BAİB'te 2024 Yılı Hedefleri Aktarıldı

BAİB'te 2024 Yılı Hedefleri Aktarıldı

Yayınlanma:
BAİB'te 2024 Yılı Hedefleri Aktarıldı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Şahlan, Süleyman Duran, Okan Alanyalı, Mehmet Ali Can, Ahmet Tekin ve Denetim Kurulu Üyesi Yusuf, 2023 yılı ihracat rakamlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Hilton Duble Tree Hotel'de düzenlenen basın toplantısında ihracat rakamların yanı sıra 2023 yılında öne çıkan gelişmeler ve 2024 yılı hedefler de aktarıldı.

Birlik Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu konuşmasında, "Bölgemiz ihracatı bir önceki yıla kıyasla % 4,4 artış gösterdi ve Antalya, Burdur, Isparta illerinden 2023 yılında 2 milyar 674 milyon dolar ihracat gerçekleşti.

Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektörümüz;

Yaş Meyve ve Sebze: 850 milyon dolar

Maden ve Metaller: 493 milyon dolar

Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri: 328 milyon dolar

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: 257 milyon dolar

Demir ve Demir Dışı Metaller: 94 milyon dolar

2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke;

Çin Halk Cumhuriyeti: 242 milyon dolar

Almanya: 224 milyon dolar

Rusya Federasyonu: 216 milyon dolar

Ukrayna: 131 milyon dolar

Amerika Birleşik Devletleri: 124 milyon dolar

Bu yıl bölgemizden 2696 firmamız ihracat gerçekleştirdi ve 978 yeni firmamız Birliğimize üye oldu. 10 bini aşkın üyemiz ile gelecek yıl 3 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. En fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektörümüzün ihracatımızdaki payı yüzde 75'e yükseldi. Türkiye yaş meyve sebze ihracatının yüzde 25'i bölgemizden gerçekleşti. Türkiye geneli Doğaltaş ürün grubu ihracatının da yüzde 16'sı bölge firmalarınca gerçekleştirildi” dedi.

Başkan Çavuşoğlu, "Yüzde 4.4 oranında ihracat artışı bizler için sevindirici oldu. Ülkenin ortalamasının üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirdik. Tabii bu bizler için çok yeterli rakamlar değil. Yaş meyve sebze sektörümüz bölge ihracatına ciddi katkı sağladı. Yüzde 27.99 oranında artışla 850 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörümüzün 2024 yılı hedefi 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir.

Bu kadar olumsuzluğa rağmen ihracatçılarımız ihracatı artırabilmek için özverili bir şekilde çalışıyorlar. Biz de firmalarımıza destek olabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatımızın olduğu bölgelerde derinliğimizi kaybetmemek için daha fazla çabalıyoruz. Uzak bölgelere ihracat gerçekleştirmek için faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu.

BAİB Başkan Yardımcımız Mustafa Küçükyaman da doğaltaş ağırlıklı maden sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. BAİB Başkan Yardımcısı Küçükyaman, "Doğaltaş sektörümüz şuan uluslararası rakipleri ile rekabet edemez durumda. Maliyetler nedeniyle ihracatımız istediğimiz seviyede gitmiyor” dedi.

Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.