BTK Isparta'daki Baz İstasyonlarını Denetledi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Isparta’da baz istasyonları denetlemeleri yüzde 90’ın üzerine çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Eylül 2011 19:47
BTK Isparta'daki Baz İstasyonlarını Denetledi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre güvenlik sertifikalandırmaları ve denetimi gerçekleştirilen aktif baz istasyonlarının Isparta’daki sayısı 248’e ulaştı. Risk değerleri dünya standartlarının altında.

Buna göre Isparta’da sayısı 248 olan baz istasyonlarının ölçülen değerleri 0.1 ile 3 Volt/Metre aralığında gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği değer olan 40 Volt/Metre Türkiye’de BTK tarafından 10 Volt/Metre olarak uygulanıyor.

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alanların yanı sıra yüksek gerilim hatları, radyo ve televizyon vericileri ve çevresel etkenlerden oluşan ölçümlerin de gerçekleştirildiği çalışmada en düşük değerler baz istasyonlarından çıktı. Mobil haberleşmenin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları, günümüzde elektronik haberleşme dışında, internet, GPS, navigasyon, hasta takip, görüntülü haberleşme, POS cihazları üzerinden online kredi kartı ödemeleri, dijital TV ve radyo yayıncılığı gibi birçok iletişim ve tıbbi alanlarla ilgili teknolojik altyapıyı sağlıyor.

Türkiye’de BTK tarafından belirlenen 10 Volt/Metre sınır değeri ise Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük limit değerler arasında yer alıyor. Bu değerler Almanya, Danimarka, Fransa gibi ülkelerde 41 Volt/Metre olarak belirlenirken baz istasyonu sayısı da Almanya’da 140 bin, Fransa’da 100 bin Türkiye’nin 7’de 1’i olan Danimarka’da ise 35 bin. Türkiye’deki toplam baz istasyonu sayısı ise yaklaşık 49 bin seviyesinde.

Uzmanlar, Türkiye'deki uygulanan mobil iletişimin, tüm dünyada kullanılan sistemlerle aynı olduğuna dikkat çekiyor. Baz istasyonlarının bal peteği görünümündeki hücresel yapı sistemlerinden oluştuğunu belirten uzmanlar, cep telefonu ile görüşme yapabilmek için kullanıcıların, öncelikle bir baz istasyonunun kapsama alanı içinde, yani bir baz istasyonundan sinyal alabilecek bir uzaklıkta olması gerektiğini ifade ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.