Zam Eleştirisi

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Abdulkadir Ersal, emekli maaşlarına yapılan zammı eleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Temmuz 2014 16:11
Zam Eleştirisi

Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, "TÜFE dedikleri enflasyon sepetinde emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok malzeme mevcuttur" dedi.

Hükümet politikasını eleştiren Ersal, şu açıklamada bulundu:
"2014 yılı Temmuz ayında açıklanan Bağ-kur ve Ssk emekli maaşları şu şekilde belirlenmiştir. 5518 sayılı kanuna göre emekli aylıkları her yılın ocak ve temmuz aylarında tüik tarafından bir önceki 6 aylık dönem için açıklanan tüfe oranına göre arttırılır. Tüik tarafından 2014 yılı ilk 6 aylık tüfe oranı 5.7 olarak açıklanmıştır. Buna göre de Ssk ve Bağkur maaşlarına temmuz ayında 5.7 olarak yansımıştır.

Buna göre en düşük ssk emekli maaşı 990 tl den 1047 tl ye yani 56 tl artmıştır. En düşük esnaf bağkur maaşı 769 tl den 813 tl ye yani 43 tl artmıştır.

En düşük tarım bağkur maaşı 569 tl den 602 tl ye yani 32 tl artmıştır. Ayrıca 2008 den sonra 5510 sayılı kanuna göre emekli olan işçi emeklilerinin 647 tl olan taban aylıkları ek ödeme dahil 684 tl ye çıkarılmıştır. En düşük memur emekli aylığında ise memur ve memur emeklilerini memur sendikalarının aldıkları zam oranına endeksledikleri için ocak ayından geçerli olmak üzere memur emeklilerine 123 tl seyyanen zam yapılmıştır.

Buna göre memur emekli maaşı 1280 tl olmuştur. Emeklilerimizin yaklaşık %85 ‘i açlık sınırının altında yani en düşük aylık seviyesinden aylık almaktadırlar. Enflasyona endeksli zamlar emeklinin derdine derman olmamaktadır. Yıllardır ısrarla emekliye zamlarının yüzdeli değil seyyanen zam yapılmasını istemekteyiz. Diğer taraftan birçok kez eleştirmemize rağmen hala haksızlık devam etmektedir. Çünkü tüfe dedikleri enflasyon sepetinde emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok malzeme mevcuttur. Yani emekliyi doğrudan ilgilendirmeyen malzemelerle emeklinin maaşı tespit edilmektedir. Bu uygulama yanlış bir uygulamadır. Bizim bu uygulamadan bir an önce çıkarılmamız gerekmektedir. Bu tüfe bizim sırtımızda bir küfedir.

İçinde bulunduğumuz ay Ramazan ayı olması münasebetiyle ve önümüzde yaklaşık 10 gün sonra ramazan bayramının da olması ve yine önümüzde bir cumhurbaşkanlığı seçimi olması sebebiyle sayın başbakanımızın ve AKP hükümetinin meydanlarda herkesi sevindirici haberler vermesi biz emeklileri de biraz olsun bu süreçte umutlandırmaktadır. İnşallah sayın başbakanımız bu sesimizi duyar Çankaya’ya çıkmadan önce biz emeklileri de sevindirerek bu sayede emekliler de çifte bayram yapmış olur."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.