Bu Manzara Yalvaç'a Yakışmıyor

Sakin Şehir, Medeniyetler Şehri, üniversite şehri, turizm cenneti gibi sıfatlarla övdüğümüz Yalvaç’ta dokunsan yıkılacak metruk evler şehrin görüntüsünü bozuyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Haziran 2013 10:40
Bu Manzara Yalvaç'a Yakışmıyor

Yalvaç 5 bin yıllık bir geçmişe sahip çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent. Tarihi mekanları bu teoriyi doğruluyor. Ancak Yalvaç’ı bir değer haline getiren bu unsurların yanında göze batan ve değerini düşüren olgulara da rastlamak mümkün. Bunların en başında da yıllardır içerisinde kimsenin oturmadığı yıkılmaya yüz tutmuş metruk binalar geliyor.

MİRASÇILAR ANLAŞAMAYINCA...
Bu tür evlerin bir kısmı sahipleri öldükten sonra evin çok sayıda mirasçıya intikal etmesi ve anlaşma sağlanamaması üzerine herhangi bir şey yapılamaması üzerine bu şekilde kalmış durumda. İnşaat müteahhitlerinin kat karşılığı bina yapmak istediği bu tür yerlerde mirasçı sayısının çok olması nedeni ile sonuca ulaşamadığı öğrenildi.

BELEDİYENİN 18 UYGULAMASI YAPACAĞIM BAHANESİ
Harabe binaların bir çoğunun yıkılarak yerine yeni binalar yapılmasını kıstlayan en önemli konu ise Çarşı Mahallesi ve Fatih Mahallesinde belediyenin 18 uygulaması yapacağını bahane ederek yapılaşma izni vermemesi gösteriliyor. Belediye Başkanı Tekin Bayram’ın 2009’da göreve geldiği günden bu yana 18 uygulaması yapılacak bahanesi ile söz konusu yerlerde inşaat ruhsatı almak isteyenlere ruhsat vermediği öğrenildi.

TEHLİKE SAÇIYORLAR
Yıkılmaya yüz tutmuş yıllardır oturulmayan metruk binaların bir çoğunun ana duvarlarında ciddi çatlaklar hatta yıkılmalar görülmeye başlamış durumda. Halen oturulan konutlar arasında kalmış ve işlek cadde sokaklar üzerinde bulunan bu yapıların çökme tehlikesi olduğu çıplak gözle bile fark edilebiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Sücüllü beldesinde benzer bir yapının çökmesi sonucu 1 şahıs hayatını kaybederken şans eseri o esnada evde olmayan 2 kişi de kılpayı ölmekten kurtulmuştu.

BU GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON VERİN
Yalvaç’ın bir turizm kenti olmasını hedefleyen ve bu yolda BAKA’dan da önemli bir hibe desteği alan ilçenin bu kötü görüntüden bir an evvel kurtulması gerekiyor. Çatısı çökmüş, pencere camları kırılmış, duvarları dökülmüş ve hiç bir tarihi özelliği bulunmayan bu yapıların yasal çerçeveler dahilinde yıkılarak kötü görüntüye son verilmesi ilçeye yeni bir çehre kazandırılması bakımından büyük önem taşıyor.

cinaraltıgazetesi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.