Beşiktaş'a UEFA'dan Müjdeli Haber

Yaklaşık yedi saatlik toplantının sonunda Tahkim Kurulu’nun, Etik Kurulu üyelerine “Siz meslektaşlarımızla bu konuyu tartışmamız iyi oldu. Bir hayli aydınlandık” demesi Beşiktaş cephesinde büyük bir umut ışığı doğurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Temmuz 2013 13:19
Beşiktaş'a UEFA'dan Müjdeli Haber

Siyah-beyazlılar en azından bir erteleme ile bir yıllık men cezasından kurtulmayı bekliyor
UEFA Disiplin Kurulu’nun Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verdiği Beşiktaş, yaptığı itirazın ardından dün UEFA Tahkim Kurulu’ndaki duruşmalı toplantıya katıldı.

Sabah 10.30’da başlayan toplantıda Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, ikinci başkan Ahmet Nur Çebi, kulüp çalışanı Ahmet Ateş, eski yöneticilerden Serdal Adalı, futbol takımının eski teknik direktörü Tayfur Havutçu, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, TFF Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay, Yrd. Doç. Dr. Burak Oder, Mertay Kugay ve Ömer Durak’ın yanı sıra 3 İsviçreli avukat yer aldı.

Toplantıda üç Etik Kurulu üyesinin bulunması Tahkim Kurulu’nu bir hayli etkiledi. Tahkim üyeleri, Etik Kurulu heyetine öncelikle “Türkiye’de nasıl seçiliyorsunuz?”, “Gerçekten bağımsız mısınız?” ve “Size baskı var mı?” sorularını yöneltti. Ardından yaşanan şike sürecinde birbirinden farklı iki etik kurulu raporunun bulunması sorgulandı. Oğuz Atalay, ilk raporun bir ön hazırlık olduğunu, polisin izin vermemesi nedeniyle çok az kişinin ifadesi alınarak hızlı bir şekilde hazırlandığını belirtti, “Asıl rapor ikincisidir” dedi. Bu arada kulüp avukatları söz konusu iki raporda da Beşiktaş’ın aklandığını özellikle belirttiler.

Tahkim Kurulu’nun üzerinde durduğu en önemli husus ise 58. maddenin değişmesiydi. Cezaların niye indirildiği, yargılama süreci devam ederken böyle bir uygulamaya Etik Kurulu’nun nasıl bir görüş verdiği öğrenilmek istendi. Üyeler durumu, “Futbol Federasyonu bütün hukukçularla bir araya gelerek görüş aldı. Biz de desteklediğimizi belirttik. Sonuçta kurumsal bir karardı” sözleriyle açıkladı.

Toplantıda menajerlik belgesi olmayan Yusuf Turanlı da sorulması üzerine, Tahkim Kurulu’na, “Ama futbolcunun yetki verdiği bir isim. Kıbrıs’ta tüm özel işlerini, her türlü alım satımı yapacak kadar... Avrupa’da da böyle birçok menajer bulunmakta” denildi.

NELER SORDULAR
1 Gerçekten bağımsız mısınız?
2 Nasıl seçiliyorsunuz?
3 Size baskı yapıldı mı?
4 58. madde neden değişti? Siz ne görüş verdiniz?
5 Yine iki aynı rapor hazırladınız?

Müfettişten müdahale
Bu arada İspanyol müfettişin, “İbrahim Akın nasıl oluyor da hem Beşiktaş’ın, hem de Fenerbahçe’nin dosyasında yargılanıyor” çıkışı üzerine, Beşiktaşlı avukatlar, “Kendisi Beşiktaş ile ilgili bölümde aklanmıştır” karşılığını verdiler.
Yaklaşık yedi saatlik toplantında Tahkim Kurulu üyelerinin Etik Kurulu üyelerine “Siz meslektaşlarımızla bu konuyu tartışmamız iyi oldu. Bir hayli aydınlandık” demesi Beşiktaş cephesinde büyük bir umut ışığı doğurdu. Siyah-beyazlılar en azından bir erteleme ile bir yıllık men cezasından kurtulmayı bekliyor.

Havutçu’ya Akın sorgusu
Tahkim Kurulu, Beşiktaş eski teknik direktörü Tayfur Havutçu’yu, İbrahim Akın transferi konusunda bir hayli terletti. Havutçu’ya “Bu oyuncunun transferini siz mi istediniz?” sorusu yöneltildi. Bunun üzerine Havutçu, “Evet İbrahim Akın benim transfer listemdeydi. O dönem Türkiye’nin en iyi oyuncularından biriydi. Sadece biz değil birçok kulüp kendisini transfer etmek istiyordu” karşılığını verdi.

Fikret Orman gülerek çıktı
Toplantı sonrası Başkan Fikret Orman’ın UEFA Genel Merkezi’nden gülerek çıkmazı dikkatlerden kaçmadı. Orman, “Sonucunu bildiğimiz bir duruşma değildi. Biz elimizden gelen savunmayı yaptık. Bizim umudumuz pozitiftir. Bekleyip göreceğiz, bundan öte bir şey diyemiyoruz” dedi. Orman, Etik Kurulu üyelerinin gelmesi ile ilgili olarak da “Olumlu olsun gelişmeler diye arkadaşlarımızı davet ettik. Onlar da kırmadılar bizi ve geldiler. Cengiz Zülfikaroğlu da katıldı sağolsun. Çok detaya girmek istemiyorum şimdiden. Basında yer alması karara direkt etki edebilir. 19 Temmuz’da kura çekimi var. 16-17-18’inden birinde karar açıklanacak. Orası kesin. İyi bir savunma yaptığımızı düşünüyoruz” dedi.

‘Federasyon etkilenmez’
İtalya Futbol Federasyonu Başkanı ve UEFA Asbaşkanı Giancarlo Abete, şike ile anılan kulüplerin sorunlarının UEFA ile kulüp arasında olduğunu bundan ülke federasyonunun doğrudan etkilenmeyeceğini söyledi.
Türkiye’de tartışma konusu olan Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın şike sürecinden Türkiye’nin ülke olarak ceza alıp almama tartışmaları hatırlatılan Abete, “Kulüpleri bağlayan sorunlar, UEFA ile kulüp arasındadır. Ülke federasyonları ve kulüpler farklı kulvardadır. Eğer bir sorun varsa bu, UEFA ile kulüp arasında. Bu tabii ki ulusal bazda ülkenin ceza almasına yol açmaz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.