Büyükgökçeli İnceleme Altında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde dokuz bölgeye ilişkin dosyaları Başbakanlığa gönderdi. Bakanlığın incelemeleri sürdürdüğü yerler arasında Büyükgökçeli’de var.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Aralık 2012 11:02
Büyükgökçeli İnceleme Altında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde dokuz bölgeye ilişkin dosyaları Başbakanlığa gönderdi. Eğer Bakanlar Kurulu da onaylarsa Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul ve İzmir’de yaklaşık 20 bin dönüm büyüklüğündeki 9 bölge ‘riskli alan’ ilan edilecek. Belediye Kanunu Çerçevesinde 4 bölgeye ilişkin ‘dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan talepleri de yine Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacak.

5393 Sayılı Belediye Kanunu gereği ‘dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan talepleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletiliyor. Başbakanlık bile başvurularını bakanlığa yapıyor. Onay alanlar bakanlık tarafından yeniden Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Başbakanlığa gönderiliyor. Gelişim ve Dönüşüm Alanı başvuruları içinde Başbakanlığın İstanbul, Ankara ve İzmir’e ilişkin başvuruları dikkat çekiyor.

Riskli bölge ilan edilen yerlerin dışında bakanlığın incelemeleri sürdürdüğü diğer projeler ise şöyle;
Ağrı Merkez’de 100. Yıl; Ardahan Merkez’de Yenimahalle, Yenimahalle Tarımköy; Bolu Mengen Beşler Mahallesi; Burdur Çavdır Söğüt Kasabası; Iğdır Aralık Karşyaka, Tuzluca Aşağı Mahalle; Isparta Merkez Büyükgökçeli; İzmir Menemen Ahıhıdır, Konak Ege, Karabağlar Cennetçeşme; Karaman Merkez Aktekke Cami ve Kale Çevresi; Konya Merkez Mevlana Kültür Vadisi; Malatya Merkez Horata Vadisi; Niğde Merkez Efendibey Mahallesi; Van Erciş Bayazıt Mahalleleri; Zonguldak Kozlu Güney Mahallesi;

“RİSKLİ ALAN” HIZLA BOŞALTILIYOR
6306 Sayılı Yasaya göre bir bölgeyle ilgili ‘riskli alan’ talebinde bulunulabilmesi için zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riskinin, teknik raporla, yetkili kuruluşlar tarafından tespit edilmesi gerekiyor.

Bu tespiti yapılan yerlerin ‘riskli alan ilan edilmesine’ ilişkin talep, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletiliyor. Bakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın görüşünü alarak dosyayı inceleyip, uygun görmesi halinde, ‘riskli alan’ ilan edilmesi teklifiyle Bakanlar Kurulu’na sunuyor.
Bir alanın ‘riskli alan’ ilan edilmesi için asgari büyüklüğünün 15 bin metrekare olması gerekiyor. Ancak gerekli görülmesi durumlarında bakanlık parsel büyüklüğüne bakılmaksızın ‘riskli alan’ tespiti yapılabiliyor.

BÖLGE BOŞALTILIP, BİNALAR YIKILIYOR
Riskli yapı olarak tapuya kaydı yapılan taşınmazların sahiplerine, 2 aydan az olmamak üzere süre verilerek yıktırılması isteniyor. Sahibi yıkmaz ise ilgili idare yıktırıyor. Binanın boşaltılması için de 30 günden az olmamak üzere ek süre vererek tebligatta bulunuyor. İdare bu yıkımı yapmaz ise Bakanlık önce uyarıyor ardından kendisi yıkıyor. Tahliye ve yıkım masrafları öncelikle fondan karşılansa da tapu sahiplerinin arsa paylarına masraflar tutarında ipotek koyduruluyor. (Hürriyet)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.