5-6 Müteahhitle Olacak İş Mi?

Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, Kentsel Dönüşüm kapsamında Isparta’da 50-60 bin binanın yenilenmesiyle pırıl pırıl bir şehir oluşturulacağını belirterek, ilimizde yılda toplamda 500-600 konut üretildiği ve bu hızla gidilirse dönüşümün yıllar alacağın

Yayınlanma:
5-6 Müteahhitle Olacak İş Mi?

Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, Kentsel Dönüşüm kapsamında Isparta’da 50-60 bin binanın yenilenmesiyle pırıl pırıl bir şehir oluşturulacağını belirterek, ilimizde yılda toplamda 500-600 konut üretildiği ve bu hızla gidilirse dönüşümün yıllar alacağını ileri sürdü. Sağlam, burada basit bir güçbirliği ile sorunun aşılabileceğini bildirdi.

Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, geçtiğimiz günlerde Isparta’da da hissedilen 5.1 'lik depremin ardından Kentsel Dönüşümün önemine bir kez daha vurgu yaptı. Kentsel Dönüşümün ilimizde gerektiği gibi uygulanmadığını ileri süren Sağlam, sorunun basit bir güçbirliği ile çözülebileceğini bildirdi.

BİLİMSEL YAPILMASI GEREKİR

Kentsel Dönüşümde, işin paydaşlarının fa-zlalaştırılması gerektiğinin altını çizen Sağlam, "Bir işe 3 kişi karar vermeyecek. Sahaya inilecek tek tek mahallelere aynlacak. O mahalleler bölünecek. Ayrıca kişi kişi binaların testleri yapılacak. Yaşayanların ekonomik, gelir durumları, beklentisi ve taleplerini alacağız. Gerçek bilgiye ulaşmak gerekir. Bir ucunda valilik, bir ucunda siyasiler, diğer ucunda müteahhitler, kurumlar, STK'lar olacak. Herkes yan yana gelecek ve bilimsel veriler konulacak. O zaman yasal düzenlemeler yapılacak. Herkesi yüzde 100 memnun etme şansı yok ama yüzde 99 olduğu zaman bu iş tamamdır. Ekonomik durumu iyi olan mal sahipleri bu işi ranta dönüştürmeye çalışıyor. Elbette burada bir rant çıkacak ve insanlar faydalanmak isteyecek. Ama burada yapılan tüm işlemlerin bilimsel yapılması gerekir" dedi.

"50-60 BİN BİNAYI DÖNÜŞTÜRDÜK MÜ PIRIL PIRIL BİR ISPARTA ORTAYA ÇIKAR"

Öte yandan bu işin belkemiğinin ve lokomotifinin belediye olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, şunları söyledi: "İkincisi Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüdür. Üçüncüsü ise sivil toplum örgütleridir. Yanında da mahallenin muhtarı ve sakinleri de dahil olduktan sonra bir mecliste plan çıkar, ikinci mecliste onaylanır. Sonra müteah-hitlere verilir. Bazı arkadaşlar hayal görüyorlar. Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığında Türkiye'de 6 milyon adet konutun dönüştürülmesi düşünülüyordu. Isparta’da 100-110 binden bahsediyoruz. Bunun en az yüzde 40-50'si 1999 sonrasında yapılmış binalar. Yönetmeliğe uygun binalar. Isparta’da 50-60 bin binayı dönüştürsek, pırıl pırıl bir Isparta’yı kurduk demektir. Isparta’nın insanları da bilinçli ve okumuş insanlar. Konuyu iyi biliyorlar. Ama meclise gelen bir karar mı?

KAYBEDİLMİŞ ZAMANA BAKTIĞIMIZDA KAZANILMIŞ BİR FIRSAT

Bu Cumhuriyet tarihinde çıkmış en önemli kanunlardan birisidir. Yeni bir kanun olduğu için uygulamada sorunlar oldu. Biz Isparta olarak neyi gördük? Bu hata yapabiliriz bunu yapmayalım. Aslında kaybedilmiş zamana baktığımızda kazanılmış bir fırsat. Bir seçim dönemi vardı o bitti, şimdi hizmet dönemi başladı. Bu işte siyaset olmaz. 5.1 şiddetinde deprem oldu, kimse garantisini veriyor mu? Bunun kim vebalini verebilir. 7-8 şiddetinde deprem gelse Isparta ciddi sıkıntı yaşar. Çünkü Isparta türün, ponzanın üstünde duruyor. Isparta, 6 ve üstü her depremde etkilenir.

ALLAH KORKUSU OLAN İNSANLAR

İnşaat kalitesi Isparta’da yüksek. 1999'dan öncede Isparta’da insanlar yapılanın denetledi. Isparta'daki müteahhitlerimiz konular hakkında hassas. İnsanlarımızda malının peşinde. Projede ne çıktıysa o uygulanır. Isparta’nın bir gerçeği, var. 19. yüzyılların başlarında bir deprem olmuş ve can kaybı olmuş. Bunun bir daha olmayacağının garantisi yok. Burada 3 nokta var; Isparta’da inşaat kalitesi düzgün, Isparta planlı iş yapan bir il. Isparta'daki müteahhitlerde Allah korkusu olan insanlar.

5-6 MÜTEAAHİTLE OLACAK İŞ Mİ?

Isparta’da müteahhitler ve kooperatifler yılda toplamda 500-600 konut üretiyor. En büyük firma 60 daire yapıyor. 110 bin kentsel dönüşüm konutu diyoruz. 60 bin yapılsın diyoruz. Bu rakamlarla 60 bin konutu kaç yılda dönüştürürüz? Demek ki burada önemli olarak ortaya çıkan bir konuda bu işi nasıl yapacağı. 5-6 müteahhitle olabilecek iş mi bu? Önce insanı bilinçlendireceksin. Bunun bir halkasında resmi kurumlar var. Diğer halkasında halk var. Burada okullar da önemli. Onun için hepsi planda. Sahada verileri alıp ona göre plan yapılmalı. Bu işte siyasette olmamalı. Burada güçbirliği olmalı."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum