden yaklaşık 20 genç modern Yunanca öğrendi ve Yunan üniversitelerinde okudu.

1999 yılında Öcalan konusuna karışmış olan Thodoros Pangalos’un Dışişleri Bakanlığından istifasından sonra halefi; bugünkü Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu bu programdan vazgeçti. Durum söz konusu gençlerin kaderini ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkiledi, rüyaları kâbusa dönüştü. Bir yandan konuya büyük bir kuşkuyla bakan Türk Devleti karşısında zor konumda kaldılar öte yandan da Yunan Devleti ve Yunan hükûmeti tarafından okyanusun ortasında tek başlarına terk edildiler.

Sayıca bir elin parmaklarını aşmayan, iktidarın karanlık ve ahlaksız metotlarına karşı çıkan Pontuslu vatanseverler tarafından büyük fedakârlıklarla desteklenen bu terk edilmiş çocuklardan birisi iki yıl önce Atina’da İoanna Sitaridu ile ilk kez buluştu ve profesörün ilgisini çekti. Sonuç olarak iki yıl sonra dünyadaki Yunanca uzmanlarını kökten sarsan araştırmaya ulaştık, dil uzmanları Pontus’un derinliklerinde, Helenizm’in eğitim, bilim ve kültür alanlarında gelişmesinin sorumluluğunu üstlenmiş olan Yunan akademisyenler ve aydınların bıraktıkları “hazinelerini” buldular.

Halk “meyve almak için önce onu ekmen lâzım” diyor. Ve ne yazık ki memleketin ileri gelenleri bunu kabul etmiyor. Ne yazık ki Pontus’taki Yunanca konuşanlar, Cambridge ve Atina’daki sözde Yunanlar konusunda geçmişte yazdıklarımız teyit ediliyor; Ekonomik iflastan önce bu zavallı ülke ahlaki ve siyasi açıdan iflas etti.”

Fethi Gültepe’nin Tutuklanması

Karadeniz'de Rum Pontus Devleti kurmak amacıyla faaliyette bulunduğu iddiasıyla Ekim 2002’de tutuklanan Fethi Gültepe de, polisteki sorgusunda, Trabzon'un Tonya ilçesinde yaşarken, 1998 yılında Teodoros Spardopulos tarafından Yunanistan'a götürüldüğünü itiraf etmişti.

15 Ekim 2002 Tarihli Radikal’deki bir habere göre üniversiteye girdikten sonra her ay 500 dolar maaş aldığını belirten Gültepe, Sinop, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ile Amasya'nın Merzifon ilçesi ve Sivas'ın Suşehri ilçesini kapsayan bölgede sözde Rum Pontus Devleti'ni kurmak için eğitim aldığını kabul etmişti.

Atina'daki Pandio Üniversitesi Siyaset Bilimleri bölümünde okuyan Gültepe, polisteki sorgusunun ardından Nöbetçi 4 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nce tutuklanmıştı.

Kamuoyu şimdi, Kalenderis’in ifade ettiği bu 20 öğrencinin kim olduğunu merak ediyor.

Turquie Diplomatique

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya