2. El Araç Satışları Kayıt Altında

Kayıt dışı 2. el otomotiv alıp satanlarla mücadele ve devletin gelir kaynağı olan vergi kaçağını önlemek adına tüm Türkiye'de maliye bakanlığı tarafından incelemeler ve oto pazarlarının denetlenmesi başlatıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mart 2012 11:42
2. El Araç Satışları Kayıt Altında

Kira gelirini beyan etmeyen ev sahibinin peşine düşüp kaçak geliri önleyen Maliye Bakanlığı şimdide yılda 3 kez araba alan ve satan kişiye inceleme mektubu gönderiyor.

Yılda 3 kez ve üzeri araba alan ve satan 623 bin kişiye Türkiye genelinde inceleme mektubu gönderdi. Bu göre internet üzerinden veya şahsi olarak 2. el otomobil alım satımı yapanlardan vergi alınacak. Ticari kaydı olmadığı halde çok sayıda araç alıp satanlara vergi cezası uygulanacak.

2011 yılında oto galerileri otomobil yetkili satıcıları ve kişilerle birlikte toplam 2. el araç satışının ise 3. milyon 700 bin adet olduğunu vurguladı. Türkiye motorlu araç satıcıları federasyonu tarafından alınan bilgilere dayanarak 193 sayılı gelirler vergisi kanununun 1. maddesi gerekçe gösterilerek vergi kanunlarına göre ticari faaliyet kapsamına giren bir işlemin aynı yıl içerisinde birden fazla veya aynı işlemin birbirini izleyen yıllarda yapılması o faaliyetin sürekli olarak yapıldığı şeklinde değerlendiriliyor. Bu bağlamda yıl içinde 3 araç ve fazlası alım satımı yapanların ister aslen isterse vekaleten bu alım satımdan elde ettikleri kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekiyor.

Oto Galericileri ve Otomotivciler Dernek Başkanı Madan, Maliye'nin kayıt dışı oto satışlarına el koyduğunu belirterek, gelişmeleri değerlendirdi.

Ticaret kanununda yılda 3 ve fazlası 2 el otomobil veya gayrimenkul alım satımı yapan kişi ve kişilerin bunun ticaretini yaptığı muamelesine tabi tutulduğunu kaydeden MADAN, bu işle ilgili ticarethane açması gerekiyor. Dedi. Demek ki 3 ve fazlasını alıp satıyorsan vergisini vermek zorundasın gelir vergisi KDV ödemek zorundasın. Gelir idaresi Başkanlığında bu konuyla ilgili geriye dönek olarak NOTER kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil kayıtları TC. kimlik numaraları üzerinden aslen veya vekaleten çok sayıda araç alım satımı yapanların incelemeye tabi tutulduğunun altını çizmek isterim.

2. el otomobil alım satım işini kayıt dışı ek iş ve çok basitmiş gibi önemsiz, vasıfsız bir iş sanarak para kazanma yolu olarak gören (oto alım satımı yapanlar için söylüyorum) Emekli, işçi, memur, işsiz veya işi otomotiv olmayan esnaf ve binlerce meslek dalında ki kişiler tarafından bilinçsizce yapılarak hem mahsun insan-larımızı hemde devletimize vergi vermeyerek dolandırıyorlar.

Bu insanların ödemedikleri vergiyi ise tüm mahzun insan-larımız bi şekilde ödüyorlar. Tüm insanlar bir arabam birde evim olsun hayalini kurarak yaşar ve bunun için çalışırlar. O yüzden de otomobil alıp satmak sorumluluk ister yıllarca çalışıp kazandığınız paranızı kaybetmeyin otomobilinizi oto galerilerinden alınız."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.