Andımız Yeniden…

Kimler Destekledi... Kimler Tepki Gösterdi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ekim 2018 13:51
Andımız Yeniden…

2013 yılında yayınlanan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikle “Öğrenci Andı” kaldırılmıştı. Eğitim İş sendikası konuyu yargıya taşıdı ve Danıştay son noktayı koyarak, Andımızın okutulmasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Danıştay kararı Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen’i memnun ederken Eğitim Bir Sen’den ‘Eski Türkiye’ eleştirisi geldi.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair 2013 yılında yayınlanan yönetmelikle okullarda Andımız’ın okutulması kaldırılmıştı. Bazı çevrelerin tepkilerini çeken uygulamayla ilgili Eğitim İş sendikası konuyu yargıya taşıdı ve 5 yıllık sürecin sonucunda Danıştay 8. Dairesi kararını verdi.

Danıştay kararına göre İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik iptal edildi. Yani okullarda Andımız’ın okutulmasının önündeki yönetmelik engeli kaldırılmış oldu.
Kararın ardından Eğitim sendikaları da değerlendirmelerini yaptı. Eğitim İş Sendikası yargıdan çıkan kararın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından acilen uygulanmasını isteyerek öğrenci andının yeniden mevzuata dahil edilmesini istedi.

KARAR İVEDİLİKLE UYGULANMALI
Eğitim İş Şube Başkanı Baki Tok, “Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay'ın Öğrenci Andına ilişkin kararını ivedilikle uygulamalıdır. Yargı kararlarının geciktirilmeksizin uygulanması anayasanın gereğidir. İdari yargıda bir karar hakkında temyiz yolunun açık olması verilen kararın uygulanmamasını gerektirmez. Kaldı ki yargı kararının temyiz sonucu beklenmeksizin uygulanması zorunluluktur. Bu nedenle bakanlığın kararı ivedilikle uygulamasını bekliyoruz. Konuya ilişkin idari başvuru sendikamızca bakanlığa yapılmıştır” dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANINA ÇAĞRI
Karar Türk Eğitim Sen’i de memnun etti. Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Balaban, “Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a sesleniyoruz: “Türküm, doğruyum, çalışkanım diye haykıran, “Varlığım; Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm diyene!” demekten gurur duyan çocuklarımıza Öğrenci Andımızı yeniden armağan edin” çağrısında bulundu.

EĞİTİM BİR SEN RAHATSIZ
Karara Eğitim Bir Sen’den ise tepki geldi. Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İhsan Arıcı, kararı ‘eski Türkiye’nin hortlatılması’ olarak yorumlayarak; “Sayın Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanlığına 2013’te verdikleri bu kararın arkasında durma çağrısı yapıyoruz. Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay’ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum