Zayıflatıyor Mu Öldürüyor mu?

SDÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Muhasebe ve Finans Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Yeşim Kılıç'ın ölümü sonrası, Sağlık Bakanlığı biberli zayıflama haplarına el koydu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Eylül 2012 10:08
Zayıflatıyor Mu Öldürüyor mu?

Bakanlık, genç kızın odasında bulunan 'kırmızı biber' isimli yasaklı zayıflama haplarının satıldığı internet siteleri ile ilgili inceleme başlattı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, halk arasında 'Antakya biberi' ya da 'Samandağ biberi' kapsülleri olarak bilinen ürünlerden alınan numunelerde kalpte risk oluşturan, 'sibutramin' maddesine rastlandığına dikkat çekildi. İlacın Şubat 2011'de toplatıldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

KALBE ETKİSİ DAHA FAZLA
"Yapılan incelemeler çerçevesinde, Tarım Bakanlığı'ndan izinli ibaresi yazılı 'Capsi Green' adlı ürünlerde 'fenolftalein' adlı ilaç etkin maddesi ve ayrıca, kapsül başına 10,5 mg miktarında 'sibutramin' olduğu tespit edildi. Sibutramin'in kalp üzerindeki riski, zayıflatıcı etkisinden daha fazla. Ürünü satanlar hakkında yasal süreci başlattık" denildi. Mesut Yar da "1.5 yıl önce bu biberi yedim ve zayıfladım, dedim. Bazı uyanıklar adımı ve resmimi kullanarak böyle bir hap ürettiler. Bunlarla ilgili bugüne kadar 27 dava açtım. 20 internet sitesini yasaklattık. Mücadelem devam ediyor, ben de mağdurum" dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise "Bu tip şikayetleri olan hasta ve hasta yakınlarının aile hekimlerine veya kendilerine en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Her hafta düzenli olarak vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Duyurular yapıyoruz" diye konuştu.
 
60 KİLOYA DÜŞÜNCE BIRAKACAKMIŞ
Isparta' nın Yalvaç ilçesinde odasında ölü bulunan 20 yaşındaki üniversiteli Yeşim Kılıç'ın babası gazetecilere kızının 70 kilo olduğunu ve kilolarından zaman zaman yakındığını söyledi. Kılıç, kızının 2 ay önce zayıflamak için aktardan aldığı biber hapını kullandığını ve kendisinin bu nedenle kızını uyardığını belirtti. Kızına "Bu ilaçları içme" dediğini söyleyen Kılıç, kızının da kendisine "60 kiloya kadar zayıflayınca söz veriyorum bırakacağım, bir daha kullanmayacağım" diye yanıt verdiğini anlattı. Acılı baba, "Ancak o günleri göremedi" dedi. Kılıç'ın kesin ölüm nedeni 3 ay sonra çıkacak otopsi raporunda ortaya çıkacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.