2B Arazilerin Satış Bedelleri Açıklanıyor

Isparta’da 2B arazi kapsamında olan 4342 yerin satış bedelleri yarın açıklanmaya başlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2013 17:23
2B Arazilerin Satış Bedelleri Açıklanıyor

İl Defterdarı Rahmi Turan, Bakanlığın 2B arazilerinin satış bedellerini yarından itibaren açıklamaya başlayacağını duyurdu. Isparta’da 4342 arazinin 2B kapsamında olduğunu belirten Turan, müracaatın ise yüzde 80 civarında olduğunu bildirdi.

Bakanlığın 15-20 Ocak tarihleri arasında bu arazilerin satış bedellerini açıklayacağını ve herkesin merakla beklediğini belirten Turan, “Maliye denince ilk akla gelen vergi. Ama biz sadece vergi toplamıyoruz. Aynı zamanda hazinenin taşınmazlarının idaresi de bizde. Bütün devlet kuruluşlarının harcamaları burada yapılıyor. Bütün kamu kuruluşlarının hazine davaları buradan takip ediliyor. Mesela bizim 2B arazileri olayımız var. Tespitler yapıldı. Şu anda sonuçlanmış, güncel işlemi yapılmış 4342 adet 2B arazisi mevcut. Bunun 4241 kullanıcısı var. Bunun içinden de 3115’i müracaat etti. İnşallah başarılı geçecek.

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 20 İNDİRİM YAPILACAK

Arazilerin rayiç değerin yüzde 70’i ile satış yapılacak. Mesela bir vatandaş evini yıllardan beri tapusuz olarak kullanıyor, bu uygulama sayesinde mülkiyet sahibi olacak. Rayiç değerin yüzde 70’i ile bunlar elde edilecek. Peşin ödediği zaman yüzde 20 daha indirim var. Alınmayan araziler ise hazineye bırakılacak. Onların tapuları hazine adına çıkacak, ilerde isteyen ihtiyaç sahibi, devlet kamu hizmetinde kullanılacaksa kamu idarelerine tahsis edeceğiz. İlerleyen zamanlarda devlet de zaman zaman ihaleye çıkarmak sureti ile satışını yapacak” dedi.

MÜHİM OLAN İNSANLARIN TAPU SAHİBİ OLMASI

Öte yandan bu uygulamanın devlete bir miktar gelir getiriyor gibi bakılmaması gerektiğinin belirten Turan, “Mühim olan bu değil. Mühim olan yıllardan beri kangren olan, mülkiyete kavuşamayan, tereddüt içerisinde olan, tapusu olmayan insanların tapusuna kavuşması” dedi.

Isparta’da bu olayın bir tarla meselesi gibi göründüğünü ancak Türkiye’nin birçok ilinde bazı arsaların üzerine ev yapıldığını, 30 yıldır ailelerin buralarda oturduğunu ifade eden Turan, “Orada oturuyor ama alttaki arsanın tapusu yok. Bunların hepsi çözümlenecek ve herkes tapusuna kavuşacak. Miras olarak evlâdına kalabilecek, mülk sahibi olacak. Bu uygulamanın amacı bu” diye konuştu.

ISPARTA’DA 2B ARAZİSİ GENELDE BAĞ, BAHÇE

Isparta’da çok fazla ev yapılmış ya da işgal edilmiş 2B arazisinin olmadığını belirten Turan, “Genelde tarla, bağ, bahçe var. Devlet bunu ucuz bir bedelle kişilere verecek, onlar da mülk sahibi olacak. Hiçbir masrafa da tabi değil. İşlemler gerçekleştirildiği anda aynı gün tapuya sahip olabilecekler.

TAPULU MALIN DEĞERİ ARTAR

Tapuya sahip olunca, o bölgenin değerinin yükselmesine de büyük etki edecek. Siz o bölgeden bir şey almak istiyorsunuz, bölge tapusuz, tapusuz olduğu için de yanaşamıyorsunuz. Ama şimdi tapulu olduğu zaman siz de rahat satabileceksiniz, karşınızdaki alıcı da sizin malınızı gönül rahatlığı ile alabilecek. Tapuya bağlandığı zaman haliyle değeri artacak. Tapulu mal, her zaman kıymetlidir, ona karşı talep artar. Talep arttığı zaman da fiyatlar artar” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.