Zülfikar Siyasete Alet Edilemez

Alevi Dedelerinden Bu Fotoğrafa Tepki Geldi

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mart 2019 17:31
Zülfikar Siyasete Alet Edilemez

Isparta’da bazı Alevi Bektaşi dedelerinin Belediye Başkanı Günaydın’a Hz. Ali’nin adaleti temsil eden Zülfikar’ının teslim edilmesine tepki gösterdi. Alevi dedeleri, “Bir toplumun kutsalı hiçbir şekilde siyasi yaşamda bazılarının nefsi ikballerine alet edilemez” dedi.

Alevi Bektaşi Toplumunun düzenlediği Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Gecesine katılan Başkan Günaydın’a Hz. Ali’nin adaleti temsil eden Zülfikar’ı takdim edildi. Gecede tüm dedeler adına konuşan Çünür Dedesi İbrahim Özdemir, ‘At binenin kılıç kuşananındır’ diyen Başkan Günaydın’a “Başkanımıza kılıcı hediye ediyoruz, Atı da 31 Mart akşamı teslim edeceğiz. At da onun olacak, kılıç da onun olacak inşallah” dedi.

Bu duruma Isparta’da Alevi dedelerinden ise tepki geldi. Isparta Aliköyü Şems-i Kamer Cemevi (Gözcüsü) Mehmet Dağdelen, Senirkent Dedeleri, Tunceli Düzgün Baba Ocağı Dedesi Mehmet Gerçek, Halis Bingöl gibi Isparta’daki İnanç Önderleri kamuoyuna “Zülfikar Siyasete Alet Edilemez” başlığıyla açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Isparta Alevi-Bektaşi İnanç önderleri (dedeleri) olarak aşağıda isimleri bulunan kurumlar olarak kamuoyuna duyurumuzdur. Sayın kamuoyu sizlere açıklamak gereğini duyduğumuz konu şudur. Bilindiği üzere görsel ve yazılı basına da yansıyan ve bizleri üzen olay Çünür Mahallesinde yaşanan yanlıştır. Şunu herkes iyi bilmelidir ki, Zülfikar ve Ali biz Alevi-Bektaşilerin ulvi bir kutsalıdır. Bir toplumun kutsalı hiçbir şekilde siyasi yaşamda bazılarının nefsi ikballerine alet edilemez.

Zira bunu yapanlar Ali nedir? Zülfikar nedir? Muhammed-i İslam nedir? Sorularının cevabını veremeyen cahillerdir. İşte bizi üzen bu cahillerin kutsal değerimiz Zülfikar’ı siyasi argüman olarak kullanmasıdır. Bunu şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın değiştirilmez hükümlerinden biri laikliktir. Bunun anlamı din ve devlet işlerinin ayrılması dini inanç gibi mukaddes değerlerin siyasete alet edilmemesi gerekmektedir. Biz Alevi-Bektaşi inancında dini hayatını yaşayan insanlar Laiklik ilkesinin yılmaz savunucularıyız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 1919 yılında kurtuluş mücadelesine başlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Hacı Bektaş Veli Dergahında kılıç kuşatılmış olup, bu tarihten sonra Alevi-Bektaşi dedeleri ve dergahlar siyasetten uzak durmuş, siyasal tercihlerini Atatürk’ün izinden gider her siyasal partiye eşit mesafede kalmışlardır.

Bir siyasi parti adayına Alevi-Bektaşilerce kutsal kabul edilen Zülfikar takdim edilmesi ve Isparta’da bulunan tüm dedeler adına destek beyanında bulunulmasını esefle karşılıyor ve kınıyoruz. Söz konusu destek açıklaması yapan şahıs haddini aşan bir beyanda bulunmuştur. Bunu yapmak onun ne hakkıdır, ne de haddidir. Biz Alevi-Bektaşi inanç önderleri olarak tüm siyasi parti ve adaylarına eşit mesafedeyiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum