Bakın Nasıl Hayata Tutundu

Hacettepe Üniversitesi'nce yapılan araştırmalarda bulunan ve çocuklarda son dönem böbrek yetmezliğine neden olan ''PTPRO'' adlı gen nedeniyle dünyada böbrek yetmezliği çeken 2 hastadan biri olduğu belirtilen 6 yaşındaki Nagi Uğurlu, babaannesinden aldığı

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Eylül 2013 09:03
Bakın Nasıl Hayata Tutundu

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda bulunan ve çocuklarda son dönem böbrek yetmezliğine neden olan "PTPRO" adlı gen nedeniyle dünyada böbrek yetmezliği çeken 2 hastadan biri olduğu belirtilen 6 yaşındaki Nagi Uğurlu, babaannesinden aldığı böbrek ile sağlığına kavuştu.

Isparta'da yaşayan 34 yaşındaki Zeynel ve 33 yaşındaki Figen Uğurlu çiftinin çocukları Nagi Uğurlu'ya 4 yıl önce idrar sıkıntısı nedeniyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hastalığının nedenini araştıran doktorlar, Nagi'den aldıkları kan ve doku örneklerini Hacettepe Üniversitesi Hastanesine gönderdi. Üniversiteden Doç. Dr. Fatih Özaltın ve ekibi, örnekler üzerinde yaptıkları araştırmalarda çocuklarda son dönem böbrek yetmezliğine neden olan "PTPRO" adlı bir geni keşfetti.
Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında keşfedilen genin, böbrekte çok önem taşıyan "podosit"in sağlıklı fonksiyon görmesini engelleyerek, böbrek yetmezliğine neden olduğu belirlendi. Uğurlu, birinci derece akraba evliliği bulunan ailelerde tanımlanan genin bulunduğu dünyadaki iki hastadan biri olarak tıp literatürünü geçti.

Babaannesi hayat verdi
İlaç tedavisi uygulanan Nagi Uğurlu, böbreklerinin 1,5 ay önce tamamen iflas etmesinin ardından diyalize girmeye başladı. Annesi ve babasının, oğullarına böbrek vermek için gönüllü olmasına rağmen kan gruplarının uyumsuz olması nedeniyle nakil gerçekleşemedi. Küçük Nagi'nin diyalize girmesine dayanamayan 51 yaşındaki babaannesi Şerife Uğurlu, torununa böbreğini vermek istediğini belirtti. Yapılan testlerin ardından babaanneden alınan böbrek, Nagi'ye nakledildi. Naklin ardından küçük Nagi sağlığına kavuştu.

Figen Uğurlu, oğlunun sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade etti. Nagi'nin bilim dünyasına ışık tuttuğunu anlatan Uğurlu, "(Oğlunuzda hastalığa neden olan bir gen keşfedildi) dediler. Nedeninin de akraba evliliği olduğunu belirttiler. Eşimle teyze çocuklarıyız. Umarım oğlum sayesinde bulunan gen, kendisi gibi hasta olan çocukların iyileşmesine yardımcı olur" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.