3 İneği Açlıktan Telef Oldu!

Eğirdir'in Sarıidris Kasabası'nda saman sıkıntısı çeken bir vatandaşın, 3 ineği açlıktan telef oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2013 16:21
3 İneği Açlıktan Telef Oldu!

Eğirdir'in Sarıidris Kasabası'nda saman sıkıntısı çeken bir vatandaşın, 3 ineği açlıktan telef oldu.
Konuyla ilgili bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, ineği telef olan vatandaşın gazi olduğunu ve gazilikten gelen maaşını inekleri beslemek için harcadığını söyledi. Geçimini hayvancılıktan sağlayan kişilerin özellikle bu yıl mağdur duruma düştüklerini belirten Kutlu, daha fazla hayvan telef olmadan önlem alınması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl bahar ayları çok yağışlı, yaz ayları da oldukça kurak geçti. Hava şartlarının böyle olması da ekin boylarının uzamamasına neden oldu.

Bu da çiftçileri, ülke genelinde olduğu gibi Isparta'da da 'saman' krizine soktu. Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, geçen yazın verimsiz geçmesi nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu ve saman bulamadıkları için hayvanlarını besleyemediklerini belirterek, bunun en yeni örneğinin geçtiğimiz günlerde yaşandığını dile getirdi.

Kutlu, Eğirdir'in Sarıidris Kasabası'nda yaşayan bir vatandaşın 3 ineğinin açlıktan telef olduğunu söyledi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, geçen yıl bahar ayında yaşanan fazla yağış ile yaz aylarının da kurak geçmesi nedeniyle ekinlerin boy atamadığını belirterek, bu durum sonucunda da çiftçilerin samanda sıkıntıya düştüklerini dile getirdi.

Kutlu, geçen yıl 2011'de on kuruş olan samanın kilogram fiyatının 60 kuruşa kadar yükselmesine rağmen yeterli saman bulunamadığını ve bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi. Kutlu, "Ekimi yapılan buğday ve yem bitkiler, kötü hava koşullarından dolayı olumsuz etkilendi.

2012'de bahar aylarında yaşanan yağışlar ve yaz aylarının da oldukça kurak geçmesi, tane ve sap kaybında bir önceki yıla göre yüzde 80 oranında düşüş meydana getirdi. Bu yüzden çiftçiler ve hayvan sahipleri saman ve yem ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiler.

Önceki yıl 10 kuruş olan samanın kilogram fiyatı 60 kuruşa kadar yükselmesine rağmen yine de yeterli saman bulunamıyor. Bir hayvan günde ortalama 3 kilo saman tüketiyor. Bunun için geçtiğimiz yıl 30 kuruş ödeyen besici bu yıl 1 lira 80 kuruş ödemek zorunda kaldı. Bunu vermek istese de yeterli samanı bulamadı." dedi. Saman başta olmak üzere yem fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine önlem alınmazsa üreticilerin elindeki hayvanları kesime göndermek zorunda kalacağını dile getiren Kutlu, "Bundan üreticiler ve ülke ekonomisi büyük oranda zarar görecektir." uyarısında bulundu.

3 HAYVANI TELEF OLDU
Saman yokluğundan dolayı, çiftçilerin hayvanlarının telef olduğunu dile getiren Kutlu, "Geçtiğimiz günlerde Eğirdir'in Sarıidris Kasabası'ndan bir vatandaş saman bulma konusunda bizden yardım istedi. Bu vatandaşımızın 3 ineği açlıktan telef olmuş. Biz de durumu vekile aksettirdik. Vekil de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne yönlendirmiş. Vatandaşımız müdürlüğe gittiğinde sıkıntısını dile getirmiş ve müdürlükten de biz saman bulamayız denilmiş.

Gazi olduğunu söyleyen bu arkadaşımız, gazi maaşını inekleri besleyebilmek için samana harcadığını, ayrıca kredi çektiğini ve ödeyemediğini söyledi. Bu arkadaşımız gerçekten çok mağdur durumdaydı. Müdürlükten de böyle bir cevap almış olması onu iyice umutsuzluğa düşürdü. Çiftçiler hayvanlarını artık besleyemiyorlar.

Yem ve saman fiyatları oldukça yüksek. Bunun sonucunda da hayvanlar ya açlıktan telef oluyor ya da çiftçi besleyemediği için kesime veriyor. Buz bu arkadaşımızı Eğirdir Kaymakamlığı'na yönlerdik. Sosyal yardımlaşmadan ihtiyacı kadar yardım almasını söyledik." diye konuştu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum