Zamda jet hızıyla hareket edenler indirimde yoklar!

Zamda jet hızıyla hareket edenler indirimde yoklar!

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ekim 2018 10:07
Zamda jet hızıyla hareket   edenler indirimde yoklar!

Vatandaşlar, dolardaki kur artışına göre jet hızıyla sattıkları ürünlere zam yapanların doların düşmesine rağmen ürünlerini hala yüksek fiyatla sattıklarını belirterek, duruma tepki gösterdiler. 

Geçtiğimiz Ağustos ayında Papaz Brunson’un serbest bırakılmaması halinde ABD’den gelen dolar tehdidiyle başlayan ekonomik kriz sürüyor. Bu nedenle Ağustos ayının ilk haftasından itibaren doların yükselmesi ve Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı AVM rafları başta olmak üzere pazar tezgahları ve tüm kesimlerde ürünlerin fiyatlarına da ‘zam’ olarak yansıdı. 

“PEKİ DOLAR TEKRAR 

3,70’E DÜŞECEK Mİ?”

Dolar kuru bahane edilerek direkt olarak veya dolaylı olarak ürünlerin fiyatlarının afaki derecede artırılması vatandaşları çileden çıkardı. Duruma tepki gösteren vatandaşlar; “Papaz Brunson olayı ortaya çıkmadan önce dolar 3,70 TL idi. Brunson krizi patlak verince dolar 6,21’e yükseldi. Peki şimdi Brunson serbest bırakıldı. Dolar tekrar eski haline yani 3,70’e düşecek mi? diye sordular. 

“BU İŞİ RANTA ÇEVİRDİLER” 

Zamda jet hızıyla hareket edenlerin indirimde de aynı duyarlılığı göstermelerini istediklerini ifade eden vatandaşlar, AVM’lerin de satılmayan ürünlere yüzde 10 indirimle yaparak müşteri çekme gayreti içine girdiklerini belirterek, konu hakkında yaptıkları açıklamada; “Döviz kurlarının yükselişi ile birlikte ürünlerine jet hızıyla zam yapanlar döviz düştüğü zaman aynı hızla indirime gitmediği görülmektedir. Dövizin ateşinin yükseldiği dönemde tüm ürünlere jet hızıyla yüzde 50 zam yapanların döviz düşünce indirim yapmak için daha neyi beklediğini anlamış değiliz. Maliyetleri bahane ederek zam üstüne zam yapanlar şimdi indirim için neden aynı şekilde acele etmiyor? Döviz kurunun yükselişine göre zam yapanlar yine döviz kurunun düşüşüne göre indirime gitmelidir ve bu iş ranta çevirmemelidirler.

“ZAM YAPARKEN TÜM ÜRÜNLERE YAPTILAR, SIRA 

İNDİRİME GELİNCE SADECE BAZILARINDA UYGULADILAR” 

Dolar 7.21 seviyelerine çıktığında hemen etiketleri değiştirip tüm ürünlerin fiyatını yüzde 50’nin üzerinde artıranlar şimdi dolar 5.65 seviyelerine gerilediğinde indirim yapmak için aynı hızla harekete geçmiyorlar. Mağazalarındaki tüm ürünlere zam yapanlar şimdi yalnızca belli kalemdeki ürünler için yüzde 10 indirim yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ kampanyasını adeta kâr kampanyasına çevirdiler. Zaten bu mücadele kampanyası başlamadan önce tüm ürünlere yüzde 50’nin üzerinde zam yapılmıştı. Şimdi yalnızca belli başlı ürünlere yüzde 10 indirim yapmak yeterli değil. Tüm ürünlerde indirime gidilmeli. Satılmayan ürünlere indirim kampanyası ile müşteri çekme tekniği uygulamak doğru değil. Kimse enflasyonla mücadele üzerinden menfaat sağlamamalı. Enflasyonla gerçekten mücadele etmek için tüm ürünlerde indirim yapılmalı” dediler. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.