Büyük Zulüm ve Baskılara Maruz Kaldık

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2013 18:49
Büyük Zulüm ve Baskılara Maruz Kaldık

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Türkçe Topluluğu’nun davetlisi olarak Isparta’ya gelen ve bu kapsamda topluluk üyeleri ile birlikte Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı ziyaret eden Tümtürk, Doğu Türkistan’ın 35 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu ancak son yıllarda Çin tarafından büyük zulüm ve baskılara maruz kaldıklarını söyledi.

Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın selamlarını ileten Seyit Tümtürk, geçen günlerde Çin tarafından uygulanan zulüm ve soykırım boyutuna ulaşan konuları Birleşmiş Milletlere (BM) taşıdıklarını ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, üyelere Çin’in hak ihlalleriyle ilgili olarak dosya takdim ettiklerini anlattı.

Karşılıklı hediye takdimlerinin ve görüş alışverişlerinin yapıldığı görüşmede Çin’in, Doğu Türkistan üzerinde uyguladığı baskıların değişmediğini artarak devam ettiğini belirten Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, “Üzerimizde zulüm, asimilasyon ve hak ihlalleri devam ediyor. Bizler için Ramazan’da oruç tutmak, bayram namazı kılmak, toplu olarak bayramlaşmak yasaklandı. Yani Müslümanlar namaz, oruç, hacca gitmek gibi farz olan vecibelerini yerine getiremiyor” dedi.

Doğu Türkistanlıların İslam’la bağının koparılmaya çalışıldığını, asimileyle birlikte ataistleştirilmek istendiğini ifade eden Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, son olarak zulümden kaçarak Vietnam’a geçmek isteyen 100 kadar Doğu Türkistanlının yakalandığını ve bunların işkence görmesinden korktuklarını, akıbetlerinin merak konusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’den Doğu Türkistan’ın hak ve hukuklarının korunması için daha fazla ilgi beklediklerini aktaran Tümtürk, son olarak Çin ile karşılıklı füze anlaşmasına dikkat çekti. Tümtürk, Türkiye’nin Çin ile yapacağı işbirliklerine karşı olmadıklarını ancak Çin’in bu şekilde Türkiye ile ilişkilerini geliştirerek, Türkiye’yi kendisine bağımlı hale getirmesinden endişe duyduklarını iletti.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk ile geçen yıl mart ayında da bir araya geldiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, ziyaretlerden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bütün dünya ülkelerinin demokratik yaşam mücadelesine girdiklerini ancak Çin’in, Doğu Türkistan üzerinde uyguladığı baskıların ise kabul edilemez olduğunu ifade eden Başkan Günaydın, “Çin’in yaptığı davranış, çağın davranışı değildir” görüşlerinde bulundu.

Çin Cumhurbaşkanı ile bu göreve gelmeden önce Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün köşkte verdiği bir yemekte tanışma fırsatı bulduğunu da dile getiren Başkan Günaydın, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşülerek Çin ile yaşanan bu problemler çözülebilir diye düşünüyorum” ifadesinde bulundu.

Çin tarafından gerçekleştirilen haksızlık ve zulümlerin kabul edilemez olduğunu anlatan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Zulüm, bir gün zulüm yapanın başına bela olur. Ülkemizde her dine mensup insanlar rahatça ibadetlerini yapabilmekteler. Ülkemizde ve dünyadaki diğer ülkelerde inançlar böyle yaşanırken, Çin’in yaptıklarını kabul etmemiz mümkün değildir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum