Burdur Fay Hattı Dikkate Alınmalı

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, olası deprem konusunda Fethiye-Burdur fay hattının göz ardı edilemeyeceğinin altını çizdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2012 11:30
Burdur Fay Hattı Dikkate Alınmalı

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, “Fethiye-Burdur fay hattının üzerinde durulmalı, bunun özelliklerinin bilinmesi lazım” dedi.

Merkez Müdürü Özgür, Isparta’nın yer altı suyu seviyelerinin derinde olmasının bir avantaj olduğunu da belirtti. Özgür, “Yer altı su seviyemiz 80-100 metre civarında, bu sevindirici bir nokta. Eğer oturduğumuz bölgelerde Isparta filişi dediğimiz jeolojik formasyon var. Bu Isparta filişi içinde kum taşı, kil taşı ve kireç taşı gibi çeşitli kayaçlar var. Kil taşları burada su tutabiliyor, şişebiliyor, eğer oturma yerleri, evler bu sistem üzerinde duruyorsa, biraz riski var demektir. Burdur’a göre biz oldukça avantajlı durumdayız. Burdur’da yer altı seviyesi 10 metre, deprem öncesi yapılması gerekenlerin başında bunlar geliyor” dedi.

Depremde en az yıkım ve can kaybı için konutların zemin durumlarının da araştırılması gerektiğini söyleyen Özgür, Isparta’da olası deprem için Gölcük Krater Gölü’nün oluşmasına neden olan yanardağdan hiç söz edilmemesini de yadırgadığını ifade etti. Özgür, “Genel olarak düşünürsek, zemin özellikleri bakımından düşünürsek, özellikle oturulan yerlerin çoğu zemin durumu bakımından çok kötü. Çünkü, burada eskiden bir yanardağ varmış. Yaklaşık 6 milyon yıl önce aktif olmuş, bundan sonra farklı zamanlarda tekrar aktif olmuş ve en son 24 milyon yıl önce bu volkanizma aktif olmuş. Çeşitli ürünler ortalığa bırakmış, bunların başında akıcı ürünler, lav, püsküren ürünler var. Bunlar farklı ortamlarda çökelmişler, özellikle Isparta’nın olduğu alanda bu malzemeler dolgu malzemesi olarak bulunmaktadır. Dolgu malzemesi olduğu için burası alizyon değil, volkanik dolgudan ibarettir. Zemin bu nedenle güvenilir değil” diye konuştu.

Özgür, son olarak Burdur Belediyesi’nin 2000 yılında başlattığı ve üniversite ile işbirliğinde yürüttüğü zemin sınıflama çalışmasının Isparta içinde uygulanır olduğuna dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.