Bilimin Üretkenliği Baharın Renkleriyle Buluşacak

SDÜ-BAKA işbirliğiyle 15-17 Mayıs tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen ISPARTEK Proje Pazarı tanıtım toplantısı düzenlendi. SDÜ 16. Uluslararası Bilim ve Bahar Şenliği'nde yapılacak yarışmalarda 1 milyon 50 bin lira ödül dağıtacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mayıs 2013 16:40
Bilimin Üretkenliği Baharın Renkleriyle Buluşacak

SDÜ-BAKA işbirliğiyle 15-17 Mayıs tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen ISPARTEK Proje Pazarı tanıtım toplantısı düzenlendi. SDÜ 16. Uluslararası Bilim ve Bahar Şenliği'nde yapılacak yarışmalarda 1 milyon 50 bin lira ödül dağıtacak.

BUNU BAŞARMAK İÇİN ISPARTA’DA YAŞAMAK GEREK
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “SDÜ Bahar ve Bilim Şenliği konusunda Türkiye ve dünyaya öncülüğünü koruyor. Geçen yıl düzenlediğimiz şenliğimize diğer üniversitelerin temsilcileri de katılmış ve bizim etkinliği nasıl düzenlediğimizi sormuşlardı. Hatta bizim çalışmalarımıza gıpta ile bakmışlardı. Bunu başarmak için önce Isparta’da yaşamak ve Ispartalı gibi bilime aşık olmaları gerektiğini söyledim kendilerine. Aslında bu model şehirle üniversitenin birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yine bu yıl dopdolu bir program yapacağız. Şu anda Türkiye genelinde Proje pazarımıza katılmak için 1300 başvuru geldi. Geçtiğimiz yıl bu rakam 1000 civarındaydı.

En çok başvuru ise bilim ve teknoloji alanından yapıldı. Biz SDÜ olarak proje yarışmasında başarıya ulaşanlara 350 bin TL ayrıca risk sermayesi dediğimiz sermayeyi de üzerine eklediğimizde toplamda 1 milyon 50 bin TL parayı destek için vereceğiz. Risk sermayesi işadamlarının projeyi desteklemek için verdikleri para.

Düzenlediğimiz bu yarışma aslında çok önemli. Çünkü geçtiğimiz yıl ödül alan bir proje Trakya’da bir nehrin taşmasını önlemek için uygulamaya konuldu ve başarılı olundu. Normalde bu projeler hayat geçirmek istenilse afakî rakamlar ortaya çıkabilir ama biz bunları konuşmuyoruz. Ayrıca burada kabul edilen projelerin TÜBİTAK’ta lobisini yapıyoruz. Oradan da ayrıca ücretler alınıyor” dedi.

SINIRLI SAYIDA İLDE YAPILIYOR
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kayacan, Proje pazarı ülkemizde sınırlı sayıda illerde yapılıyor. Bunlardan biri de Isparta. Bu yüzden bu bizim için bir fırsattır. Proje Pazarı’nı girişimci ya da sanayici kardeşlerimizin iş alanlarına katıldığı yer olarak görüyorum. Buraya katılan projelerin hepsi müşteri arıyor.

“Süleyman Demirel Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliği ile bölgesinde ve ülkesinde teknolojinin, bilimin gelişmesi ve desteklenmesi, gıda, tarım gibi çeşitli sektörlerin gelişimine katkı sağlanması, çeşitli üretim-teknoloji yöntemlerinin geliştirilmesi ve ilgili alanlardaki firmalar, üniversiteler ve enstitülerin buluşabilmesi amacıyla 15-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında “ISPARTEK-2013 PROJE PAZARI” düzenlemiştir.

Bu proje pazarında; Ar-Ge ve İnovasyon bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması, örnek projelerin sergilenmesi ve ödüllendirilmesi, finansman ve altyapı sıkıntısı ile gerçekleştirilemeyen önemli projelerin ilgili kişi ve kuruluşlar ile hayata geçirilebileceği ortamların oluşturulması amaçlanmaktadır. Bilim üretme, uygulamaya geçmesine katkı sağlama, yerel, ulusal ve uluslararası sorunlara çözüm arama faaliyetleri üniversitelerin asil görevlerindendir. Ayrıca, bilimsel düşünce ürünlerini girişimci ve sanayicilerle buluşturmak üniversitelerin sosyal sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Bu kapsamda, Süleyman Demirel Üniversitesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliği ile “ISPARTEK-2013 PROJE PAZARI” ikinci kez düzenlenmektedir. Proje Pazarı ile bölgemiz Ar-Ge kapasitesinin ortaya koyulması ve ulusal işbirliklerinin oluşturulması hedeflenmektedir. Kapsam olarak, bölgemiz sanayisinin kümeleştiği aşağıdaki iki tema öncelikli olarak seçilmiştir; Tarım, Orman, Gıda ve Teknolojileri ile Teknolojik Makine, Cihaz ve Malzemeler Etkinliğe başvuran 169 proje sergilenmek veya yarışmaya katılmak üzere kabul edildi.

ITSO’DAN TAM DESTEK
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Oda olarak proje pazarını destekliyoruz. Isparta’nın geçmiş yıllarında proje bulmakta güçlük çekerken şimdi projenin pazarı oluşmuş durumda. Bu bize güven veriyor, heyacanlandırıyor ve güçlendiriyor.

Geçtiğimiz yıl Proje pazarına 1000 civarında başvuru yapılırken bbu yıl 1300’e çıkmış durumda. Burada mutlaka Isparta’ya faydalı olacak projeler ortaya çıkacaktır. Rektör hocam göreve geldiği ilk günden itibaren iki lafından biri ‘Sanayiciler ve SDÜ’ idi. Bizler proje odaklı bir ITSO’yu savunarak bugünlere geldik. Gelişmiş ülkeleri yakalamak için bu projelere ihtiyacımız var. ancak şehir-üniversite kopukluğu olursa amacımızı engeller. Bizler SDü ile şehir bütünleşmesinin daha ileri gitmesi için burada bulunmaktayız.”

GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASI
BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili “biz BAKA olarak girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Bugüne kadar sadece SDÜ bünyesinde yürütülen Proje Pazarı’nı gelecek yıldan itibaren Batı Akdeniz üniversiteler Birliği olarak işbirliği içinde yapmayı planlıyoruz. Bu tabiî ki de SDÜ önderliğinde ve uluslar arası çapta olacak. Bizler mütevazı bir destek veriyoruz ama bunu artıracağız.”

GENEL SEKRETERİN HAYATINDA ISPARTA HEP VARMIŞ
SDÜ Genel Sekreteri Mustafa Diri “Yıllar önce Isparta’ya seminer vermek için gelmiştim ve bana kravat hediye edilmişti. Kravatı gardırobuma kaldırmıştım. Bugün sizlerin karşısına bana hediye edilen kravat ile çıkıyorum. Yine önceden BAKA Genel Sekreterliği için bana teklif gelmişti ama olmadı. Sonra SDÜ Genel Sekreterliği için teklif geldi ve kabul ettim. Hayatımda hep Isparta karşıma çıktı ve vardır bunda da bir hikmet diyerek geldim. Ben yakın işbirliğine her zaman hazırım. Önümüzdeki günlerde de basınla sık sık bir araya geleceğim.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.