Zengi Yaylasında Beyaz Çiftlik’e Karşı Birlik Kuruluyor

Zengi yaylasının Balaman ailesine ait Beyaz Çiftlik adlı şirket tarafından işgal edildiği şikayetleri üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü soruna el attı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2012 11:57
Zengi Yaylasında Beyaz Çiftlik’e Karşı Birlik Kuruluyor

Sorunun çözümün için merada hakkı olan köy muhtarları ile Sütçüler’de yapılan toplantıda meranın yönetimi için birlik kurulması kararlaştırıldı. Kurulacak birlik meranın yönetimden sorumlu olacak.

Sütçüler Yeniköy’ün muhtarlık ve köylüler tarafından satılığa çıkarıldığı yönündeki haberimiz ses getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkileri Zengi yaylasındaki sorunun çözümü için merada kullanım hakkı bulunan muhtarlarla toplantı yaptı. Toplantıda meranın yönetimi için birlik kurulması kararlaştırıldı. Birlik meradan yararlanacak köylüleri ve sürüleri belirleyerek izinsiz girişleri engelleyecek. Birlik tarafından Beyaz Çiftlik şirketine yazı gönderilerek hayvanlarını da alarak meradan çıkmasını isteyecek. Beyaz Çiftliğin merayı boşaltmaması halinde Kaymakamlığa bilgi verilerek Jandarma eliyle meranın boşaltılması sağlanacak.

Sütçüler ve köylerinin Zengi yaylasını işgal eden Beyaz Çiftlik adlı şirket ile ilgili haberimizi geçtiğimiz haftalarda gündeme getirmiştik. Sütçüler’in Zengi yaylasını iki yıldan beri Balaman ailesine ait Beyaz Çiftlik şirketi 2 bine yakın hayvanını otlatmak için kullanıyor, yaylanın asıl sahibi köylüler durumu birçok kuruma iletmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirtiyordu. Meranın en yakınındaki Yeniköy halkı ise silahlı çobanlar tarafından sürekli taciz edilmekten bıktıkları için muhtarlığa Satılık köy tabelası astıklarını söyleyerek isyan ediyordu.

Başbakan ve Cumhurbaşkanına dilekçe yazarak sorunlarını anlatan köylülerin sorunlarına çözüm bulmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri Sütçülerde toplantı yaptı. Toplantıdan çıkan karar ile merada hakkı olan köylerin temsilcilerinden oluşan bir mera birliği kurulacak ve meranın işletmesi bu birliğe verilecek. Yeniköy Muhtarı Mustafa Taşdöner sorunun birlik eli çözülmesini umut ettiklerini söyleyerek “daha kötü olaylar olmadan sorunun çözülmesi sevindirici oldu” dedi.

2 YILDIR YAYLA İŞGAL ALTINDA

Geçtiğimiz günlerdeki haberimizde ‘Sütçüler Yeniköy yakınlarındaki Zengi yaylası 2 yıldan beri Balaman ailesine ait olduğu belirtilen Beyaz Çiftlik şirketi tarafından işgal edilmiş. Beyaz Çiftlik şirketi 900 koyun 600 keçisini yaylada otlatıyor. Ama yaylanın asıl sahibi Sütçüler Merkez, Yeniköy, Müezzinler, Hacıahmetler köylüleri havyalarını meraya sokamıyor. Müezzinler köyünden Mustafa Kaya 2 yıldan bu yana çektikleri çileyi defalarca ilgililere şikayet etmelerine rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını belirterek “en sonunda yayladaki atalarımıza ait mezarlığa bile hayvan soktular” dedi.

‘TERÖRÜ SÜTÇÜLERDE YAŞIYORUZ’

Yeniköy halkı Sütçüler ve Isparta’daki kurumlardan bir sonuç alamadıklarını söyleyerek sorunu Başbakan ve Cumhurbaşkanına iletmeye hazırlandıkları belirtiyor. Yeniköy eski muhtarı Yakup Çelik, Beyaz Çiftlik şirketinin çobanlarının silahları ile köylüleri taciz ettiğini belirterek “Sütçüler adliyesinde dava devam ediyor. Ben muhtarken bana ve yanımdaki 9 arkadaşa silah çekerek tehdit ettiler” dedi. Yeniköy Muhtarı Mustafa Taşdöner ise halkın her gün terör yaşamaktan bıktığı için köyü satılığa çıkardıklarını belirterek “ya devlet bizim köyümüzü alıp bizi göndersin yada bu Beyaz Çiftliği buradan göndersin” diye konuştu’ diyerek Yeniköy halkının köylerini satışa çıkardığını duyurmuştuk.

YETKİLİLER HARAKETE GEÇTİ

Haberin ardından harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri Sütçüler’de Zengi yaylasında hakkı olan 7 mahalle ve 3 köy muhtarı ile toplantı yaptı. Toplantıda sorunun çözümü için meradan sorumlu olacak bir birlik kurulması istendi. Şimdi merada hakkı bulunan köy ve mahalle muhtarlarının belirleyeceği isimlerden bir başkan, beş asil ve beş yedek üyeden oluşacak bir birlik kurulacak. Birlik meranın işletmesini tamamen üzerine alacak ve meradan yararlanacak kişileri belirleyecek. Bir hafta içinde kurulması beklenen birlik Beyaz Çiftlik adlı şirketin hayvanlarını da alarak meradan çıkmasını isteyecek. Beyaz Çiftliğin merayı boşaltmaması halinde Kaymakamlığa bilgi verilerek Jandarma eliyle meranın boşaltılması sağlanacak.

YENİKÖY SATILMAKTAN KURTULDU

Toplantı ile ilgili bilgi veren Sütçüler Yeniköy Muhtarı Mustafa Taşdöner “merada kullanım hakkı bulunan mahalle ve köy muhtarları köylerindeki hayvancılık ile uğraşan vatandaşları ve hayvan sayılarını belirleyerek bir liste oluşturacak. Ayrıca mera yönetimi için planlanan birliğe üye olacak isimleri belirleyecek. Mera yönetimi bundan sonra meradan istifade edecek vatandaşlardan küçükbaş hayvan başına 5, büyükbaş hayvan için ise 15 TL ücret alacak. Birlik kasasında toplanacak bu para ile de meranın ıslah çalışmaları yapılacak. Biz Beyaz Çiftlik nedeniyle köyümüzü satma noktasına gelmiştik. Şimdi inşallah birlik sayesinde sorun çözülecek ve bizde köyümüzü satmaktan kurtulacağız” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.