Atık Su Kirliliği Personel Yetersizliğindenmiş

Isparta’nın ikinci derecede önemli çevre sorunu olan atık su kirliğinde temel problemin yerleşim yerlerinde evsel nitelikli atıkların arıtılmaması olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2013 14:43
Atık Su Kirliliği Personel Yetersizliğindenmiş

Bakanlık raporuna göre il merkezinde atık su kirliliğinin arıtma tesisindeki personel yetersizliğinden kaynaklanması oldukça düşündürücü.

Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Raporu’na göre Isparta’nın başı atık su kirliğiyle dertte. İlin genelinde su kirliliğinin nedeninin evsel nitelikli atıkların yerinde arıtılamaması olduğu bildirildi. Merkezde atık su arıtma tesisi olmasına rağmen, personelin yetersiz oluşu kirlilik nedeni olarak gösterildi. . Zirai mücadele ilaçlarının kullanımından kaynaklanan kirlilik Eğirdir başta olmak üzere Gelendost, Yalvaç, Uluborlu, Şarkikaraağaç ve Senirkent için geçerli. Maddi kaynak yetersizliği kirliliğin önlenememesindeki en büyük faktör. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iki yılda bir hazırlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Raporu’na göre Isparta’nın öncelikli çevre sorunları arasında yer alan atık su kirliliği ile gerçekler düşündürücü boyutta.

ORTAK SORUN
Bakanlığın il merkez ve ilçeleri ele alan o raporuna göre atık su kirliğine neden olan temel sorun yerleşim yerlerinde evsel nitelikli atıkların arıtılamaması. Öyle ki Isparta Merkez, Eğirdir ve Yalvaç hariç tüm ilçelerde atık su kirliğine yerinde arıtılamayan evsel atıklar neden oluyor. Son günlerde koku sorunuyla gündeme gelen Sav Beldesi’nde de aynı sorun yaşanıyor.

PERSONEL YETERSİZMİŞ
Bakanlığa göre merkezde arıtma tesisi bulunmasına rağmen zaman zaman oluşan atık su kirliliğinin nedeni Isparta Belediyesi’ne ait arıtma tesisinde çalışan personelin yetersiz oluşu gösterildi. Eğirdir ilçesinde yaşanan atık su kirliliğinin nedeni ise zirai mücadele ilaçlarının kullanılması ile atık su arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz oluşu şeklinde gösterildi. Zirai mücadele ilaçlarının kullanımından kaynaklanan kirlilik Gelendost, Yalvaç, Uluborlu, Şarkikaraağaç ve Senirkent için de geçerli.

İÇME SUYU KAYNAKLARI KİRLENİYOR
İlde atık suların döküldüğü su kaynaklarında oluşan sorunlar da Bakanlıkça belirlendi. Buna göre Kovada Gölü’nde atık sular örtifikasyona (yosunlaşma) neden oluyor. 81 yerleşim biriminin atık suyunun döküldüğü, Isparta’nın içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü için içme suyu rezervinin kirlenmesi tehdidi öngörülüyor. Bu tehdit Beyşehir Gölü için de geçerli.

YETERLİ KAYNAK YOK
İlde atık su kirliliğinin önlenememesindeki nedenlerin başında maddi imkansızlıklar geliyor. Yani kirliliği önleyecek yeterli kaynak aktarımı yok. İkinci sırada ise denetimlerin yetersiz oluşu. Yasal ve kurumsal eksikliklerle birlikte halkın kirlilik konusunda yeterli bilince sahip olmaması da kirliliğin önlenememesine sebep oluyor.

İŞTE ALINAN TEDBİRLER
İlde atık su kirliliğinin önlenmesi için atık suyun döküldüğü kaynaklarda alınan tedbirlerde rapora yansıdı. Kovada Gölü’nde yerleşim merkezinde foseptik kullanılması, tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaç ve gübrenin aşırı ve yanlış kullanımının önlenmesi, denetim yapılması ve toplumu bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi gibi tedbirler yürütüldüğü belirtilmiş. Eğridir Gölü’nde ise denetim ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarına yönelik tedbirler uygulanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.