BAKA’dan Almanya’da İşbirliği Hamlesi

Almanya’nda ITB Berlin Turizm Fuarı’na katılan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türk ve Alman işadamı üyeleri bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği (ATİYAB) yöneticileriyle de biraraya geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mart 2012 14:42
BAKA’dan Almanya’da İşbirliği Hamlesi

Antalya, Isparta ve Burdur’da öne çıkan yatırım fırsatlarıyla ilgili bilgilendirme yapılan toplantılarda, Almanya’dan Batı Akdeniz’de yatırım yapmak isteyen işadamlarına karşılaşılan her sorunda danışmanlık yapacak devlet kurumu olan BAKA’nın yatırım öncesinde, yatırım sürecinde ve sonrasında rehberlik yapmaya hazır olduğu bildirildi. Batı Akdeniz’e yatırım yapmak isteyen Alman ve Türk işadamları için ortak çalışma yapılması kararı alındı.

Dünyanın önemli ve turizm borsası olarak kabul edilen ITB Berlin Fuarı’nda turizm ve yatırım fırsatları tanıtımı yapan Antalya, Isparta ile Burdur’un kalkınma ajansı BAKA, işadamları dernekleri ile de toplantılar gerçekleştirdi. Genel Sekreter Tuncay Engin ile Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek’ten oluşan BAKA ekibi, Berlin’deki işadamları dernekleri görüşme programı kapsamında ilk olarak Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile toplantı gerçekleştirdi. BAKA ekibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yabancı bir ülkede ortak olarak kurulan ilk odası TD-IHK’nın Berlin’deki ofisinde TD-IHK Genel Sekreteri Suat Bakır ile biraraya geldi. Türk ve Alman 420 üyesi bulunan TD-IHK’nın iki ülke işadamları arasında köprü vazifesi gördüğünü belirten Bakır, Türkiye’ye veya Almanya’ya yatırım yapmak isteyen işadamlarının tüm sorunlarına yardımcı olduklarını söyledi.

Türk şirketlerinin global pazarda daha güçlü hale gelebilmeleri için, yurt dışında da yatırım yapmalarının önemini üzerinde duran Suat Bakır, Almanya’da şu an global krizin de etkisiyle bazı şirketlerin satın alınması için uygun bir iklimin olduğunu hatırlatıp Türk işadamlarına Almanya’daki bu fırsatı değerlendirmeleri çağrısında bulundu. TD-IHK Genel Sekreteri Bakır, “Antalya-Isparta ve Burdur ülkemizin önemli bölgelerinden birisi. Özellikle Antalya’ya milyonlarca Alman turist gidiyor. Antalya, muhteşem doğası, tarihi ve turistik altyapısı ile Almanlar için öteden beri bir çekim alanı. Ancak, turizmin dışında başka sektörlerde de yatırım fırsatları değerlendirilmeli. Biz oda olarak, Alman işadamlarına her türlü katkıyı vermeye hazırız” diye konuştu.

Bakır, BAKA ve TD-IHK organizasyonu ile Almanya’da ilk etapta sağlık turizmi alanında bir farkındalık toplantısının yapılmasının faydalı olacağını söyledi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, bu konuda TD-IHK ile işbirliğine gitmekten büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi. İşbirliği çalışmalarının sürdürülmesi benimsenen toplantıda BAKA ile TD-IHK arasında, Batı Akdeniz’e yatırım yapmak isteyen Alman yatırımcıları için ortak çalışma yapılması kararı alındı.

YATIRIM BİRLİĞİ İLE İŞBİRLİĞİ
BAKA ekibi, ikinci toplantısını merkezi Berlin’de bulunan Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği (ATİYAB) Başkanı Emre Kiraz ve dernek üyesi işadamlarıyla gerçekleştirdi. Almanya’da 80 bine yakın Türk kökenli işadamı olduğunu söyleyen ATİYAB Başkanı Kiraz, sadece 2 bin kadarının örgütlü olduğunu ve Almanya’daki Türk işadamlarının örgütlenmesine katkı sağlayan kuruluşlardan biri olduklarını söyledi. ATİYAB’ın sosyal sorumluluk sahibi, doğaya ve çevreye önem veren, hümanist değerleri benimseyen işadamlarından oluşan bir birlik olduğunu ve hedefinin ‘Almanya’daki Türk işverenlerini dünya çapında başarılı işlere imza atmalarını sağlamak’ olduğunu belirten Kiraz, “Bu hedefe ulaşmak için ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta ATİYAB olarak Almanya’da aktif rol alıyoruz” dedi.

Kalkınma ajansının çok önemli kurum olduğunu belirten AYİTAB Başkanı Kiraz, “BAKA gibi kurumlar yokken, yatırımcı bürokratik işlemleri için muhatap sıkıntısı çekiyordu. Bu anlamda BAKA olarak sizi kutluyorum, sizlerin varlığı ve yatırımcılara sağlamış olduğu destekler çok önemli. Berlin’in en önemli 100 şirketini ATİYAB olarak biraraya getirebiliriz. BAKA da orada bölgenin yatırım imkanlarını anlattığı bir sunum gerçekleştirebilir” diye konuştu.

BATI AKDENİZ’İN YATIRIM FIRSATLARI
Toplantılarda uluslararası turizm borsası olarak bilinen ITB Berlin Fuarı’nda açtıkları stantta Antalya, Isparta ve Burdur’un tanıtımını yaptıklarını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, Antalya, Isparta ve Burdur’da turizmin dışında, yaş sebze ve meyve, kesme çiçekçilik, güneş enerjisi, yatçılık, tıbbi ve medikal aletler sektörlerinde geniş yatırım fırsatları olduğunu anlattı. Burdur’da mermercilik, hayvancılık ve gıda sektörlerinin, Isparta’da ise kozmetik ve parfüm sanayii ile meyvecilik sektörlerinin ön plana çıktığını belirten Engin, BAKA ile TD-IHK ve ATİYAB arasında Batı Akdeniz’e yatırım yapmak isteyen Alman yatırımcıları için ortak çalışma yapılmasından tüm Türkiye’nin kazançlı çıkacağını vurguladı.

Sektörler hakkındaki soruları detaylı olarak cevaplandıran BAKA heyeti, işadamlarını Batı Akdeniz’e davet etti. BAKA Genel Sekreteri Engin, “Almanya’dan bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, tüm yatırım süreçlerinde destek için BAKA’ya müracaat edebilirler. BAKA bir kamu kurumu olması itibariyle yatırımcılara güven ve destek veren bir organizasyon. Bölgemize yatırım planlayan tüm Alman işadamlarını BAKA’ya bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.