Aklın Yolu: Dereboğazı

ITSO Isparta Dereboğazı Yolu’nun bölünmüş yola dönüştürülmesi ile ilgili olarak ön fizibilite raporunu açıkladı. SDÜ’den 3 profesör tarafından hazırlanan raporda çarpıcı rakamlar var.

Yayınlanma:
Aklın Yolu: Dereboğazı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Dereboğazı Yolu’nun 2013 yatırım planına alınması ile ilgili olarak hazırlattığı ön fizibilite raporunu açıkladı. SDÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Saltan, SDÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Serdal Terzi ve SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu tarafından hazırlanan ön fizibilite çalışma raporunda çarpıcı ifadeler yer aldı. Raporun en kısa özeti ise; Aklın yolu Dereboğazı…

SADECE ISPARTA İÇİN DEĞİL…
Düzenlenen basın toplantısında konuşan ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, “ITSO olarak konunun önemini bildiğimiz için SDÜ ile bir araya gelerek bir rapor hazırladık. Bu raporda ekonomi, ticaret ve turizm vurguları var. Bu yolun hem ekonomik hem de siyasi bir yönü olduğu ortada. Biz siyasi yönünü siyasetçilerimize bırakıyoruz. Ama ekonomik olarak ve ticaret hayatı açısından bu yolun önemi sadece Isparta için değil, Antalya ve Türkiye içinde can alıcı” ifadelerini kullandı.

AKLIN YOLUNU ETE KEMİĞE BÜRÜDÜK
Hazırlanan raporla siyasilerin elinin güçleneceğine de işaret eden Kaçıkoç, “Bu güne kadar hep ortada kalan ifadelerle bu yola sahip çıkıyorduk. Ama bugün rakamlar veriyoruz. İstatistiki bilgiler veriyoruz. Aklın yolunu ete kemiğe bürüyoruz. Siyasilerimiz için de güçlü veriler var. Yarın Ankara’da yapılacak temaslarda bu rapor son derece önemli olacak” dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLER DENGESİ
Yapılan çalışmada Isparta ekonomisi için hayati öneme sahip yolun aynı zamanda Antalya’nın doğu ve batı turizm bölgelerinin yüklerinin ayrıştırılması ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından da değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

BU GÜZERGAH KALKINMA GÜZERGAHI
Dereboğazı yolunun Antalya-Isparta ve Burdur’un ekonomik açıdan kalkınması için önemli bir güzergah olduğu belirtilen çalışmada coğrafi yakınlığa bağlı olarak karşılıklı kültürel-akrabalık-ekonomik-sosyal ilişkilerin yoğun bir debide seyir izlediği bu 3 ilin ekonomik aktörleri her 3 ilde güçlü bir şekilde varlıklarını sürdürmüşlerdir denildi.
Yapılan çalışmada en önemli veriler ise Yakıt Maliyeti, Km bazında kazanç, Zaman maliyeti başlıklarında verildi.

RAPOR ANKARA YOLUNDA
Fizibilite raporunu, Ankara’da Dereboğazı yoluna öncelik verilmesini isteyecek siyasilere destek olmak için hazırladıklarını belirten Kaçıkoç, “ Isparta zaten bu konuda birlikteliğini gösterdi. Yarın hep birlikte Bakanımıza, Başbakan’a derdimizi anlatalım derken, siyasilerimizi yalnız bırakmayalım. Tüm sivil toplum kuruluşları gidip ‘bunu istiyoruz’ diyebilelim. Biz Burdur-Ağlasun hattının bölünmüş yol olmasın demiyoruz. Biz öncelikle olarak Dereboğazı yolunun bölünmüş yol programına alınması. Sayın vekilimizle görüştük: Ulaştırma Bakanı’ndan randevu alacak. Randevu verilirse gideceğiz” açıklamasında bulundu.

TURİZM POTANSİYELİ NEREDE?
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Dereboğazı yolunun açılmasıyla Isparta’nın çıkmaz sokak görüntüsünden çıktığını öne sürdü. Dereboğazı yolunun duble yol olmasının sadece Isparta değil Antalya ekonomisi açısından da önemli olduğunun altını çizen Dulupçu. “Antalya dünyanın gözbebeği turizm kenti. Dereboğazı yolu, Antalya’yı doğu ve batı olarak düşünürsek, turizm kapasitesinin daha fazla olduğu Lara, Kundu, Belek, Manavgat, Alanya hattındaki turisti yönlendirme açısından büyük öneme sahip. Yatak kapasitesinin dörtte üçü bu bölgede. Ağlasun-Çeltikçi hattına yapılacak duble yol, Antalya’nın Kemer hattına olan trafiği yani batı hattını yoğun hale getirecek. Antalya’daki gıda sanayisine Isparta’nın entegre olabilmesi açısından da Dereboğazı yolunun duble yol haline gelmesinin önemi büyük” diye konuştu.

ORTAK NOKTA
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Terzi, Isparta’nın Sav beldesinden Ağlasun yol ayrımına kadar olan bölümün gerek Dereboğazı gerekse Ağlasun Çeltikçi hattı için ortak nokta olduğuna dikkat çekti. Bir taşıtın Dereboğazı yolundan Antalya Aksu kavşağına kadar 95 km’lik yolu 72 dakikada, Ağlasun hattı üzerinden aynı kavşağa 143 km’de ulaşıyor ama yolculuk 2 saat 29 dakika sürüyor. Yani Dereboğazı yolunu kullanan doğrudan hedefe ulaşıyor.38 km.lik Ağlasun Çeltikçi hattı yerine Dereboğazı yoluna öncelik verilirse zaten Karacaören barajının olduğu bölüme ulaşıyorsunuz. Geriye 57 km’lik kesim kalıyor” dedi.

İŞTE MALİYET HESABI
İki yol hattının tercih edilirlik verilerini açıklayan Terzi, Dereboğazı güzergahında günlük ortalama 5 bin 961, Ağlasun-Bucak hattından bin 391 aracın geçtiğini söyledi. Ağlasun -Cetlikçi hattının kullanılmasıyla ilave gidilecek 47 km dikkate alındığında ilave yakıt bedelinin günlük 86 bin TL olacağını kaydeden Terzi, “Bu yılda 31 milyon 182 bin lira yakıt bedeli demek. Bu bedel yılda 10 km yol yapılması demek. Yani bu parayla Derebogazı’nın 57 km’lik kısmı 5.5 ayda kendini amorti ediyor. Birde zaman maliyeti var. 1 saat 17 dakikalık gecikme yıllık 61 milyon lira. Bir yıllık gecikme maliyetiyle 20 km yol yapılabiliyor. Bu da Dereboğazı yolunun kendini 3 yılda amorti etmesi demek”

TARAFİK YOĞUNLUĞU DİKKATE ALINMALI
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Saltan ise, bu değerlendirmede araç sürücülerinin tamamının Ağlasun-Çeltikçi hattını tercih edeceği varsayımından yola çıkıldığını belirterek, “Ağlasun yolunun bölünmüş olması durumunda trafiğin büyük bölümü buraya akacaktır. Burdur Antalya yolunu belirli bir hizmet düzeyi var. Eğere Dereboğazı trafiği bu hatta yönlendirilirse Burdur Antalya hattı yolun o trafiği taşıyamayacağı anlamına geliyor. Ayrıca her yolun bir ömrü var. Yaptığımız hesaplamada Burdur atayla hattının ömrü 20 yıldan 13 yıla düşecek” dedi. Saltan, Dereboğazı yolundaki üç tünelde tünel geliştirme çalışmasına gerek olmadığını, gerekli işaretlemelerle bu tünellerin mevcut halde hizmetini sürdürebileceğini iletti.

İLLE DE DEREBOĞAZI
Hazırladıkları raporun detaylı bir rapor olmadığını ön fizibilite çalışması olduğunu kaydeden Saltan, “ Hükümet Ağlasun yolunu duble yol yapmak istiyorsa tabiî ki bunu da yapabilir. Ama elimizdeki rapor öncelikli olarak Dereboğazı yolunun duble yol olması gerektiğini söylüyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum