Bediüzzaman ile Yan Yana Olacaksınız

Muhammed Said Uyar’ın çizdiği projede yer alan ‘Planetaryum’ sayesinde Bediüzzaman Said-i Nursi ile o an; yan yana; sürgün hayatı yaşayacaksınız.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Mayıs 2014 17:52
Bediüzzaman ile Yan Yana Olacaksınız

Mimar/ Kentsel Tasarım Uzmanı Uyar, proje kapsamında ‘Elektronik Gezi Rehberi’ de hazırlandığını söyledi. Müze’nin yoğunluklu bölümü yerin kat be kat altında olacak. Nedeni, Çağın Düşünürü’nün hayatının büyük bir bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmek zorunda kalması.

YA İDAM EDİN YA BERAAT VERİN

1926 - 1934 arasında Barla’da sürgün hayatı yaşayan Bediüzzaman, 182 Ispartalı ile yargılanırken işte böyle seslenmişti. 130 parçadan oluşan 12 kitabın yüzde 70’ini Barla’da yazmıştı. 1934 yılında Isparta Merkez’e getiriliyor. 10 ay süreyle yargılanıyor. 1953 yılında tekrar Isparta’ya sürgün ediliyor. 1960 yılına kadar bugün Aksu’da Caddesi’nde Müze olan evde yaşıyor.

BEDİÜZZAMAN VE RİSALE-İ NUR MÜZESİ

Müze, 12 kitaptan oluşan 130 parça Risale-i Nur’un yüzde 70’nin yazıldığı Barla’da inşa edilecek. ‘Bediüzzaman ve Risale-i Nur Müzesi’ 12.000 m2 yüzölçümlü alanda uygulanacak. 4 Bin 174 m2’si kapalı alan olacak. Totalde 20 Milyon TL harcanacak. 5 dilde yayın yapılacak. Orijinal el yazması eserlerin de yer alacağı Müze’de Çağın Düşünürü’nün tüm hayatı anlatılacak.

PLANETARYUM TEKNOLOJİSİ

En ileri HD film teknolojisi uygulanacak. Planetaryum Bölümü, sizi Said-i Nursi ile o an; yan yana getirecek. Bu tam anlamıyla bir sanal gerçeklik devrimi. Yayını izlerken kendinizi o anın içinde bulacaksınız. Mimar/ Kentsel Tasarım Uzmanı Muhammed Said Uyar, "Çekilen acıları, eza ve cefaları göstermek istedik. Bu teknoloji Türk Müzeciliği’nde bir ilk olacak" dedi.

SÜRGÜN VE HAPİS NEDENİYLE ANA KÜTLE YER ALTINDA OLACAK

Bediüzzaman ve Risale-i Nur Müzesi’nin ana kütlesi yeraltında olacak. Nedeni de Çağın Düşünürü’nün ömrünün büyük bir bölümünü hapishanelerde ve sürgünde geçirmek zorunda kalması. Proje Mimarı Kentsel Tasarım Uzmanı Muhammed Said Uyar, “Tüm gerçekliği ile Üstat’ın hayatını anlatmak istedik. Elektronik Gezi Rehberi de oluşturuyoruz. İnanç Turizmi kapsamında hedef yıllık 3 Milyon ziyaretçi” dedi.

2016’DA, 2926’YI YAŞAYACAKSINIZ

Bediüzzaman Said-i Nursi’nin hayatını tüm kesitleri ile anlatan Müze projesi sonuçlandı. Uygulanacak proje belirlendi. İşte o projeyi Origami Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı, Mimar/ Kentsel Tasarım Uzmanı Muhammed Said Uyar çizdi. Projenin en özgün tarafı Türk Müzeciliği’nde bir devrime imza atması: Planetaryum… Dünyanın en gelişmiş HD Film Teknolojisi kullanılacak. Planetaryum’da sürgün yılları, hapislik, Risale-i Nur’un yazım süreci yaşatılacak. İzleyici, o an, Bediüzzaman ile yan yana yaşadığı izlenimine ve hissine kapılacak. Bu olağanüstü bir sanal gerçeklik ortamı demek…Planetaryum’a giren Çağın Düşünürü ile aynı anda sürgün yaşayacak, hapis yatacak, Risale-i Nur’un yazımına tanıklık edecek.

BARLA VE ISPARTA YILLARI

Bediüzzaman Said-i Nursi, 1926- 1934 yılları arasında Barla’da (Eğirdir) sürgün hayatı yaşadı. 12 kitap halindeki 130 parçadan oluşan Risale-i Nur’un yazımının yüzde 70’ini Barla’da gerçekleştirildi. Çağın Düşünürü, 1934 yılında Merkez İlçe’ye sürüldü. 10 ay boyunca 182 Ispartalı ile yargılandı. Daha sonra 1953’te tekrar Isparta Merkez İlçe’ye sürgün edildi. 1960’a değin 7 yılda Isparta’da sürgün hayatı yaşadı.

TÜM HAYATI ANLATILACAK

Bediüzzaman ve Risale-i Nur Müzesi’nde işte bu yıllar yoğunluklu olmak üzere Çağın Düşünürü’nün tüm hayatı anlatılacak. Mimar/ Kentsel Tasarım Uzmanı Muhammed Said Uyar, 5 dilde yayın yapılacağını söyledi.

ELEKTRONİK GEZİ REHBERİ HAZIRLANIYOR

Mimar/ Kentsel Tasarım Uzmanı Muhammed Said Uyar, proje kapsamında ayrıca Elektronik Gezi Rehberi hazırlandığını söyledi. Barla’yı bir ‘açık hava müzesi’ haline getirmeyi planladıklarını kaydeden Uyar, “hedef İnanç Turizmi kapsamında yıllık 3 Milyon ziyaretçi” dedi.

HEDEF MEVLANA- KONYA BAĞI GİBİ ISPARTA- BEDİÜZZAMAN BAĞI KURMAK

Proje, İnanç Turizmi kapsamında çok değerli. Konya, Mevlana ile nasıl dünya değeri haline geldiyse; Isparta’da Bediüzzaman Said Nursi ile aynı yolda ilerleyecek. Yüzde 70’i Barla’da yazılan Risale-i Nur, bugün ortalama 60 dile çevrildi. Müze’de de Sergi Avlusu bulunacak. Avluda Risale-i Nur’un nerede ve nasıl yazıldığı anlatılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum