Yüzde 50’ye Ulaştı

Yüzde 50’ye Ulaştı

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Kasım 2015 12:28
Yüzde 50’ye Ulaştı

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Isparta’da 104 bin bağımsız birimde 52 bin 200 doğalgaz aboneliği bulunduğunu belirterek, “Abonelerin 38 bin 700 kadarının merkezi sistem aboneliği olması hava kalitesinin düzelme noktasında hızlı ilerlemesinin sebebidir” dedi.

Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hasan Akıllı, kış mevsimi öncesinde Isparta’nın hava kirliliğine dair değerlendirmede bulundu. Isparta’da hava kirliliğini oluşturan en önemli etkenin ısınma amaçlı yakıtların yanma neticesi atmosfere atılan partikül madde (PM10) kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NOX), karbon monoksit (CO) gibi gazlar ile taşıtlardan atılan egzos gazları olduğunu belirtti.

MOTORLU ARAÇLAR DA HAVAYI ETKİLİYOR
Isparta’da Ekim 2015 sonu itibari ile 155 bin 940 motorlu taşıt bulunduğunu ve bunun yüzde 45’ini otomobilin oluşturduğunu dile getiren Akıllı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nüfus artış hızının 3-4 katı oranında motorlu araç sayısının artması birçok ilde olduğu gibi şehrimizde de gürültü, hava ve trafik kirliliğine yol açmaktadır.

SON 5-6 YILDIR DAHA İYİYE GİDİYOR
Dünya sağlık teşkilatı ve ab uyum yasalarına göre 01.01.2019 tarihine kadar havadaki PM10 VE SO2’nin kademeli olarak düşürülerek m3 havada en fazla PM10 miktarının 50 mikrogram’ı SO2’nin ise 125 mikrogram’ı geçmemesi gerektiği bilinmektedir. Hava kalitesinde yanmalardan teşekkül eden gazlardan genellikle PM10 ve SO2 değerleri ölçülerek neticeye gidilir. Isparta 5-6 yıl önce Türkiye genelinde hava kalitesi bakımından en kötü ilk 5 arasındaki yerini sürekli alır iken son yıllarda bu devamlı iyiye doğru yönelmiştir. Bunun en büyük iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi Isparta belediyesinin ilimize giren kömürleri tek tek analiz ederek müsaade etmesi ve ikinci ana nedeni ise daha 2-3 yıl öncesine kadar ilimize yılda 120 bin ton seviyesinde iken son yıllarda bu oran üçte bire düşmüştür.

52 BİN 200 DOĞALGAZ ABONELİĞİ BİR FİİL KULLANILIYOR
Isparta da Kasım 2015 itibari ile 52 bin 200 doğal gaz aboneliği bir fiil kullanılmaktadır. Bu ilimizdeki 104 bin bağımsız birim dikkate alınırsa hemen hemen tam yarısı (%50) abonelik demektir. Abonelerin 38 bin 700 kadarı merkezi sistem aboneliği olması hava kalitesinin düzelme noktasında hızlı ilerlemesinin sebebidir.

YILLIK MÜSAADE EDİLEN DEĞERLERİN ÜZERİNDE BİR DEĞERDİR
İlimizde SO2nin değerleri açısından hiçbir sıkıntı yoktur. PM10 olarak tabir ettiğimiz uçucu partikül maddelerin havadaki oranı maalesef düşündürücüdür. Bu oran kasım 2015 de 106 iken 2010 da 167 ye 2015 kasım ortalamasında da (18 günlük) 85 değerine ulaşmıştır. Yıllık müsaade edilen değerlerin üzerinde bir değerdir.

DOĞALGAZ KULLANIMININ ARTITILMASI HAVA KALİTESİNİ ETKİLEYECEKTİR
İlimizin süratlice merkezi ısıtma sistemlerine geçmesi ve doğalgaz kullanımının artırılması hava kalitesinin de artmasına sebep olacaktır. Ayrıca katı yakıt kazan ateşçilerinin mutlaka eğitiminden geçmeleri ve hatta belirli sürelerde ek eğitim almaları sağlıklı yakım ve kaliteli havada etkisi olacaktır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.