Bayramın Gerçek Sahipleri “İş Başında”

Bugün 1 Mayıs… Tüm dünyada ve Ülkemizde İşçi Bayramı Olarak Kutlanıyor. Peki ya bayramın gerçek sahipleri 1 Mayıs’ı Nasıl Kutluyor?

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mayıs 2014 14:22
Bayramın Gerçek Sahipleri “İş Başında”

Bora Tüfekli ve Okan Altınsoy’un Özel Haberi…

Bugün 1 Mayıs… Tüm dünyada İşçi Bayramı olarak kutlanıyor. Ülkemizde de 2008 yılında Emek ve Dayanışma Günü olarak resmen kabul edilen 1 Mayıs, 2009 yılından bu yana Resmi Tatil. Peki, bayramın gerçek sahipleri; yani işçiler, emekçiler 1 Mayıs’ı nasıl kutluyor? Ajans32 muhabiri Yeni Sanayi Sitesi’nde bayramın gerçek sahipleri ile sizler için konuştu…

Bugün 1 Mayıs… İşçinin emekçinin bayramı… Bayramın gerçek sahipleri ile sıcak bir çay tadında sohbet etmek ve onların bayramını kutlamak için Yeni Sanayi Sitesi’ne gidiyoruz.

Ne yalan söyleyelim bir bayram havası yok… Çekiç sesleri torna makinası sesi ile karışıyor yeni sanayi sitesinde…

Usta çırağa sesleniyor 14-15’i uzat oğlum… çırak uzatıyor… İş çok, yetişmesi lazım. Çırak olabildiğince kıvrak. O hengameli çalışmanın arasına giriyoruz… Selamünaleyküm… Sanayi sıcaklığı bir şey vardır bilir misiniz? O sıcaklıkla Aleykümselam diyor çalışanlar.

Kendimizi tanıyoruz ve sohbet başlıyor… Sanayide adettir, çay eksik olmaz… Çaylar geliyor ve sohbet başlıyor…

ALLAH'A ŞÜKÜR İŞ GÜÇ UĞRAŞIYORUZ
Süleyman Konuk… Süleyman usta yılların kaporta ustası… “1 Mayıs nasıl geçiyor usta” diye sorunca, “Allaha şükür iş güç uğraşıyoruz” diyor. Belli ki 1 Mayıs onun için ayın ilk günü olması dışında bir önem taşımıyor. Ödemeler, kira, faturalar falan… kafasında bir çok düşünce var.



BİZİM İÇİN BAYRAMLAR KALMADI
İşçi Bayramı’nda işçi çalışır mı hiç usta? Diye takılıyoruz Süleyman Usta’ya… Başlıyor anlatmaya; “Sadece İşçi Bayramı değil, hiçbir bayramın özelliği kalmadı. Türkiye’de işçiye değer verilmiyor. Bizim için bayramlar kalmadı. Milli bayram olsun, dini bayram olsun her zaman çalışıyoruz. Biz işçiler için İşçi Bayramı değil, hiçbir bayram kavramı kalmadı” diyor.

ÇOCUKLARIMIZ GÖRÜR MÜ BİLMEM
1 Mayıs’ın devlet dairesinde çalışan işçiler için bir anlamı olabileceğini söylüyor 49 yaşındaki kaportacı Süleyman Usta… ve devam ediyor anlatmaya; “Bu İşçi Bayramı sadece devlet dairesi’nde çalışan işçilere yarıyor. Bu bir ayrımcılıktır. Biz toplum olarak benliğimizi kaybettik. Toplumda benliğimizi tekrar kazanırsak bayramları da en güzel şekilde kutlayabiliriz. Dediğim gibi artık bayramlarda bile çalışıyoruz ki, hele bugün bizim bayramımız. 1 Mayıs herkese göre İşçi Bayramı olabilir ama bizim için artık normal bir gündür. Zaten bu bayramları bizim çocuklarımızın göreceğine de inanmıyorum. Çocuklarımızın görmesi için en azından devlet dairesinde işçi sıfatıyla çalışmasıdır” diyor.

Her şeye rağmen Süleyman ustanın ve çıraklarının 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutluyor ve müsaade istiyoruz, o demli çayın tadı damağımızda kalarak…

SANAYİNİN ANLAMLI GÜRÜLTÜSÜ
Sanayinin o ‘anlamlı’ gürültüsü arasında bir başka iş yerine uğruyoruz… Fatih Kapak oto tamircisi… dalmış gitmiş çalışmamakta inat eden o arabanın motoruna… Ama kararlı, eninde sonunda çalışacak… Kurtulur mu Fatih ustanın elinde…

Onca işinin arasında kırmıyor, zaman ayırıyor bize… Dedik ya sanayide adettendir, çaylar geliyor hemen, daha biz tabureye oturmadan…

BAYRAMINIZ KUTLU KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Ve sohbet başlıyor; Fatih usta konuyu öğrenince sohbete tüm işçilerin, emekçilerin bayramını kutlayarak başlıyor… E bugün kandil; İslam aleminin de Regaip Kandili mübarek olsun diye ekliyor.



SANAYİ FİRESİZ ÇALIŞIYOR
“Sanayide çalışan işçilerin yüzde yüzünün firesiz çalıştığı bir bayram” oldukça garip. Bu durumu Fatih ustada yadırgamıyor değil; “Geçmişten günümüze kadar işçi kavramı çok değişti. Eskiden değer verilen işçilere şu anda hiçbir şekilde değer verilmiyor. Bu bayram bütün işçilerin bayramıdır. Ama şu anda en azından sanayide çalışan işçilerin yüzde yüzü çalışıyor. Ama devlet dairelerinde çalışan işçiler bayramlarını resmi tatil olarak kutlayabiliyor. Biz buna bir şey demiyoruz. Ama ayrımcılığın olmasını istemiyoruz. İşçiler illa haklarını almaları için devlet dairelerinde mi çalışmaları gerekiyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Dediğim gibi geçmişten günümüze kadar çok ayrımcılıklar var. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz” diye bir çırpıda anlatıyor düşüncelerini.

ESNAF İŞÇİYE TATİL YOK
Fatih ustanın yetkililerden bazı talepleri de var… Bakın yetkililere hangi çağrıda bulunyor Fatih Usta; “1 Mayıs devlet dairelerinde resmi tatilse esnaf işçilerine de tatil olmalıdır. Özel sektörde çalışanlar da birer işçidir. Böyle günlerde yani en azından kendi bayramımız da bir gün dahi olsa tatil olması gerekiyor. Bununda denetiminin yapılması gerekiyor. Eğer gerçekten bu bayramın adı işçi bayramıysa bu söylediklerimin yapılması gerekiyor. Biz sadece yetkililerden bunu istiyoruz”

23 NİSAN'DA ÇOCUKLAR 1 MAYIS'TA İŞÇİLER MAKAMA
Sohbet derinleştikçe, çaylar da boş gidip dolu geliyor… Hani 23 Nisan’da makamlara çocuklar oturtulur ya bir günlüğüne… Ee 1 Mayıs’ta bayram; bugün de işçileri o makamlara oturtsak ne olur diye düşünüyoruz…

1 MAYIS İKRAMİYESİ
Fatih Usta versin cevabını; mesela Başbakanlık koltuğuna otursa ne yapar; “1 Mayıs’ta bütün işçilere bir günlük izin ve 100’er TL’de ikramiye verirdim. Çünkü en azından esnaf işçilerinin yükleri devlet dairesinde çalışan işçilerden biraz daha yoğun. Ama hiçbir şekilde işçi sınıflandırması yapmadan her işçiye eşit davranırdım. Bir de şu anda işçilerin cepleri o kadar da dolu değil. Ben Başbakansam eğer, bu günü bir gün tatil edip, bütün işçilere 100’er TL’de bu bayrama özel ikramiye gibi bir ücret öderdim. İşçi bayramında bütün işçilerin yüzlerini güldürürdüm”

Fatih usta siyasete soyunup bir gün başbakan olur mu bilmeyiz ama işçilerin 1 Mayıs’ta beklentileri işte böyle…

Sanayi sitesindeki o ‘anlamlı’ gürültünün arasında, bir 1 Mayıs günü, biz de ‘işimizi’ yapıp, gazetemize doğru yol alıyoruz… Sahi biz de işçi değil miyiz?...

Cem Karaca'nın 'Tamirci Çırağı' şarkısının eşliğinde noktalıyoruz haberimizi... İşçisin sen işçi kal...


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.