Altın Bebek Dostu İl Olduk

Altın Bebek Dostu İl projesi kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Isparta’ya “Altın Bebek Dostu İl” unvanı verildi. Üç hastanede Altın Bebek Dostu ilan edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Eylül 2012 00:24
Altın Bebek Dostu İl Olduk

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Isparta’ya “Altın Bebek Dostu İl” unvanı verildiğini bildirdi. Kişioğlu, Ülkemizde bebek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla bebeklerin yaşamın ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerini sağlamak ve doğum yapılan bütün hastanelerin bebek dostu hastane olmalarının sağlanması hedefine yönelik olarak Sağlık Bakanlığı, UNICEF işbirliği ile Anne Sütünün teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı yürütüldüğünü anımsattı.

Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar nedeniyle, 1991 yılında WHO ve UNICEF tarafından "Bebek Dostu Hastaneler Girişimi" başlatıldığına dikkat çeken Kişioğlu, “ Ülkemizde de program büyük başarıyla yürütülmekte olup, programın başından bugüne kadar yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranı 1998'de %1.3 iken 2003'te %21'e çıkmıştır. Son yıllarda Ülkemizdeki emzirme oranı %97 lere ulaşmıştır.Ancak bu oran 2. Ayda %69’a 3. Ayda %42’ye düşmektedir.Bu nedenle 0-6 ay sadece anne sütü ile beslenme özendirilme çalışmaları yapılmaktadır. Altın bebek dostu il olabilmek için öncelikle il primer sezaryen oranının %35’in altı olması gerekliliği bildirilmiştir.Isparta 2010 yılı primer sezaryen oranı %31,7’dir. Isparta 2011 yılı primer sezaryen oranı %31dir. Isparta 2012 yılı ilk altı ay primer sezaryen oranı %30dur” bilgisin verdi.

Altın Bebek Dostu İl olma yolunda kriterlere uygun çalışma yapıp Sağlık Bakanlığı tarafından Bebek Dostu olmaya hak kazanan hastanelerin Isparta Özel Davraz Yaşam Hastanesi, Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi ve Isparta Özel Kariyer Göz Hastanesi olduğunu kaydeden Kişioğlu, bu hastanelerin Bebek Dostu Hastane ödülünü aldıklarını da açıkladı.

Kişioğlu, ‘Halk Sağlığı Çocuk,Ergen,Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri birimi olarak hedefimiz anne sütü ve emzirmenin özendirilmesi, korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi, altı aydan iki yaşına kadar ek gıdalarla desteklenerek emzirmenin devam ettirilmesi, fiziksel ve ruhsal sağlığı sağlam nesiller yetiştirmek adına başlattığımız çalışmalarımızın “Altın Bebek Dostu İl Isparta” unvanının getirdiği sorumluluk bilinciyle tüm hızıyla devam etmesidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.